Skip to content

Bakos.si

Po Iskrenju srca, še Drobtinice sreče!

Janja Magdič izdala še drugo pesniško zbirko

Potem, ko je ob svojem okroglem življenjskem jubileju, 60. rojstnem dnevu izdala svojo prvo pesniško zbirko, je Prlečka iz Prekmurja, Janja Magdič, konec leta 2020, ob svoji upokojitvi na knjižne police poslala še drugo zbirko. In medtem, ko je v prvi zbirki z naslovom Iskrenje srca, kjer so veliko vpleteni brat Marjan in sestre, avtorica pisala življenjepis, je dolgoletna vodja JSKD OI Lendava, tokrat v zahvalo vsem s katerimi je dolga leta sodelovala, spisala „Drobtinice sreče“. V situaciji, v kateri sedaj živimo, uradne predstavitve nove knjige Janje Magdič, trenutno ne bo, zato pa avtorica obljublja, da se bo to zgodilo takoj kot bo možno, oz. ko bo odpravljena pandemija in druge omejitve.

Še pred uradno predstavitvijo, lahko zapišemo, da pesmi iz zbirke Drobtinice sreče govorijo o lepih in manj lepih trenutkih avtoričinega življenja ali življenja oseb iz njene okolice. Svoje občutke, čustva in misli je Janja Magdič iz Velike Polane že zelo mlada rada zapisovala v verzih, jih namenila svojim bližnjim in prijateljem ali objavila kakšno pesem v osnovnošolskem glasilu Mladi Prlek, v glasilu gimnazijcev gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v Vestniku, Lindui, zborniku ZKD Lendava Pobiralci rose – dokler ni v letu 2019 izšla njena prva pesniška zbirka Iskrenje srca. V letu 2020 pa je izšla v samozaložbi njena druga zbirka pesmi Drobtinice sreče. Zbirka zajema čez 80 pesmi, ki so strnjene v treh sklopih: Drobtinice sreče, Spoznanja in Življenje so zgodbe. Prva pesem Drobtinice sreče, po kateri sta naslovljena tako sklop kot celotna zbirka, je uvod v njene naslednje pesmi.

»Gre za drobtinice, ne za velike kose pogače, ampak za razmišljanje in čustvovanje osebe, ki ceni in spoštuje srečo v majhnih obrokih, v drobnih radostih …« med drugim v spremni besedi Pesmi kot podobe življenja zapiše pisateljica Olga Paušič. Prvi sklop pesmi je najobsežnejši, v njih se avtorica spominja svojega otroštva in mladosti na Krapju, pestrega življenja na kmetih, prvih ljubezni, svoje domačije, lepot prleške in prekmurske ravnice, kulture, različnih dogodkov in običajev ter vseh barv življenja – tudi izgube najbližjih in spoznanj lastne minljivosti. Pesmi se dotikajo vseh obdobij njenega življenja, od otroštva do zdajšnjih let, ko je srečna upokojenka in babica dveh vnukov. Drugi sklop pesmi Spoznanja govori o različnih življenjskih preizkušnjah, tudi o tem, da velikokrat ne vidimo dobrega okoli sebe, si ne privoščimo lepe besede ali si mečemo polena pod noge, kar boli. V tretjem sklopu Življenje so zgodbe so zbrane pesmi oziroma zgodbe v verzih, ki govorijo o različnih usodah tukajšnjih ljudi, in zgodbe, ki so se avtorice dotaknile ali zaznamovale njeno življenje.

Janjo Magdič poznamo kot dolgoletno vodjo izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti OI Lendava, kjer je z veseljem delala vse do upokojitve sredi decembra 2020. Njeno življenje se že od osnovnošolskih let, ki jih je preživela v rodni Prlekiji – na Krapju -, prepleta z ljubiteljsko kulturo, s folkloro, pesmijo in literarnim ustvarjanjem. Vsa leta do upokojitve je bila dnevno v stiku s kulturnimi društvi in različnimi skupinami na našem območju in tudi širše, kjer za barvitost ljubiteljske kulture skrbijo kulturniki slovenske, madžarske, hrvaške, romske in srbske narodne skupnosti. V multikulturnem mozaiku ljubiteljske kulture je preko pevskih, plesnih, gledaliških, folklornih in drugih srečanj povezovala številna društva, skupine šol, vrtcev ter zavodov. Za svoje predano delo v kulturi je prejela tudi nekaj priznaj (uredništvo Vestnika -»kulturnik Pomurja 2018«, priznanje Občine Lendava ob slovenskem kulturnem prazniku 2019 ipd.).

S predstavitvijo pesniške zbirke Drobtinice sreče se je ob upokojitvi želela posloviti od vseh, s katerimi je na kakršen koli način sodelovali in so podpirali njeno delo. Knjiga je tukaj, a njena javna predstavitev bo pač malo pozneje. Že sedaj pa avtorica Magdičeva še pove: »Hvala vsem za dobro, uspešno sodelovanje v preteklih letih, obenem želim vsem sodelavcem, znancem, prijateljem, kulturnim ustvarjalcem srečno, navdihujoče, predvsem pa zdravo leto 2021!« Sicer pa sta obe pesniški zbirki Janje Magdič dostopni za branje, in sicer na spletni strani Knjižnice kulturnega centra Lendava.

Uvodnik za Drobtinice sreče je zapisal direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, mag. Marko Repnik, ki je prepričan, da ko v človeku dozori ideja za zapis svojih misli, želja, spominov ali dogodkov, da je to gotovo povezano z neko življenjsko prelomnico. „Te se vedno kažejo v obliki pomembnega enkratnega dogodka ali nekega obdobja, ki pusti na osebi določen pečat. Kaj in kako pisati, je seveda prosta izbira posameznika, vsekakor pa je odgovor na to vprašanje v največji meri povezan s talentom oziroma navdihom. Izlivanje čustev ali spominov na papir je vse prej kot enostavno in rutinsko opravilo, saj je ogromno deležnikov, ki vplivajo na kvaliteto samega zapisa. Tako se pisec vedno sooča najprej sam s sabo, kjer mora dodobra razmisliti stvari, jih osvetliti iz pravega zornega kota, predvsem pa jih napisati za bralca zanimivo in razumljivo. Besede se morajo lepo skladati z rdečo nitjo celostne podobe, biti morajo tehtne in izražati svoj pomen. Ujete v trenutku morajo biti aktualne tudi v letih, ki sledijo, saj je ravno v tem poanta zapisa nekega občutka ali spomina. Janja Magdič je oseba z velikim srcem in skozi svojo novo zbirko Drobtinice sreče nas lepo popelje na pot svojih misli, občutkov, spominov in mladosti. Res je, da se kulturno aktivni osebi v letih delovanja na področju ljubiteljske kulture nabere veliko kulturnih iskric, vendar je to precej premalo za to, da bi zapisi le-teh dosegli želeni učinek. Potrebno jim je dodati življenje in pesniški navdih. In to je Janji Magdič v njeni zbirki tudi uspelo. Ob izdaji druge pesniške zbirki izrekam avto-rici iskrene čestitke v upanju, da se drobtinice sreče pometejo v velik kos kulturne pogače in da njena sreča traja še zelo dolgo“.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: