Skip to content

Bakos.si

Občinski praznik ponudil razstavo: Drugi val – Se slišimo?

Likovno društvo Gornja Radgona predstavlja izdelke likovne kolonije

V mestu penine in sejmov Gornji Radgoni, kjer vsako leto v začetku oktobra obeležujejo občinski praznik, so kljub omejitvam zaradi koronavirusa, tudi tokrat pripravili mnoge kulturne, umetniške in zabavne dogodke, ki so pritegnili pozornost številnih obiskovalcev, ne le iz Gornje Radgone in Slovenije, temveč tudi iz sosednje Avstrije in od drugod. Poleg različnih koncertov, razstav, muzejskih dogodkov, literarnih, gledaliških in lutkovnih zgodbic, je v središču pozornosti tudi likovna umetnost in ustvarjanje na kolonijah. Tako so v domačem hramu kulture, ob 25. občinskem prazniku, med drugim, odprli likovno razstavo del nastalih na 16. likovni koloniji LD Gornja Radgona. Dela so nastajala v čudovitem okolju ob reki Muri (bivša carinarnica), kjer so članice in člani Likovnega društva Gornja Radgona uprizorili enkratno dvodnevno mednarodno likovno kolonijo z naslovom: Drugi val – Se slišimo?

Kot povedala predsednica društva Dana Štrucelj je tokratna kolonija bila namenjena pestrosti, raznolikosti, izobraževanju članov likovnega društva in spoznavanju novih tehnik. Tako so ustvarjali z glino (raku tehnika), slikali in izdelovali jedkanice. „Gostja kolonije Jelka Krajnc nas je seznanila z japonsko tehniko RAKU za obdelavo gline. Članica našega likovnega društva Aleksandra Fekonja nas je popeljala v grafiko – jedkanice. Prav tako članica našega društva Saša Bezjak pa nas je usmerila na pot slikarstva. Vsem trem mentoricam, ki so s svojimi razmišljanji popestrile tudi bilten, se lepo zahvaljujemo. Ustvarjene izdelke naših umetnikov pa smo sedaj postavili na ogled na posebni razstavi ob občinskem prazniku“, je dodala predsednica LD Gornja Radgona, Dana Štrucelj, ena izmed mendotirc kolonije, akademska slikarka, mag. Saša Bezjak pa je dodala: „Slikarji se velikokrat čutimo omejene, ko imamo na koloniji določeno temo ali teniko. Največji užitek je, ko lahko delamo kar hočemo. Poletna kolonija LD Radgona je letos zagotovila pestrost. Vsak član je ustvarjal v svoji tehniki, v svojem izrazu, po svojih željah. In nastala je pestra paleta zanimivih slik. Pritegnili smo kar nekaj začetnic. Tisti, ki pa so že staro mojstri se pozna, da napredujejo, kajti v društvu je vedno zagotovljeno brezplačno izobraževanje. Vsekakor, ko omejimo s konceptom, idejo, takrat se dela v nečem stikajo in je lažje postaviti razstavo. Za samo napredovanje pa je zelo pomembno, da ima umetnik svobodne roke, ker le tako lahko napreduje in se razvija v tisti smeri, ki jo čuti kot svojo“.

Ob prazničnem odprtju razstave, katero je vodila Alenka Regoršek, sta prisotne, poleg predsednica LD Dane Štrucelj, pozdravila radgonski župan Stanislav Rojko in direktorica Kultproturja Tatjana Kotnik Karba, ki sta tudi uradno odprla razstavo. Na razstavi svoja dela sicer predstavljajo: Edita Vodan Šoštarič, Danila Krpič, Dana Štrucelj, Ivanka Lehner, Tamara Špitaler Škorić, Marjan Hribar, Marina Vuk, Saša Bezjak, Jasna Bruskole, Marjana Kmet, Alenka Regoršek, Cvetka Pišek, Karmen Jančar, Natalija Ropoša, Milena Toth, Aleksandra Fekonja, Metka Tropenauer, Simona Pelcl, Vidka Borko, Anita Škrlec, Terezija Šegula. Vsem omenjenim so pred ogledom razstave cvetje podelila radgonski podžupan David Roškar in vodja radgonske izpostave JSKD Simona Pirc Katalinič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: