Skip to content

Negova gosti umetnine slovenskih slikarjev in fotografov

Na ogled so dela 10. tabora ljubiteljskih slikarjev in fotografov Slovenije

Čeprav Covid-19 spet napada, povsod okrog, v skladu z navodili stroke – NIJZ, se vrstijo tudi kulturni dogodki in prireditve. Tako so Zavod za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, Likovno društvo Gornja Radgona in Zveza likovnih društev Slovenije (ZLDS), ob začetku „Festivala ljubezni 2020“ v Negovskem gradu odprli razstavo del nastalih na jubilejnem, 10. taboru ljubiteljskih slikarjev in fotografov Slovenije. Na taboru, ki je potekal 27. junij 2020, s središčem dogajanja pri Gradu Negova, ki stoji v istoimenskem naselju Negova v Slovenskih goricah, je sodelovalo 56 likovnikov in fotografov iz cele države. Nastalo je veliko lepih umetnin, sedaj pa jih je skorajda 50 na ogled širši javnosti, v grajskih prostorih pa je mimogrede še nekaj drugih vrhovnih likovnih in fotografskih razstav, tako da ljubitelji tovrstnih umetnosti, na enem mestu, imajo kaj videti.

Ob odprtju razstave, kjer je predsednica ZLDS Blanka Božič avtorjem podelila zahvalnice in priznanja, je prisotne, v imenu občine Gornja Radgona, pozdravila direktorica Kultproturja Tatjana Kotnik Karba, ki je prisotne povabila tudi na druga dogajanja v negovskem gradu, ki jih praktično vse leto ne manjka.

O samem taboru je spregovorila predsednica UO ZLDS Blanka Božič, ki je dejala, da na tabor vabijo vse ljubiteljske slikarje in fotografe v Sloveniji, ne glede na to, kje in kako delujejo, bodisi organizirano ali samostojno, saj za udeležbo ni pogoj, da morajo biti člani društev v sestavi ZLDS. „Tabor je namenjen vseslovenskemu srečanju slikarjev in fotografov, namenjen je skupnemu ustvarjanju in druženju. Osnovni cilj in prizadevanje pri izvedbi tabora je spodbujanje k sodelovanju in druženju vseh ljubiteljev vizualne likovne umetnosti, ne glede na stopnjo znanja in poznavanje likovnih prvin, ne glede na starost, ne glede vpetost posameznika in njegovo aktivnost v raznih likovnih društvih ali sekcijah. Tabor ponuja druženje, izmenjavo mnenj, sklepanje znanstev, posredovanje lastnih izkušenj in likovnih rešitev. Ponuja utrjevanje znanja na prijazen in sproščen način, ki omoboča lažjo likovno komunikacijo. V Negovi smo imeli lepo druženje in zanimivo ustvarjanje v prijetnem okolju. Na taborih se sicer lahko ustvarja v katerikoli tehniki, pa tudi tema je prosta“, je med drugim dejala Blanka Božič, ki je vesela, da se je letošnjega tabora v Negovi udeležilo veliko število likovnikov in fotografov. „Mnogoštevilna udeležba in vzdušje stapokazatelja, da je dovolj zanimanja za tovrsten projekt, ustvarjeni likovni zapisi v umetniških delih pa so bolj ali manj zaznamovani s krajem in okoljem v katerem so umetniki ustvarjali, torej tukaj v Negovi“, kot je dodala Božičeva.

Kakorkoli že, v „deželi dobrotnika Iveka Krambergerja“, na gradu Negova do konca septembra razstavljajo: Jožef Benko, Jožefa Benko, Blanka Božič, Alenka Dragan, Janez Dragolič, Leonida Goropevšek, Fanika Grašak, Zofi Hrašar, Jelka Jantol, Danica Janžovnik, Sonja Jezernik, Julijana Juhart, Mira Klemen, Marjana Kmet, Kristina Kočevar, Stanka Kopušar, Mojca Korošec, Renata Kosir, Roman Kovačič, Danila Krpič, Branko Lautar, Silvana Lautar, Irena Lorget, Lipovec, Marja Majer Cuk, Ivanka Marko, Suzana Marovt, Irena Remic, Marija Studnička, Božidar Ščurek, Bine Šmon, Marjeta Šec, Tamara Špitaler Škorič, Franica Šporn, Danica Štrucelj, Irena Švegl, Cvetka Vačun, Željko Vertelj, Štefi Videčnik, Edita Vodan Šoštarič, Terezija Zadravec, Ludvig Žižek, Benjamin Žnidaršič, Marjeta Wolf.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: