Na Prleškem gostüvaju so se zvijali od smeha!

S predstavo „Prleško gostüvaje“ v domačem narečju gledališčniki iz Male Nedelje dvakrat napolnili dvorano in navdušili obiskovalce

Glede na to, da je dan zaljubljencev „neposredno povezan“ s pustnimi norčijami, niti ne preseneča, da so marsikje praznovanje Valentinovega in Pusta kar povezali. In letos se je to zgodilo tudi v Mali Nedelji nedaleč od Ljutomera, kjer je „skupno praznovanje“ potekalo v posebnem, veselem poročnem vzdušju. Številni obiskovalci, ki so dodobra napolnili dvorano kulturnega doma Mala nedelja, tako na premierni kor popremierni predstavi, kjer so bili priča pravi poroki, ne tisti, polni blišča, razkazovanja, avtomobilskega hupanja in ostalega trušča, kakršnih smo vajeni ob današnjih sodobnih porokah. Ogledali so si namreč lahko pravo Prleško gostüvaje, kot se je to dogajalo nekoč, v daljni preteklosti.

»Takšno, kot je bilo, na eni strani polno krščanskih in čustvenih običajev, na drugi pa z obilo šalami in norčijami, včasih tudi na robu okusnega, ki so bile prav tako nepogrešljiv del veselega gostüvaja«, so v gledališki list zapisali ustvarjalci prestave, člani Kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja, z avtorjem besedila in režiserjem Tadejem Murkovičem na čelu. Predstava prikazuje gostüvaje v Prlekiji v času med obema svetovnima vojnama, ki je trajalo več dni in obuja spomine na stare običaje ter ključne elemente takratne poroke, kot so prihod ženina na nevestin dom in ponujanje lažnih nevest, slovo neveste od doma in njen sprejem v novem domu, snemanje venca ter prvi ples mladoporočencev. Poseben čar in pristnost predstavi daje dejstvo, da v celoti poteka v prleškem narečju.

Ljubiteljski gledališčniki KD Mala Nedelja so tudi tokrat dejansko navdušili, za kar jih je številno občinstvu po koncu predstav nagradilo s stoječimi ovacijami. Ob koncu prve predstave se jim je v imenu Občine Ljutomer zahvalil podžupan Janko Špindler in jih tudi obdaril. Na predstavitvah ke nastalo veliko smešnih fotografij, nekaj pa tudi z žgečkljivimi prizori. Slednje bodo domačini iz Male Nedelje, iz Prlekije in Slovenskih goric, ter tudi od drugod, lahko videli v živo na naslednjih dveh ponovitvah „Prleškega gostüvaja“, ki bosta v petek, 28. februarja, in v nedeljo, 1. marca, obakrat ob 19. uri v Kulturni dom Mala Nedelja.

In kdo so akterji – ustvarjalci čudovite (tudi poučne) predstave ob kateri so se mnogi zvijali od smeha? Ženin: Andrej Bolklovič; Snehin starešina: Stanko Filipič; Ženinov starešina: Danilo Majcen; Posneholja: Janja Pučko; ženinov pozafčin: Tomaž Rajh; snehin pozafčin: Rok Jurič; babica, ki pripoveduje: Danica Potrč; Nežika: Urška Majcen; svotevca: Maja Vrbnjak, Tadeja Kunej, Daša Horn; zdrüžba: Jernej Filipič; snehina mati: Marta Zmazek; snehin oča: Mirko Zmazek; ženihova mati: Liljana Peršak; babica: Milica Zmazek; dedek: Franček Majcen; notor: Denis Ilijevec; Pepek: Emil Rakuša; Gustek: Srečko Domajnko; küharca Micika: Cvetka Rakuša; küharca Julika: Frančiška Žerdin; lažna nevesta: Sabina Štuhec; muzikant s harmonikoj: Tadej Murkovič; muzkant s klarineton; Dominik Majcen; muzikant z berdoj: Marjan Filipič; šepetalka: Barbara Petovar, Sabina Štuhec; tehnik: Nejc Cimerman: avtor besedila in režiser: Tadej Murkovič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: