Skip to content

Bakos.si

Na današnji dan pred 89 leti je bil rojen Kajetan Kovič

21. oktobra 1931 se je v učiteljski družini v Mariboru rodil slovenski pesnik, pisatelj in prevajalec Kajetan Kovič. Otroška leta je preživljal v Poljčanah, nato se je družina preselila v Hrastje – Moto pri Gornji Radgoni. Leta 1950 je maturiral na klasični gimnaziji v Mariboru in se nato vpisal na študij primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer je leta 1965 tudi diplomiral. Na pesniško prizorišče je stopil skozi intimizem ob Tonetu Pavčku, Janezu Menartu in Cirilu Zlobcu v zbirki Pesmi štirih, ki je pomenila prelom s t. i. graditeljsko poezijo.

Kasneje je izdal še zbirke Prezgodnji dan, Korenine vetra, Ogenjvoda in Labrador. Kot so zapisali kritiki, se je v tej zbirki njegov simbolizem osamosvojil, stkal je metafizični svet, ki ga enakovredno tvorijo narava, človek in zgodovina. Z Mačkom Murijem, Pikijem Jakobom, Zlato ladjo je osvojil otroke in njihove starše, prevajalsko delo pa je posvetil večinoma nemški, francoski, madžarski in hrvaški poeziji. Za svoj opus je prejel številne nagrade in priznanja, od Prešernove do Sovretove nagrade, bil je tudi redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Kajetan Kovič, ki ga uvrščamo v obdobje sodobne slovenske književnosti po drugi svetovni vojni, in po katerem se imenuje osnovna šola v Radencih, je umrl 7. novembra 2014 v Ljubljani. Kajetan Kovič danes velja za klasika in enega najbolj cenjenih slovenskih pesnikov po drugi svetovni vojni. Skupaj s soprogo je pokopan v grobu staršev na pokopališču v Gornji Radgoni.

Slovenija, Ljubljana, 12.01.2012, 12. Januar 2012 Kajetan Kovic , portret kultura Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: