Skip to content

Bakos.si

Mednarodna kolonija Duplek art na ogled v Radencih

Mariborčan Rajko Ferk znova razstavlja v deželi treh srčkov

V veliki galeriji Občine Radenci je potekala otvoritev likovne razstave prepoznavnega mariborskega slikarja, galerista, aforista, organizatorja mednarodnih dobrodelnih likovnih kolonij, Rajka Ferka. Razstava edinega Slovenca, ki je sprejet v mednarodno organizacijo ICDJ s sedežem v Rimu, bo na ogled vse tja do pomladi in vsi ljubitelji kakovostnih likovnih del imajo veliko možnosti, da občudujejo njegovih 19 slik velikega formata nastalih predvsem v akrilu na platnu z gradbenimi lopaticami. Rajko Ferk, vizionarski slikar tretjega tisočletja, je še posebej ponosen na svojo dobrodelnost in organizacijo likovnih kolonij, saj je lansko leto luč zagledala že 20. mednarodna likovna kolonija Duplek Art 10. Na dosedanjih kolonijah je sodelovalo veliko umetnikov iz več kot 20 držav, sam pa je razstavljal že na več kot tristo razstavah v Sloveniji in tujini.

Prvo svojo razstavo je Ferk imel prav v Radencih, in sicer v Galeriji Boni pred devetimi leti. „V tem času sem imel preko 300 likovnih razstav. V kavarni hotela Betnava sem vodil galerijo osem let in mesečno prirejal nova odprtja razstav. Ko gre za prostore občine Radenci sem prvo razstavo postavil lani septembra. Tokrat v čudoviti občinski stavbi razstavljam likovna dela večjega formata. Slikam z akrilnimi barvami na platno z gradbenimi in slikarskimi lopaticami tako, da deloma nanešeno barvo odstranjujem s »špohtli« . Tako nastane prosojnost na mestih, kjer je nanos tanjši ob svetlobi izza likovnega dela. To je prišlo do izraza v stekleni avli, ko se svetloba pronicala skozi sliko“, nam je razložil umetnik Rajko Ferk, ki je še dodatno bil vesel, da se je znova srečal s prijatelji in prijateljicami iz Radencev in širše okolice, ob tem je spoznal še nove ljubitelje likovne umetnosti, prišli pa so še zvesti mariborski prijatelji. Sam tudi pravi, da je njegov glavni namen odprtij likovnih razstav druženje, izmenjava različnih mnenj in nadaljnjega sodelovanja. „Prijetno smo pokramljali in ljudem predstavil moj način organizacije mednarodne kolonije Duplek art. Velika večina umetnikov je tako prvič obiskala Slovenijo, nekaj med njimi pa Evropo. Na teh dogodkih ni samo likovno izražanje, ampak spoznavanje drugih kultur, običajev in jezikov“, je dodal Ferk.

Dejal je tudi, da je že pričel z aktivnostmi organizacije mednarodne likovne kolonije Duplek art 11, ki se bo odvijala od 4. do 7. junija 2020. „Mednarodna likovna kolonija Duplek Art, je poznana tudi izven evropskih meja. Glede na število udeležencev (40), sodelujočih držav in trajanju (4 dni), se uvršča med največje v Evropi. Umetniki prihajajo iz: Kube, Nepala, Rusije, Japonske, Turčije, Bolgarije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Švice, Avstrije, Nemčije, Slovaške, Češke, Ukrajine, Poljske, Črne gore, Severne Makedonije, Tunizije, Čila, Katarja, Indije in Slovenije. Udeleženci kolonije se vračajo v svoje domovine z globokimi vtisi. Veliko je takšnih, ki si želijo tudi v bodoče sodelovati na tej izredni koloniji, a jim ničesar ne moremo obljubiti, ker je vse povezano s financami. 30% sofinancira občina Duplek, vsa ostala sredstva pa zberem s podporniki likovne kulture. Sicer pa, prvi dan omogočimo udeležencem ogled severovzhodne Slovenije, ki ga popestrimo z ogledom kulturnih in turističnih znamenitosti. Pogostimo pa jih s pristno slovensko hrano. Vsi ostali dnevi so namenjeni ustvarjanju novih umetniških del. Večere pa zaključimo s kulturnim programom“, je dejal Ferk, ki je zahvalil radenskemu županu Romanu Leljaku, ki ga je spet povabil v Radence in tudi sploh z njim odlično sodeluje.

Rajko Ferk je sicer slikar v katerem je dolga desetletja tlela volja po likovnem ustvarjanju, 2001 pa je prijel za čopič in začelo se je, najprej z mariborskimi vedutami – rotring in akvarel. Takrat je ponovno srečal svojega profesorja Vojka Štuhca, ki mu je bil mentor in prijatelj. Po priporočilu akademske slikarke, umetnostne zgodovinarke in senatorke Sille Campanini, je bil Ferk sprejet v mednarodno organizacijo ICDJ (International Council For Diplomacy and Justice), s sedežem v Rimu, in je tako edini Slovenec v tej organizaciji. Njegov slikarski potencial je prepoznal tudi prof. Domeniko Alfredo Pasolino, vodja oddelka za varstvo kulturne, zgodovinske in umetniške dediščine človeštva, mednarodni zgodovinski kritik starodavne in sodobne umetnosti, raziskovalec, minister političnega sekretariata in veleposlanik pri ICDJ. Napisal je odlično kritiko in Ferka imenoval za vizionarskega slikarja tretjega tisočletja…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: