Skip to content

Lukas Gumilar zlati na „Zlati harmoniki Ljubečne 2022“

Zlata harmonike Ljubečne je prestižno tekmovanje harmonikarjev, ki poteka že od leta 1981. Vsa ta leta predstavlja izziv najboljšim harmonikarjem, ki so se na njej potegovali za žlahtne plakete ter laskavi naziv absolutnega zmagovalca. Tako se tekmovalci razvijajo v boljše harmonikarje katerim kasneje sledi tako publika kot tudi ostali glasbeni ustvarjalci. V biltenu Zlati meh, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja Robert Goličnik pravi, da je harmonika še vedno najbolj priljubljen inštrument v Sloveniji, zato so soodgovorni, da tako tudi ostane. Predsednik KUD Ljubečna Miha Železnik pa s ponosom pove, kako so izredno veseli, da lahko gostijo vsakega posebej od teh izjemnih tekmovalcev in tekmovalk. Poudaril je tudi, da je ogromno zaslug pripisati vsem učiteljem in mentorjem, ki s svojim strokovnim znanjem izobražujejo in predajajo svoje veščine. Nekateri mentorji so bili nekoč sami uspešni zmagovalci na tem prestižnem tekmovanju.

Harmonika in Ljubečna sta znani po tej prireditvi po celotni Sloveniji in vsi, ki imajo v srcu harmoniko, se tega dobro zavedajo. Letos je bilo 7 kategorij. V tretji kategoriji je zaigral tudi Lukas Gumilar iz Murske Sobote. V tej kategoriji do 15 let je zmagal in zasedel 1. mesto ter tako osvojil Zzlato plaketo. To pomeni, da je po pravilniku tekmovalec osvojil od 95 do 100 točk.

Lukas je zaigral venček rezjanskih ljudskih: Aj, ta Rezija in skladbo Braneta Klavžarja: Na vikendu. Tako je Lukas popoldan na revialnem nastopu zmagovalcev kategorij zaigral svojo tekmovalno skladbo Na vikendu še enkrat ob spremljavi glasbenikov.

Absolutna zmagovalka vseh kategorij pa je bila aktualna svetovna prvakinja v igranju diatonične harmonike, Velenjčanka Tjaša Lesjak, ki je prejela prvo nagrado, harmoniko Munda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: