Skip to content

Bakos.si

Likovniki so ustvarjali pri Stari pošti na Zgornji Velki

Številni znani slovenski umetniki na likovni koloniji v Slovenskih goricah

Pri „Stari pošti“ na Zgornji Velki, v sicer prelepi naravi, v odlični atmosferi in vzdušju, je potekala zanimiva likovna kolonija znanih slovenskih umetniških imen. Ustvarjali so: Andrej Brumen Čop, Marko Zorović, Metka Kavčič, Branimir Ritonja, Milan Ketiš, Anka Krašna in Nada Zidarič. Ustvarjal je tudi mladi filmar Jakob Vogrinec, zraven pa je bila umetnostna zgodovinarka Nina Jeza. Zadnji dan so se omenjenim priključile še Dana Štrucelj iz Gornje Radgone, Ivanka Lehner iz Murske sobote in Nevenka Jesenik iz Maribora, predsednica in članici Likovnega društva Gornja Radgona.

Organizatorki kolonije, pod okriljem občine Gornja Radgona, mag. akademska slikarka Saša Bezjak in dr. Sonja Bezjak, sta imeli idejo kreativnega druženja. Saša meni, da je že dlje časa poplava “covid umetnosti” in konceptov kolonij z vnaprej določenimi, omejujočimi idejami. Temu nasprotuje in na koloniji so se prepuščali navdihu, ki je prišel sam od sebe. Umetniki so cenjeni in Bezjakovi pravita, da se ne da ustvarjati pod določenimi pogoji, temveč se spoštuje čas, ki ga umetnik nameni umetnini. V vsakem primeru je neprimerno, da se v zameno za hrano in platno zahteva umetnino, zato so bili umetniki brez obveznosti in tako so res nastala butična manjša dela, kolikor se pač v treh dneh da narediti.

„Želimo si več takšnih srečanj. V tem času nam umetnost nastavlja ogledalo, in nam kaže, kje grešimo. Ali nam kaže lepote, ki jih v hitrem tempu spregledamo ali pa se na naše napake kritično odziva. Zato je v tem trenutku, v trenutku vsesplošne krize umetnost tista, ki nas lahko reši“, je prepričana akademska slikarka, mag. Saša Bezjak.

Umetnike je spremljalo tudi lepo vreme (Foto: Branimir Ritonja)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: