Skip to content

Letošnji prejemniki kulturnih nagrad MO Murska Sobota so…

Letošnja slovesnost Mestne občine Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku je bila drugačna, brez gledalcev. Njen namen pa ostaja enak – izpostaviti najboljše ustvarjalce v Mestni občini Murska Sobota na področju kulture in umetnosti. Tudi letos je potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku na katerem je Mestna občina Murska Sobota poklonila nagrade za dosežke na področju umetnosti in kulture. Slavnostni govorec prireditve je bil Janez Balažic.

“Praznovanja letošnjega kulturnega praznika so drugačna. Posneta v praznih dvoranah, brez zasluženega aplavza nagrajencem, brez stiskov rok.. Tudi sam sem nagrajencem priznanja podelil v maski, brez rokovanja. Vseeno pa so bili ob tem pristni občutki ponosa, veselja in hvaležnosti! Iskrena hvala, da s svojim delom bogatite naša življenja!” besede so soboškega župana, dr. Aleksandra Jevška.

In kdo so letošnji prejemniki nagrad?

Vida Bukvič, priznanje za uspešno delo na področju kulture

Vida Bukvič je že 40 let predmetna učiteljica športne vzgoje, skoraj vsa zadnja tri desetletja zaposlena na Osnovni šoli II Murska Sobota. Domala vso poklicno kariero je svoje osnovno poslanstvo dopolnjevala s kreativnim delom, ki presega zgolj merljive kazalnike motorične učinkovitosti otrok oziroma učencev.

Prav v zadnjih nekaj letih je njena kreativnost doživela še poseben razcvet in rezultirala v dveh, tudi v širši javnosti odmevnih dogodkih. V obeh primerih je šlo za plesno-glasbeni predstavi, otroška muzikala, ki sta angažirala zelo veliko število otrok, pa tudi sodelavcev. Predstava Ledeno kraljestvo je bila z nekaj ponovitvami odigrana v Gledališču Park, predstava 100 dalmatincev pa je bila osrednji dogodek slovesnosti ob 100 obletnici Osnovne šole II.

Vida je ob idejni zasnovi predstav in njihovi realizaciji, torej scenariju, izboru glasbe, ustvarjanju koreografij in njihovemu nizanju v smiselno pripoved, vedno znova prevzela tudi oblikovanje vizualne podobe – torej tudi scenografijo in kostumografijo.

Očitno se je Vida Bukvič pri svojih projektih znala na pravi način približati otrokom in ustvariti takšno sproščeno delovno okolje, v katerem so lahko s skupnimi napori, a tudi radostjo ustvarjanja, prišli do odličnih rezultatov.

ARGO, društvo za humanistična vprašanja, priznanje za uspešno delo na področju kutulure

Priznanje MOMS za uspešno delo na področju kulture prejme ARGO, društvo za humanistična vprašanja. Oko besede je literarni festival, ki tradicionalno poteka v Murski Soboti že 25 let. Na njem se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, učitelji, literarni teoretiki, raziskovalci, bibliotekarji in založniki. Festival je nastal leta 1995 na pobudo založbe Franc-Franc, od leta 2016 pa ga organizira ARGO, društvo za humanistična vprašanja.

Oko besede je eden tistih dogodkov, ki poskuša spodbuditi mlade in odrasle bralce k branju kakovostne domače literature. Stalnica festivala so podelitve večernice, nagrade za najboljše slovensko mladinsko delo, ki je izšlo preteklo leto, nastopi avtorjev v vzgojno-izobraževalnih institucijah v Pomurju, razstava Večerničina literarna bera, literarna popotovanja in simpoziji, ki obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti.

Tomi Bušinoski, plaketa za pomembne dosežke na področju kulture

Plaketo MOMS za pomembne dosežke na področju kulture je prejel Tomi Bušinoski, ki je leta 2004 zaključil študij germanistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, šest let kasneje pa še študij glasbene pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

Deluje kot učitelj nemškega jezika na Osnovni šoli Črenšovci in profesor glasbe na soboški gimnaziji. Bil je mentor dijaškega muzikala Poletiva na luno, za katerega je ustanovil in vodil dijaški orkester ter bdel nad siceršnjo izvedbo. Je soavtor slavnostne akademije, predvsem njenega  glasbenega dela; z dijaškim orkestrom ter posameznimi vokalnimi in instrumentalnimi izvajalci, s katero se je izteklo jubilejno leto soboške gimnazije. 

Robert Inhof, denarna nagrada za vrhunske dosežne na področju kulture

Denarno nagrado MOMS za vrhunske dosežke na področju kulture je prejel Robert Inhof, umetnostni zgodovinar, filozof, muzejski svetnik in direktor Galerije Murska Sobota, je v letu 2019 napisal monografijo z naslovom Osamljenosti. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti (izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota). 

Avtor bralca ob že znanih dejstvih o likovni umetnosti v Prekmurju spretno popelje do svojih razmišljanj in pogledov na likovno umetnost, ki nastaja v Prekmurju zadnjih pet desetletij, še posebej analitično pa v posamičnih študijah predstavi dela vsakega izmed trinajstih izbranih avtorjev na razstavi.

Portret nagrajenca zaključujemo z njegovimi mislimi, ki so se porodile v pogovoru z Majo Kač za spletno stran časopisa Delo: »Namen razstave in monografije Osamljenosti. Izrazi tesnobe v “prekmurski” likovni umetnosti (izbor iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota) torej ni bil pokazati, da je likovna umetnost v Prekmurju nekaj eksotičnega in povsem drugačnega, kot je v drugih delih Slovenije, temveč ravno to, da ni nič drugačna, manj kakovostna in manj izvirna, kakor je to vizualna umetnost, ki jo srečamo drugod po Sloveniji in da lahko ta dela brez najmanjše zadrege pokažemo komur koli in kadar koli«.

Fotografije: Arhiv MO MS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: