Leto 2020 bodo zaznamovale visoke obletnice

Tamburaši KD Peter Dajnko Črešnjevci praznujejo 110, Otroška folklorna skupina pa 10. jubilej

Le streljaj iz Gornje Radgone leži vas Črešnjevci, katera se ponaša s 110. letno bogato kulturno dediščino, ki so jo skozi vsa ta leta tvorili ljudje z razumevanjem domačnosti in ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja v samem kraju. V vseh teh letih so se nanizale kulturne skupine, kot so bile dramske skupine, pevske in glasbene skupine in še kaj. Med najbolj prepoznavnimi pa je zagotovo tamburaška skupina, ki deluje že 110 let, v okviru slednje pa tudi že 10 let uspešno deluje Otroška folklorna skupina. In kot se spodobni kulturniki KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev, prvi dan marca, opravili svoj redni letni občni zbor. Predsednica društva Eva Satler je uvodoma pozdravila prisotne člane in članice, ter podžupana občine Gornja Radgona Davida Roškarja. Kratkemu kulturnemu programu pa so sledila izčrpna poročila predsednice društva, vodje tamburaške skupine Danila Banfija, vodje otroške folklorne skupine Simone Roškar, ter društvenega blagajnika Roberta Breznika.

Vodja tamburaške skupine Banfi, ki vodi skupino več kot deset let je v svojem poročilu pohvalil marljivost, vztrajnost in odrekanje vseh članov tamburaške skupine. Tako so v minulem letu imeli 40 vaj po dve šolski uri, ter 26 različnih nastopov. Med njimi je izpostavil pomembnejše nastope, kot so bili nastop na srečanju tamburaških skupin Dravskega polja v Miklavžu na Dravskem polju, srečanje tamburaških skupin Pomurja, ter sodelovanje na koncertih na Studencah in Pobrežju v Mariboru. Simona Roškar, vodja OFS, ki neumorno ob pomoči Slavice Banfi, ter harmonikarja Mirana Mauka vodi folklorno skupino deset let je povedala, da se je v teh letih zamenjalo veliko otrok. A vseeno uspevajo zagotoviti dovolj plesnih članov, da se tradicija otroškega folklornega plesa ohranja. Danes skupina šteje petnajst otrok, ki so stari med 3 in 13 let. V preteklem letu so tako opravili 38 vaj, ter štiri nastope. Med izstopajočimi pa je bil prav gotovo vsakoletni nastop in v veliki meri tudi organizacija proslave ob dnevu žena ter materinskem dnevu v mesecu marcu. Tradicionalno pa so organizirali tudi dve otroški ustvarjalni delavnici, ki sta bili v mesecu marcu in novembru. Program dela, ki so si ga pripravili za leto 2020 v društvu, je v veliki meri finančno in organizacijsko nagnjen k praznovanju visoke obletnice 110 let delovanja tamburašev in 10. obletnice otroškega folklornega plesa. V ta namen je v planu, da bi v mesecu decembru priredili koncert, ter razstavo. V načrtu pa je tudi organizacija 19. srečanja tamburašev Pomurja, ki bo v poletnem mesecu v Črešnjevcih, ter dveh tradicionalnih otroških delavnic, na katere bi radi pritegnili še večje število mladih ustvarjalcev.

Po pozdravu je podžupan Roškar čestital obema skupinama za lepo muziciranje, ter ohranjanje folklornega plesanja v samem kraju. Obljubil pa je, da bo občina še naprej, podpirala to dejavnost ohranjanja kulturnega ljudskega izročila, ki se je ustvarjala skozi mnoge rodove toliko let za naše zanamce in poznejše rodove.

Fotografije: Marjan Slavič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: