torek, 7 aprila, 2020

Pisateljica Karolina Kolmanič v Gornji Radgoni spregovorila o kulturi in Prešernu

„Kultura nas sprejme, ko se rodimo, raste z nami, ko se igramo, hodimo v šolo, v službo hitimo. Ko smo veseli, z nami se smeje, ko žalostni smo, nam dušo ogreje, pesmi in knjige nam piše, slike nariše, les obdeluje, kamen oblikuje, pravljice bere, solze izpere, se z lutkami igra, iz ekrana smehlja, naravo ohranja, stavbe vzdržuje, staro z novim povezuje. Prijazno z vsemi se rokuje, prešerno poje, lepo pozdravlja, ob odhodu se poslavlja, je naša zgodovina in domovina. Od rojstva do smrti z nami živi, kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi. (Ida Semenič, pesnica)…

Žal pa kultura, do katere se tudi država obnaša preveč mačehovsko, ne uživa mesto, ki ji pripada, kar se je še enkrat videlo tudi na prireditvah, ki so v minulih dneh potekale po številnih mestih in krajih. Slavi obiski ljudstva na mnogih prireditvah in dogodkih povezanih s praznovanjem Kulturnega praznika, so samo potrditev, da mnogi niti ne vedo, da kultura nista le petje in igranje. Zato več kot pribito držijo opomini govorcev na prireditvah, kako bi kultura morala trajati vse leto, ne pa zgolj nekaj dni okrog kulturnega dneva. Na to so opozorili tudi na osrednjem občinskem praznovanju kulturnega praznika v Kulturnem domu Gornja Radgona, tako slavnostna govornica, pisateljica Karolina Kolmanič, kot domači župan Stanislav Rojko, ki je prisotne pozdravil in jim čestital ob prazniku, ter voditelj programa Bojan Rajk.

Največjega slovenskega pesnika, katerega datum prehitre smrti obeležujemo kot kulturni praznik, Franceta Prešerna, je izvrstno, kakovostno in poučno predstavila znana slovenska pedagoginja in pisateljica, slavnostna govornica Karolina Kolmanič, rojena v Lomanošah pri Gornji Radgoni, ki jih bo letos septembra napolnila častitljivih 90. Kljub nekoliko skromnejši udeležbi občinstva, kar bi ob takšnem prazniku pričakovali, so enkratno osrednje praznovanje kulturnega praznika v radgonski občini, pred katerim so v bližnji galeriji odprli razstavo del nastalih na Likovni koloniji Negova 2019, zaključili z nepozabnim enournim koncertom ugledne glasbene pop, rok, jazz, folk skupine Brest feat, s samimi vrhunskimi glasbeniki svetovnega slovesa, Vesno Zornik, Samom Šalamunom, Samom Pečarjem, Kristino Kočan…Njihove večinoma balade so bile pravi obliž za večino poslušalcev.

Seveda je tudi na radgonskem praznova