Skip to content

Bakos.si

Kakšni so „Vtisi življenjskega prostora ob Muri 2020“?

Pomurski sejem gosti enkratno mednarodno razstavo z obeh bregov Mure

Tradicijo slikarske kolonije »Vinogradi obeh bregov Mure« sta pričela v letu 1994 kot simbol čezmejnega sodelovanja Janez Erjavec, Pomurski sejem in Dr. Konrad Kranich, glavar takratnega okraja v sosednji državi Bad Radkesburga. S predsednikom uprave Pomurskega sejma tradicijo danes nadaljuje okrajni glavar okraja »Jugovzhodna Štajerska«, dr. Aleksander Majcan. In letošnja, 26. mednarodna kolonija, ki jo izmenično gostita avstrijska in slovenska stran, bi morala letos potekati na slovenskem bregu Mure. Žal pa je tudi to v tradicionalni izvedbi preprečila epidemija koronavirusa in vse povezano z njo.

Tako so slikarji, z obeh bregov reke Mure, na razpisano tematiko „Vtisi življenjskega prostora ob Muri 2020“, letos ustvarjali samostojno, v domačih ateljejih. Sodelovali so: Zdravko Dolinšek, Gerhard Guttmann, Tamara Vogrin Tara, Christa Nickl Wlodkowski, Felix Frühauf – Sreč, Rosina Gmeindl, Ivan Kolar, Edith Maria Keckeis, Zdravko Patty, Alois Bresnik in Susanne Hiebler. Ker je leto 2020 mednarodno leto zdravja rastlin, so bile tokrat v ospredju njihovih likovnih del rastline, še posebej bogata vegetacija ob reki Muri. Kljub temu, da je v letošnjem letu, podobno kot sejem Agra, zaradi epidemioloških razmer odpovedan tudi dan avstrijske Štajerske, ki ga tradicionalno gosti Pomurski sejem, so dela, ki so nastala izpod čopičev slikarskih mojstrov iz Avstrije in Slovenije na ogled na razstavi z naslovom »Vtisi življenjskega prostora ob Muri 2020«, ki je v času Festivala doživetij, nekoliko bolj skromno kot običajno odprta v dvorani 2, upravne stavbe Pomurskega sejma. Razstavo so mimogrede, v navzočnosti avtorjev-slikarjev, Slovenske vinske kraljice Ane Pavlin in še nekaj gostov, odprli glavar Südost Steiermark, dr. Aleksander Majcan, župan Gornje Radgone Stanislav Rojko in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Za glasbene vložke je poskrbel znani cimbalist Andi Sobočan.

Kot rečeno, Slikarska kolonija »Vinogradi obeh bregov Mure« se je porodila v letu 1994 kot odraz dobrega čezmejnega sodelovanja Pomurskega sejma v Gornji Radgoni in Okrajnega glavarstva v Bad Radkersburgu. K uspešni uresničitvi zamisli o koloniji ter v nadaljevanju k njeni uspešni tradiciji je pripomoglo odlično sodelovanje direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca in takratnega okrajnega glavarja Bad Radkesburga Dr. Konrada Kranicha. Pomurski sejem in predsednik uprave Janez Erjavec pa tradicijo vzorno nadaljuje tudi z zdajšnjim okrajnim glavarjem novoustanovljenega okraja »Jugovzhodna Štajerska«, ki je nastal z združitvijo okrajev Radkersburg in Feldbach v Südost Steiermark, Dr. Aleksandrom Majcanom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: