Skip to content

Bakos.si

Kako se je beli angel spremenil v temnega v 66 fotografijah?

Lendavski fotograf Tomaž Galič izdal prvo fotoknjigo z njegovimi deli iz prejšnjih let

Čeprav jim je, podobno kot vsem nam, močno ponagajala pandemija korone virusa, so ljubiteljski kulturni ustvarjalci, ki so tako ali drugače vključeni v Zvezo kulturnih društev ter JSKD OI Lendava veliko delali in naredili tudi v zadnjih tednih in mesecih. To še posebej velja za likovne in literarne ustvarjalce, ki so izdali kar nekaj knjižnih, zlasti pesniških del, med njimi pa se je pojavila še ena novost. Na pomurskem območju že znani in uveljavljeni fotograf Tomaž Galič je namreč izdal svojo prvo fotoknjigo z naslovom Dark angel (Temni angel). Galič sicer fotografsko ustvarja že dvajset let, v vseh teh letih pa se mu je zbrala zajetna zbirka umetniških fotografij, del katere je sedaj bilo izdane tudi na papirju. Avtor foto knjige, ki je mimogrede nečak priznanega domačega umetnika in grafika, Štefana Galiča, je ljubiteljski fotograf, ki kot sam pravi fotografira vse kar se da, rad eksperimentira, veliko se ukvarja predvsem s portretno fotografijo.

„Pri mojih fotografskih začetkih so me vzpodbujali in spremljali predvsem fotografi iz Maribora. Pridružil sem se fotografskemu društvu Totifoto. Skozi leta se nas je zbralo nekaj fotografov, ki smo delovali pod imenom FotoFoto. Veliko smo hodili na fotografske izlete in imeli skupinske razstave v Lendavi ter Mariboru. Predvsem pa smo se družili, izmenjevali izkušnje ter se potepali in seveda fotografirali. Leta 2008 sem pomagal pri ustanovitvi Foto-video kluba Lendava, katerega sem tudi nekaj let vodil kot predstavnik. Sodeloval sem na mnogih fotografskih razstavah v Sloveniji in tujini. Ena izmed mojih fotografskih razstav je bila istoimenska kot izdana fotoknjiga, Dark angel.” razlaga Tomaž Galič, ki je s fotografiranjem pričel spontano. Z analogno fotografijo se ni ukvarjal. Dark angel je njegov fotografski projekt, ki ga je začel razvijati že pred petnajstimi leti, venomer pa ga je dograjeval in tudi nadgrajeval, pa ne zgolj v smislu znanja temveč tudi v opremi. Na to tematiko je Galič imel razstavo leta 2016, tokrat pa je bila izdana istoimenska knjiga. Kot pravi, ga je tema angelov vedno privlačila in da ne bi bili venomer beli, je šel v zanimivo skrajnost in ti angeli so postali temni. Pri projektu je sodelovalo 13 modelov, vse pa je poznal že od prej. Svojevrsten podvig je bil poskrbeti za kostume ter ustreznost lokacij. Ideje so lastne, v omenjeni tematiki pa prevladujejo črno-bele fotografije. Dekleta na fotografijah imajo na hrbtu krila, tudi črna, že samo razstavo pa je pripravljal 5-6 let.

Galič pravi, da se je tudi izdaja knjige, kot marsikaj pri njem, zgodila spontano, nenačrtovano. Pokazala se je priložnost in tudi zadostna sredstva je uspel zbrat, zahvaljujoč sponzorjem. „Lahko rečem, da je to pozitivna stran korone“, pove Tomaž in nadaljuje: „V knjigi je 66 fotografij, tematsko povezane v eno zgodbo, kjer je prikazana preobrazba belega (svetlega) angela v temnega.

V knjigi, ki nosi enako ime kot ena izmed razstav, je kar nekaj novih oz. še neprikazanih fotografij iz starejših fotošutingov. Prva razstava (2016) je rezultat 10 letnega dela, fotografiranja te tematike. Trajalo je malo več kot pričakovano, saj sam projekt ni bil pogojen z razstavo. Sem slikal temo, ki mi je všeč in zanimiva. Potrebno je bilo najti primerna mesta za slikanje, primerne modele in pol najti še skupni čas, da smo lahko ustvarili, kar je možno videti v knjigi“, pravi Galič in ocenjuje, da so prvi odzivi zelo pozitivni, tako s strani modelov kot od drugih, ki so jo že videli.

Avtor knjige je dodal, da najbrž načrtuje izdati še kakšno knjigo, seveda pa ne bo zanemarjal niti razstav. Ko gre za tematiko, bo Tomaž vsekakor nadaljevalo na temo Dark angel, je pa še nekaj drugih, katere slika in bodo mogoče kdaj prikazane v kaki razstavi ali na kak drug način. Priznal je Galič, da mu je temačna tematika blizu: „Da, res mi je. Obrazložiti tega ne morem, vsak ima nekaj kar mu je všeč. Meni je glede slikanja pri srcu temačna stran, mogoče ker ni vsakodnevna, je nekaj posebnega. Je del vsakogar. Mi pa je tudi romantična ali pravljična smer zanimiva in tudi to slikam ko se le da“, pravi sogovornik in dodaja, da je njegovo fotoknjigo možno dobiti zgolj pri njem, saj je zaradi prenizke naklade, ni v prosti prodaji.

Ob koncu je razložil tudi, zakaj se je odločil za “obrnjeno” preobrazbo oz. zakaj se bel angel spremeni v črnega in ne obratno? „Zanimivo se mi je zdelo obrniti zgodbo. Vsi poznamo belega (svetlega) angela kot nekaj dobrega, pozitivnega, sla iz nebes. Temačnost pa povezujemo z nečim slabim, destruktivnim. No pri meni ni tako, jaz gledam drugače na to in tako tudi moje angele obravnavam. Vsi v sebi imamo svetlo in temno plat, kar ne pomeni da je ena slaba ena pa dobra. Vse je pomešano in le posameznik lahko za sebe reče da je za njega to slabo, tisto pa dobro. Kdo drug bo na situacijo gledal drugače. In jaz sem prikazal svoj pogled, kjer temni angel ni nič slabega. Prikazati pa sem želel proces preobrazbe, prelevitve iz svetlega v temnega angela. Pot ki jo je nato šel in na koncu (prikazano z edino barvno fotografijo) nekaj mističnega, kar lahko nakaže na neko nadaljnjo prelevitev, a to naj bo ostalo prepuščeno fantaziji gledalca. Kostumi za fotografije so bili izbrani glede na model, na angela, situacijo. So individualni in poudarjajo željo prikaza tematike, občutkov, dajo piko na „I“ v določeni sceni. Sem pa poskusil čim več v romantični, mistični smeri držat. Krila pa so angelska, samo da jih večinoma ne vidimo. Vsak angel ima svoja.“

S samo knjigo je avtor zelo zadovoljen. Je zelo kvalitetno narejena na vrhunskem nivoju domačega tiskarja…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: