Skip to content

Bakos.si

Janez Erjavec: Na svoji poti!

Prvi radgonski sejmar spisal prvo in že pripravlja drugo knjigo o svojih prednikih in predvsem o svoji prehojeni poti

Benedičan, Lenarčan, Radgončan, Bernčan…, Janez Erjavec, sejmar, gradbenik od glave do pete, ekolog, enolog, estet, humanist, veliki ljubitelj narave…, je nedvomno zelo znan širši slovenski in tudi tuji javnosti. Mnogi ga poznajo predvsem, kot dolgoletnega tehničnega, nato glavnega direktorja in v zadnjih letih predsednika uprave Pomurskega sejma, sedaj pa ga bodo očitno spoznali tudi kot pisatelja. V letošnjem letu, ko radgonski sejmarji niso imeli dela, saj so iz znanih razlogov morali odpovedati vse sejemske prireditve, se je Janez podal v pisateljske vode. In pred nedavnim je v spomin na 100-obletnico rojstva svoje pokojne mame Marije, napisal in izdal zajetno knjigo s preprostim naslovom: Na svoji poti! V knjigi svojih spominov seveda ni pozabil niti na očeta Janeza, prav tako gradbenika in nekdanjega župana Benedikta, ter mnogih drugih, ki mu kaj pomenijo v življenju.

„Zgodba, ki je pred vami, ni dnevnik ali biografija. Je preprost zapis spominov na svoji poti. Kdo vse je nosil seme našega življenja in kako daleč v prihodnost bodo posejane naše sledi, je morda zapisano med zvezdami. Energija, ki jo prenašamo iz roda v rod, se skriva v ljubezni. Od prednikov do potomcev jo prenašajo starši… Zgodbo svojih spominov posvečam mami, ki bi 12. avgusta 2020 dopolnila sto let. Iz njene ljubezni še vedno črpam moči za vsakodnevne odločitve“, je med drugim v spremni besedi zapisal avtor knjige Janez Erjavec, ki je zahvalil tistim, ki so mu pomagali: „Zgodba, ki sem jo zapisal, ne bi mogla priti do tiskarne brez pomoči žene Helene, sina Patricka ter sodelavca Mirana. Hvala vsem, ki ste mi pomagali pri nastanku knjige in vsem, ki jo boste prebrali“. Knjigo, na več kot 300 strani, ki je opremljena z več deset fotografijami iz življenja Janezovih prednikov in seveda njega ter njegovih najdražjih, je uredil in lektoriral Miran Mate, za oblikovanje in postavitev je poskrbel Patrick Erjavec, je natisnil Dravski tisk iz Maribor.

Še preden se je posvetil pisanju bogatih spominov, je avtor Erjavec nekaj vrstic namenil spominom na svoj rojstni Ženjak, nekdanje samostojno naselje v občini Benedikt, z nekaj več kot 50 dušami, naselje, kjer so med drugim našli „Negovske čelade“, kjer je rojen umorjeni politik in dobrotnik iz Negove Ivan Kramberger. Ženjak, še kako živi tudi danes, čeprav je od leta 2003 uradno združen z Benediktom. „Spomini na Ženjak so spomini na moje starše, na sestro, najbližje sosede in lepo neokrnjeno naravo… Mama mi je s svojim načinom dela in razmišljanjem podarila osnovo za mojo ljubezen do narave in zdravo kmečko pamet. Oče mi je dal, ne da bi karkarkoli spraševal, s svojim delom in karizmo, ljubezen do gradbeništva in poštenega odnosa do dela. Oba sta imela težko otroštvo in mladost, pa vendar sta znala ustvariti srečno družino. Hvaležen sem jima, da sta ohranila kmetijo kljub temu, da sva jo oba s sestro zapustila zelo zgodaj in nisva razmišljala o tem, da bi se z njo resno ukvarjala. Upam, da bodo znali tudi moji sinovi in vnuki ohraniti ta košček narave kot simbol varnosti in povezanosti z naravo…“, je uvodoma zapisal avtor zanimive knjige.

V vsakem primeru, gre za zanimivo čtivo, ki si ga izplača prebrati. To pa ni vse, kajti v teh pogosto turobnih in žalostnih jesenskih dneh, ko smo predvsem zaradi pandemije Covid-19, praktično vsi odrezani od sveta in se bolj ali manj držimo v nekakšni izolaciji brez velikega druženja, izpod Janezovega peresa nastaja nadaljevanje prve knjige. Kdaj bo nova knjiga Janeza Erjavca zagledala luč svetla je zaenkrat skrivnost, gotovo pa je, da bo, enako kot prvi del, izjemno zanimivo branje, ki nastaja po resničnih dogodkih, ki so se odvijali na območju med rojstnim Benediktom (Ženjakom), Švico, odkoder prihaja njegova življenjska sopotnica in mati njegovih sinov, Helene, sejemsko Gornjo Radgoni, domačim Lenartom in širšim območjem Slovenskih goric ter še malo tja do Maribora… Pozabil ni niti na Prištino in še nekatere kraje dol na jugu, kjer je bil v JLA, pa ZDA, kjer je imel teto, ter še nekatere dele zemeljske oble, kjer se je kadarkoli znašel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: