Skip to content

Bakos.si

Izmenjevali so knjige in častili čarovnice!

Na 4. knjižnem sejmu v Špitalu so se prepletali: literatura, glasba, čarovništvo…

Ob letošnjem državno – kulturnem prazniku Dnevu reformacije in hkrati noči čarovnic, sta Kulturno umetniško društvo (KUD) Bunker in Zavod za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona, v domačem muzeju “Špital” pripravila nadvse zanimiv dogodek, kjer so vsi izmed obiskovalcev od blizu in daleč, našli nekaj zase. Šlo je za 4. Knjižni sejem, kjer so na svoje prišli vsi, ki jim je pri srcu literatura, glasba, čarovništvo in še kaj, kar sodi zraven. Ker se je dogodek odvijal prav v času noči čarovnic (Halloween), so si organizatorji dejali, zakaj ne bi četrtega Knjižnega sejma obarvali temačno in ga zavili v tančico skrivnosti in groze. Zato so medse povabili pisateljico temačnih in grozljivih zgodb Evo Perko, ki je po pogovoru z voditeljico progama, čarovnico Evo Žnidarič, prebrala nekaj svojih zgodbic.
V starem muzeju Špital v Gornji Radgoni, sta tokrat za glasbo skrbela Valter Klemenčič (klavir) in Zsofi Klacsmann (violončelo), zgodba zase pa je bilo tudi izmenjevanje različnih knjige, pa tudi če s seboj nisi prinesel nič, si si lahko izbral kakšno zanimivo knjigo. Nekateri obiskovalci, žal bilo jih je manj, kot so organizatorji pričakovali, so se oblekli v maske, najverjetneje v svoj najljubši grozljivi knjižni lik. Nekateri so si nabavili tudi posebno knjigo: Zgodba iz Nikine prijazne vasi, katero je pnujala članica Društva za zaščito živali Pomurja, Tamara Zupe, govori pa o kravici in drugih žvalih, ki so jim v omenjenem društvu rešili življenje. Seveda so za dobro vzdušje poskrbeli tudi posebni napitek imenovan „Črna vdova“ in grozni kanapeji, za kar je skrbel Iztok, sicer novi radgonski filmski zvezdnik, sicer glavna vloga letošnje filmske uspešnice iz Gornje Radgone – filma Oto.

Splošna ocena obiskovalcev je bila, da je šlo za pester in zanimiv večer, brez vstopnine, katerega je vodila Eva Žnidarič, po uradnem delu pa so organizatorji poskrbeli še za pogostitev, nekaj več besed pa kaže nameniti pisateljici Evi Perko, ki je bila pred sedemintridesetimi leti rojena na Ptuju. Zadnjih nekaj let živi in dela v Gornji Radgoni. Pisati je začela dokaj pozno, zato njen opus ni obsežen. Za svojo prvo napisano kratko zgodbo je na natečaju literarne revije Mladika iz Trsta prejela drugo nagrado, lani pa še prvo nagrado na natečaju literarne revije Sodobnost iz Ljubljane. Posveča se večinoma kratkim zgodbam; preizkusila se je tudi v pisanju pesmi, a ji ne gre najbolje, mika jo dramatika, za spopad z njo ji še manjka poguma, sanja pa, da bo nekoč našla dovolj potrpežljivosti za roman. Morda. Privlači jo resnično življenje v vseh svojih tragičnih niansah, rada ima lepo, ne mara grdega in obratno, konec koncev pa, kot vsi ostali, čaka, da vse skupaj čim bolj lagodno mine…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: