Glasba je lirična pajčevina med srcem, dušo in možgani

Štiri godbe na območni reviji pihalnih orkestrov v Gornji Radgoni; Strokovnjak pogreša nekoliko več domačih skladb

V organizaciji JSKD OI Gornja Radgona, in ob pomoči Občine Gornja Radgona, OŠ Gornja Radgona in Pihalnega orkestra GR, je v avli OŠ Gornja Radgona, potekala letošnja območna revija pihalnih orkestrov. Dobro obiskano revijo, ki so uživali ob dobri glasbi, odličnim godbenikom, dobrim izvedbam, dobrim odnosom, sodelovanju, razumevanju, strpnosti…, je spremljal ugledni strokovnjak Ervin Hartman, ki je pogrešal nekoliko več domačih skladb, sicer pa je udeležence pohvalil. Nastopajoči so res uprizorili čudovit, harmonično bogat večer in znova pokazali, da je glasba lirična pajčevina med srcem, dušo in možgani. Kakorkoli že, izjemno muziciranje štirih pihalnih orkestrov, ki ga je povezovala vodja radgonske OI JSKD Simona Pirc Katalinič, je strokovno spremljevalec Hartman ocenil zelo pozitivno, še zlasti ob dejstvu, da je zraven veliko mladine in otrok, z besedami, da „tovrstno muziciranje na radgonskem območju nikoli ne bo zamrlo.

Sicer pa je tudi voditeljica Simona Pirc Katalinič, pred uradnim nastopom godb, kar nekaj besed namenila eminentnem strokovnjaku Ervinu Hartmanu, ki je kot dirigent aktiven od leta 1967. Je ravnatelj ljubiteljske glasbene šole v Mariboru, ki jo je ustanovil 1976. Do lanskega leta je bil dirigent Pihalnega orkestra Pošta Maribor in Godbe veteranov Štajerske Ervina Hartmana ter mednarodnega Rotary orkestra. Prav tako je bil dirigent prvega brass banda v Sloveniji – Brass Banda Maribor. Kot dirigent, žirant in predavatelj je pogosto gost na različnih seminarjih, simpozijih in tekmovanjih v Sloveniji, Evropi in ZDA. Z različnimi glasbenimi skupinam in orkestri je kot dirigent in glasbenik posnel več tonskih zapisov in sodeloval pri radijskih in TV snemanjih. Razen tega je tudi častni predsednik Zveze slovenskih godb ipd.

Na sami reviji, kjer smo slišali 12 vrhunskih skladb, je prvi nastopil gostitelj, KD Pihalni orkester Gornja Radgona, o katerem prvi zapis sega v leto 1911, torej prihodnje leto bo obeleženih 110 let. Skozi vsa leta delovanja se orkester aktivno udejstvuje na kulturnem področju in zabava tako domačo kot tuje občinstvo. Udeležujejo se revij in srečanj pihalnih orkestrov ter sodelujejo v kulturnih prireditvah v občini in izven nje. Svoj program skušajo približati vsakemu, zato v njihovem repertoarju najdemo glasbo vseh zvrsti, od zabavne do filmske, klasične in navsezadnje tudi koračnice. KD Pihalni orkester Gornja Radgona so vodili že številni predsedniki in dirigenti. Od lanskega leta je predsednik orkestra Bogdan Hafner, dirigira pa mu Tjaša Mlinarič, ki je tokrat prvič na uradnem nastopu vodila omenjeni orkester. Kulturno društvo Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici je bilo ustanovljeno februarja 1997. Vse od takrat se je nenehno razvijalo in raslo. Pridobivalo je na številu članov, kakor tudi na kvaliteti. V društvu igrajo predvsem glasbeniki iz domače občine in bližnje okolice. Nekaj članov je po zaključeni nižji glasbeni šoli svoje izobraževanje nadaljevalo tudi na srednji glasbeni šoli in kasneje na fakultetah za glasbo doma in v tujini. Danes godba šteje 25 aktivnih članov. V povprečju imajo 18 nastopov na leto, ki so izvedeni večinoma znotraj, nekaj pa tudi zunaj meja domače občine. Poleg tega se godba redno udeležuje medobmočnih in regijskih srečanj pihalnih orkestrov. Predsednik Godbe na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici je Matjaž Rožman, dirigent pa Slavko Ahlin.

Pihalni orkester Apače je orkester z dolgoletno tradicijo, ki se letno predstavi s tremi koncerti in kar nekaj gostovanji. Skupno število nastopov na leto je okrog 25. Orkester daje velik pomen godbenikom, njihovemu razvoju in dobremu počutju znotraj orkestra, saj je to pogoj za ustvarjanje kvalitetne glasbe. V zadnjem času se je orkester zelo pomladil. Orkester zelo dobro sodeluje z občino Apače in županom dr. Andrejem Steyerjem. Skupaj načrtujejo organizacijo mednarodnega srečanja orkestrov in še veliko drugih projektov. Predsednik PO Apače je Davorin Žižek, strokovni vodja in dirigent pa že drugo leto akademski glasbenik in prof. trobente, Simon Štelcer. Dirigent s svojim pedagoškim pristopom daje posamezniku in orkestru, kot celoti, možnost za napredovanje, motivira godbenika in se mu posveti individualno. Program, ki ga izbira, je tako prijeten za godbenike, kot tudi poslušalce. Ob koncu so se predstavili še najmlajši godbeniki, in sicer Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona. Sestavlja ga 44 učencev in učiteljev, deluje pa v skladu s predmetnikom in za potrebe občin ustanoviteljic. V minulih letih je PO GŠ GR na državnih tekmovanjih mladinskih pihalnih orkestrov osvojil tri zlate plakete, dve od tega s posebno pohvalo. Pihalni orkester se je preizkusil dvakrat tudi v tujini na mednarodnem tekmovanju Flicorno d’Oro v Italiji, kjer je osvojil drugo in prvo mesto v mladinski kategoriji. PO GŠ GR vodi akademski glasbenik, profesor saksofona, Rok Volk.

Ob koncu prijetnega večera, kjer je svoje vtise o reviji strnil strokovni spremljevalec Ervin Hartman, sta predsednica Sveta radgonske izpostave JSKD, Slavica Kovačič in pomočnica ravnatelja OŠ Gornja Radgona, Sonja Muršec, predsednikom in dirigentom nastopajočih godb, podelili priznanja. Voditeljica pa je dogodek zaključila z besedami starogrškega filozofa

Platona, ki je nekoč dejal: „Glasba je moralni zakon. Glasba daje dušo vesolju, krila umu, polet domišljiji, in šarm ter veselje do življenja.“ Spoštovani, upam da ste kaj od tega začutili danes tudi vi…

In kaj so nam zaigrali?

KD Pihalni orkester Gornja Radgona, dirigentka: Tjaša Mlinarič

 • Emil Glavnik: GREMO NA ŠTAJERSKO (ljudska)
 • Ernesto de la Cruz: REMEMBER ME (J. Vinson)
 • Freddie Mercury: BOHEMIAN RHAPSODY (P. Murtha)

KD Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici, dirigent: Slavko Ahlin

 • Renato Soglia: BOMBER
 • Vinko Štrucl: MALA SUITA

1.st.: Koračnica

2.st.: Valček

3.st.: Polka

Društvo Pihalni orkester Apače, dirigent: Simon Štelcer

 • Ljudska: GREMO NA ŠTAJERSKO (E. Glavnik)
 • Robert Sheldon: CELBRATION AND SONG
 • R. Beck: CASTLES IN SPAIN (J. Mabaar)

Pihalni orkester Glasbene šole Gornja Radgona, dirigent: Rok Volk

 • J. Williams: Tema iz filma SCHINDLERJEV SEZNAM (C. Custer), alt saksofon:

Živa Ficko

 • T. Doss: ALITTLE SUITE OF HORROR: 1. FRIDAY THE 13th
 • EIGHTIES FLASHBACK (P. Murtha)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: