Skip to content

Bakos.si

Fotograf Dejan Kokol: Zgodbe o odhajanju!

Odprli so zanimivo (ulično) fotografsko razstavo

Čeprav epidemiološka situacija in s tem ukrepi Vlade RS ter NIJZ, niso naklonjeni organizatorjem prireditev in dogodkov, ponekod vseeno, ob upoštevanju pogojev PCT, pripravijo kakšen koncert ali drugi nastop, odprejo kakšno razstavo ipd. In tako so v okviru dneva kulture v Galeriji Doma kulture Gornja Radgona, odprli zanimivo samostojno razstavo domačega fotografskega mojstra, sicer ravnatelja OŠ Gornja Radgona in mentorja mladih nadobudnih fotografov, Dejana Kokola. Na razstavi, ki bo na ogled vse do 3. januarja 2022, izrazni fotograf Dejan Kokol, član radgonskega fotokluba Proportio divina predstavlja opus fotografij, ki so nastale v zadnjem obdobju njegovega umetniškega ustvarjanja. Gre za mozaik uličnih fotografij s premišljenim konceptom upoštevanja fotografskih prvin. Zgodbe o odhajanju razstirajo poglede na večplastna odhajanja človeka, v dobesednem in prenesenem pomenu, zato jih lahko preberemo na nešteto različnih načinov. Tudi kot dolga pot, preplet trenutkov, ki jih soustvarjajo prihodi, stkane vezi in odnosi, ki samo odhajajo, a nikoli ne odidejo…

Ob odprtju razstave, ki se ga je udeležilo lepo število ljubiteljev dobre fotografije, je prisotne, ob kulturnem vložku Tineta Koviča, pozdravila direktorica Zavoda Kultprotur, Tatjana Kotnik Karba. Samo razstavo, enajsto v letošnjem letu, ki jo je pripravil fotoklub Proportio divina, ter avtorja samega je z zadovoljstvom predstavil predsednik fotokluba Ivo Borko, nekaj besed zahvale pa je izrekel tudi avtor sam. Izrazni fotograf Dejan Kokol (KMF FZS, EFIAP/b), rojen leta 1982, profesor nemškega jezika in sociologije, je ravnatelj na OŠ Gornja Radgona. Od leta 2005 je fotografija postala pomemben del njegovega življenja. Na tem področju se veliko samostojno izobražuje in preizkuša v različnih fotografskih smereh in tehnikah. Priljubljeni motivi so popotna in ulična fotografija, krajina in portreti, predvsem v črno-beli tehniki. Svoj hobi je združil s poklicno profesijo in tako je leta 2009 ustanovil fotografski krožek FOTOGROŠ, kjer kot mentor svoje znanje in ljubiteljstvo do fotografije uspešno prenaša na učence. Od leta 2014 je član fotokluba Proportio divina iz Gornje Radgone.

Do sedaj je imel tri samostojne razstave, na skoraj 150 skupinskih razstavah v več kot 30 državah sveta pa je imel že več kot 650 sprejetih fotografij na razstave. Za svoje fotografije je prejel več kot 90 nagrad in diplom. Njegova fotografija „V neznano – Into unknown“ je leta 2014 postala najuspešnejši posnetek FZS, sam pa je postal drugi najuspešnejši razstavljavec tega leta. Za svoje fotografske dosežke mu je Fotografska zveza Slovenije leta 2016 podelila naziv Kandidat za mojstra fotografije (KMF) in Mednarodna fotografska zveza (FIAP) leta 2020 naziv EFIAP/b.

„Zgodbe o odhajanju“ predstavljajo opus fotografij, ki so nastale v zadnjem obdobju avtorjevega ustvarjanja. Razstavljene fotografije so mozaik uličnih fotografij s premišljenim konceptom upoštevanja fotografskih prvin. Upodabljajo preplet elementov urbanega okolja in v njem človeka ter na minimalističen in subtilen način izražajo njuno sobivanje. Prevladujejo fotografije v črno-beli tehniki z izrazitimi vodilnimi linijami in geometrijskimi elementi. Zgodbe o odhajanju razstirajo poglede na večplastna odhajanja človeka, v dobesednem in prenesenem pomenu, ki pa imajo v jedru nekaj skupnega. Včasih je treba ujeti pravi trenutek za prihod na pravo mesto, ki mu sledi še pravi trenutek za odhod. Veselje ob prihodu lahko zamenja žalost ob odhodu, vse, kar zaznamuje skupni čas, pa tudi zaradi zapisanih podob, ostane. Zgodbe o odhajanju lahko preberemo na nešteto načinov, tudi tako, da je odhajanje lahko popolnoma preprosto odhajanje iz neke točke. Prav tako pa je odhajanje lahko tudi dolga pot, preplet trenutkov, ki jih soustvarjajo prihodi, stkane vezi in odnosi, ki samo odhajajo, a nikoli ne odidejo,“ je med drugim dejal Borko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: