Skip to content

Epidemija vpliva na velik osip v ljubiteljski kulturi

Damjan Damjanovič, direktor JSKD s prekmurskimi župani tudi o osipu interesa na področju zborovske in folklorne dejavnosti; Arboretum Volčji potok bo gostil vseslovenski sejem ljubiteljske kulture

Minuli konec tedna, je na poti v Monošter (Porabje), kjer je potekala otvoritev 20. Mednarodne likovne kolonije, občino Dobrovnik, obiskal Damjan Damjanovič, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. V novem Centru za zaščito in reševanje Dobrovnik se je poleg z županom občine Dobrovnik Marjanom Kardinarjem, se je sestal z županjo občine Črenšovci Vero Markoja, županom občine Turnišče Borutom Horvatom in predstavniki preostalih občin z območja Upravne enote Lendava ter z vodjo JSKD OI Lendava Rozino Nemec. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojimi 59 izpostavami po Sloveniji predstavlja vodilno kulturno mrežo, ki sega tudi v zamejska območja kot tudi v mednarodni prostor.

Po besedah Damjana Damjanoviča je JSKD RS v preteklosti na področju ljubiteljske kulture zelo dobro deloval, veliko dobrega je bilo narejenega tako v povezovanju, spodbujanju osebne rasti, vseživljenjskem učenju, velik poudarek je bil na ustvarjanju, ohranjanju in razvoju teh področij. Danes je zaznan velik osip v ljubiteljski kulturi, predvsem na področju zborovske in folklorne dejavnosti – tudi zaradi epidemije, ki je terjala svoj davek na vseh področjih. Sprejeti je treba resnico, da tako, kot je bilo, kmalu ne bo več. Poudaril je pomen simbioze med območnimi izpostavami Javnega sklada RS in občinami ter pomen majhnih občin. V prihodnje je pred nami naloga – tako s strani občin kot JSKD -, kako, na kakšen način pristopiti k reševanju težav, kako bomo nudili pomoči pri oživitvi društev, katerih delovanje šepa.

Župani in predstavniki občin so na srečanju predstavili znamenitosti občin, društva, ki delujejo pod njihovim okriljem, dejavnosti, prireditve, kulturne programe, ki so jih izvedli in ki so še načrtovani. Poudarili so problem pomanjkanja mladega kadra v društvih in tudi to, da bi bilo treba v vseh vrtcih in šolah oživiti folklorno dejavnost. V prihodnjem letu želi JSKD v Arboretumu Volčji potok izvesti sejem ljubiteljske kulture. Gre za prireditev, na kateri bi se predstavile vse občine Republike Slovenije. JSKD načrtuje posneti dva ali tri predstavitvene dokumentarne filme, v katerih bi se predstavil JSKD, župani in regije ter tam delujoča kulturna društva.

Damjanovič je v Dobrovniku imel plodne pogovore s predstavniki lokalnih skupnosti (Foto: Arhiv občine Dobrovnik)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: