Dika Vranc & Zlatko Fišer: Orissa – Skriti zakladi Indije!

Odprli so čudovito fotografsko razstavo uglednih mariborskih umetnikov

Vse do 1. aprila letos je v galeriji Doma kulture Gornja Radgona na ogled enkratna razstava znanih štajerskih fotografskih umetnikov, sicer tudi življenjskih sopotnikov Dike Vranc in Zlaka Fišerja-Fiša. Ob otvoritvi njune razstave fotografij z zadnjega (petega) obiska ene največjih držav na svetu Indije, ki je druga po številu prebivalcev, je predsednik Fotokluba Proportio Divina iz Gornje Radgone, Ivo Borko, z zadovoljstvom ugotovil, da prav velika umetnika in ustanovna člana društva, obeležujeta 12. sezono kluba, ki je vsekakor upravičil svojo ustanovitev. Prav Borko je, po pozdravnem nagovoru gostiteljice iz Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, Manje Šturm Dolinšek, spregovoril o sami razstavi in avtorjema. Še pred tem je z zadovoljstvom napovedal, da bodo kmalu v Centru slovenske fotografije „Foto gradu Negova“ odprli razstavo letošnjega Prešernovega nagrajenca Stojana Kerblerja in romunskega umetnika Zsolta Bikfalvija.

O avtorjema razstave je dejal, da gre za „zaljubljena in zvesta popotnika“, katera nič ne ustavi, in zato sta zvesta popotni fotografiji. „Čeprav jima primanjkuje časa, še vedno rada potujeta, na terenu dobro opazujeta in tako nastajajo nepozabne fotografije. Lani jeseni sta že petič potovali v Indijo, ki jima je zelo pri srcu in sta v mesecu dni ustvarila veliko fotografij. Rdeča nit tokratne razstave so ljudje, večinoma portreti preprostih ljudi, ki so nastajale vsepovsod, kjer sta jih srečevala. Indija je sploh za fotografe zelo hvaležna dežela, preprosto čudovita in barvita. Prav takšna je razstava 25 fotografij, ki si jih izplača ogledati“, je med drugim dejal Ivo Borko. Sama avtorja pa sta razložila, da sta že pred tem obiskala večji del Indije, tokrat sta se odločila za območje Orisse s skoraj 50 milijoni prebivalcev, na severovzhodu države, kjer podobno kot pred 500 leti živi kar 62 plemen.

„Tokrat sva bila na območju, ki ni bogato s templji in razkošjem, a je to izjemno lep, gorat predel velike države s prijaznimi ljudmi. Naredila sva veliko lepih fotografij, v kar se lahko prepričate med njihovim ogledom. Z domačini sva uspela ustvariti pristen stik in prijateljske odnose, z tem tudi zaupanje, tako da so brez težav povsod nastajale lepe fotografije“, je med drugim dejal Zlatko Fišer, njegova partnerka pa je dodala, da bosta kmalu v Mariboru pripravila še potopisno predavanje z video posnetki s svojega zadnjega potovanja po Indiji. In enako kot razstavo v Gornji Radgoni, si bo tudi omenjeno potepanje izplačalo ogledati.

Nekaj o avtorjema razstave:

Dika Vranc je rojena v Mariboru, kjer tudi živi in dela. Je magistrica ekonomije, strokovno dejavna na področju marketinga in prodaje ter nepremičninska agentka. S fotografijo se je spoprijateljila že v zgodnji mladosti, ko so nastajali prvi črno-beli posnetki. Od takrat je bil fotoaparat vedno z njo. Resneje pa se s fotografijo ukvarja od poznih devetdesetih. Njena fotografija je močno vezana na potovanja, motive, in eksotiko, ki jih ponujajo daljni svetovi Azije, Afrike, Južne Amerike, Avstralije, Indokine… pa tudi bolj urbana okolja velemest… Uživa zlasti v spoznavanju novega, tako v živo kot za objektivom. »Ujeti pravi trenutek, ga zaznati za vedno, je adrenalin posebne vrste«, ko nastajajo njej najljubši motivi: portreti, posnetki narave, skritih detajlov in vzorcev. V okviru društva popotnikov Vagant s partnerjem Zlatkom Fišerjem tudi redno predstavljata svoje fotografsko-popotne prigode na javnih projekcijah. Sodelovala pa je tudi na več projektih Fotokluba Maribor. Od ustanovitve 2008 deluje v Fotoklubu Proportio Divina v Gornji Radgoni. V okviru kluba je tudi prvič sistematično pričela sodelovati na mednarodnih natečajih in salonih, na katerih je bilo doslej sprejetih preko 50 njenih del, prejela pa je tudi kar nekaj nagrad. V letu 2010 je prejela naziv F1 FZS, 2011 pa naziv AFIAP Mednarodne fotografske zveze. Sodelovala je na več skupinskih fotografskih razstavah v Sloveniji in Avstriji ter imela samostojno razstavo v Gornji Radgoni.

Zlatko Fišer, rojen 18.3.1960 v Mariboru. Ljubiteljstvo do fotografije goji že od osnovne šole, ko z Zenitom spoznava prve zakonitosti fotografije. Najbolj aktivno se s fotografijo ukvarja zadnjih 30 let. Eden večjih mejnikov je bil prehod na digitalno fotografsko tehniko in opremo, ki pa začetnih predsodkov in strahov ni upravičila. Tako je sedaj navdušen uporabnik modernih pristopov in raziskovalec brezmejnih možnosti, ki jih fotoaparat in računalnik omogočata. Najzanimivejše motive je v zadnjih letih našel na svojih potovanjih po Aziji, Afriki, Avstraliji in Južni Ameriki.

Priljubljeni motivi so portreti, krajine, arhitektura, v katerih išče zanimive trenutke in kontraste.

Bil je dolgoletni član Fotokluba Maribor. Udeleževal se je foto delavnic in foto seminarjev. Zadnjih 12 leti pa je aktivni soustanovitveni član Fotokluba Proportio Divina iz Gornje Radgone, ki združuje podobno misleče fotografske navdušence. Je tudi predsednik fotografske sekcije pri Društvu popotnikov Vagant v Mariboru. Njegove fotografije, sprejete na številnih mednarodnih fotografskih natečajih in salonih, so mu omogočile pogoje za pridobitev mednarodnega naziva EFIAP in Kandidat za mojstra fotografije FZS. Sodeloval je na nekaj samostojnih razstavah, npr. Knjižnica Rotovž in Duplek, Kulturni dom v Gornji Radgoni, razstavišče Društva Vagant in na večih skupinskih razstavah v Sloveniji in Avstriji…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: