Skip to content

Bakos.si

Zlata radgonska penina s trofejo na Selection brut v Londonu

Na mednarodnem ocenjevanju Glass of Bubbly v Londonu izjemen uspeh slovenskih proizvajalcev penečih vin, ki so osvojila 64 odličij

V Londonu je tretjič potekalo mednarodno ocenjevanje “Glass of Bubbly” (kozarec penečega), na katerem so razdelili letošnje nagrade za ‘najboljši kozarec mehurčkov na svetu’. Te so zelo hitro, v samo treh letih, postale najprestižnejše nagrade proizvajalcev penečih vin z vsega sveta. Slovenski izdelovalci penin so se s supersilami, kot sta Francija in Italija, pomerili z 78 peninami in dosegli izjemen uspeh, kajti slovenske penine so pobrale 64 odličij, med njimi 14 zlatih in štiri najbolj zaželene ‘pokale’, ki jih podelijo najbolj zlatim med zlatimi. Vina, ki prihajajo s celega sveta, je sicer ocenjevalo čez petdeset sodnikov.

„Gre za edinstveno ocenjevanje šampanjcev in penečih vin, ki pridobiva na pomenu in postaja eno najprestižnejših ocenjevanj penečih vin“, so sporočili iz družbe Radgonske gorice, kjer so zelo zadovoljni z dosežki v Londonu. Na ocenjevanju je najboljši uspeh dosegla Zlata radgonska penina Selection brut, ki je osvojila tako imenovano trofejo (pokalna zmagovalka) v kategoriji “zesty & zingy”, to so vina s citrusno noto in jasno izraženo živostjo in energijo. Kot dodaja glavna enologinja Radgonskih goric, d.d., Klavdija Topolovec Špur. Proizvajalci so še dodali, da grozdje za penino Selection prihaja z najboljših leg v radgonskih goricah, s pomočjo posebne selekcijske optične mize pa odstranjujejo poškodovane ali nedozorele jagode. To je skrajni domet sodobne tehnologije in slovitih stoletnih leg. Selection brut nam prinaša brioš in cvetove citrusov v vonju ter izjemno eleganco okusa, ki sporočijo, da je pred nami izrazito aperitivna penina na najvišji možni ravni.Iz Radgonski goric je zlato medaljo v kategoriji “Forget me not” (ne pozabi me) prejela tudi penina Pet-Nat Renina, brut. Srebrne medalje pa so šle Zlati radgonski penino rose, suho kategorija “Light & Fruity” (lahkotno in sadno), Zlati radgonski penini Selection, sans dosage, kategorija “Zesty & Zingy” (energična in živahna), Zlati radgonski penini, brut nature 2012 in Zlati radgonski penini, suho, obe v kategoriji “Sea Breeze” (morski piš).

Sicer pa je londonsko ocenjevanje »Glass of Bubbly« edinstveno ocenjevanje šampanjcev in penečih vin, ki pridobiva na pomenu in postaja eno najprestižnejših ocenjevanj penečih vin. Vina ocenjuje več kot petdeset sodnikov in to večkrat, saj se jih najprej razporeja v opisne kategorije, v katerih se jih nato ponovno ocenjuje. Sodelujoča peneča vina prihajajo s celega sveta, poleg evropskih držav (Francija, Italija, Nemčija, Anglija, Španija itd.) tudi iz Južne Afrike, Nove Zelandije, Čila, Japonske,… In kljub tako močni konkurenci so izjemne uspehe dosegli tudi slovenske penine, ki so prejele kar 64 odličij, izmed katerih je šest pripadlo najstarejšemu pridelovalcu penin na sončni strani Alp – Radgonskim goricam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: