Skip to content

Bakos.si

V Sloveniji ima 2.803 obrtnikov naziv mojster!

Mojstrski naziv imajo obrtniki v kar 52 dejavnostih

Obrtno podjetniška zbornica Slovenije (OZS), ki je v letu 2019 obeležila 50 – letnico, je v letu 2000 oživela izobraževanje za pridobitev naziva mojster. Tovrstno izobraževanje je bilo sicer ukinjeno v letu 1963, a se je med ljudmi naziv mojster vseeno uporabljal kot sinonim za dobrega strokovnjaka v določenem poklicu. V dosedanjih razpisih za pristop k opravljanju izobraževanja za pridobitev 52 vrst nazivov mojstra, se je prijavilo že preko 4.600 kandidatov. Do konca leta 2019 so naziv mojster pridobili 2.803 obrtniki. Največ, kar 460 je frizerskih mojstrov; na drugem mestu so mojstri avtomehaniki, ki jih je 397, na tretjem so elektro inštalaterski mojstri – 207.

Na območju vsega Pomurja ima naziv mojster 155 obrtnikov, na območju Upravne enote Gornja Radgona pa 21 obrtnikov. Podelitev diplom za tekoče leto je bila vsakič opravljana v začetku decembra. Po besedah Suzane Kljun iz OZS, lanskoletne podelitve diplom zaradi ukrepov povezanih s korono, ni bilo. Ta se je prenesla v december letošnjega leta. Tako bo ob koncu decembra 2021 podelitev diplom za lansko in letošnje leto. Samo izobraževanje kljub ukrepom koronavirusa, poteka nemoteno naprej. Pravico do opravljanja mojstrskega izpita ima, kdor izpolnjuje enega izmed naslednjih pogojev: je pridobil srednjo poklicno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj tri leta izkušenj na področju, na katerem želi opravljati mojstrski izpit; je pridobil srednjo strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj dve leti izkušenj na področju, na katerem želi opravljati mojstrski izpit; je pridobil višjo ali visoko strokovno izobrazbo (katerekoli smeri) in ima vsaj eno leto izkušenj na področju, na katerem želi opravljati mojstrski izpit.

Skupni stroški za pridobitev naziva mojstra se za posameznika gibljejo med 1.430,47 in 1.605,34 evra. Pričakovati je, da bomo s prispevkom kakega mladega obrtnika »privabili«, da pristopi k zanimivemu izobraževanju za mojstrski naziv. (F.K.)

Radgonski zlatar Ervin Kapun je zlatarski mojster že od leta 2003

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: