Skip to content

Bakos.si

V Apačah dobijo 18 novih in sodobnih stanovanj

Gradili bodo skoraj nič energijska stanovanja velikosti med 57 in 79 kvadratnih metrov

Občina Apače, ob reki Muri, ki jo na dva dela „ločuje“ regionalna cesta Gornja Radgona – Šentilj, šteje okoli 3.500 prebivalcev. To je nekoliko manj, kot je bilo ob ustanovitvi samostojne občine, leta 2006, a kot kaže naj bi se število spet nekoliko povečalo. Pa ne zgolj zaradi višjega pričakovanega števila rojstev, temveč tudi zaradi priseljevanja novih mladih družin, saj bodo v Apačah kmalu imeli nov stanovanjski blok. Kmalu se bo namreč v novi soseski, med vrtcem in športnim centrom, v Apačah pričela gradnja skoraj nič energijskega stanovanjskega bloka. V objektu bo 18 stanovanj, velikosti od 57m2 do 79m2. Objekt bo zgrajen iz pritlicja in treh nadstropij in bo imel dvigalo. Ob objektu bodo pokrita lastniška parkirišča. Kot poudarjajo v družbi Knuplež d.o.o. iz Zgornje Velke, v vsakem stanovanju bo individualna toplotna črpalka za ogrevanje/hlajenje, nameščena bo centralna prezračevalna naprava za idealno izmenjavo zraka ob zelo majhnih toplotnih izgubah.

Nove pridobitve v občini je vesel tudi domači župan, dr. Andrej Steyer, ki poleg pridobitve stanovanj za mlajše družine iz občine, pričakuje tudi priseljevanje iz drugih območij Slovenije, zlasti strokovnih kadrov, ki bodo lahko pomagali pri razvoju apaške občine. „Seveda smo veseli vsakršne naložbe v občini Apače, seveda tudi stanovanjske gradnje, saj se močno čuti stanovanj, kjati vedno več je mladih družin, ki si težko gradijo. Vsa občinska stanovanja so že oddana v najem in zato bodo dobrodošla nova kvalitetna in sodobna stanovanja“, nam je povedal župan, dr. Andrej Steyner.
Pri investitorju in izvajalcu del Knuplež d.o.o., so pojasnili, kaj pomeni skoraj nič energijska stavba? To pomeni stavbo z zelo visoko energetsko učinkovitostjo oziroma zelo majhno količino potrebne energije za njeno delovanje, pri čemer naj bo potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov. V tem primeru bodo to toplotne črpalke v vsakem stanovanju (individualno ogrevanje in hlajenje stanovanja). Pomemben vidik pri gradnji takega objekta je zagotoviti zrakotesnost in ustrezno prezračevanje stanovanj, kar je nujno potrebno za stabilno bivalno ugodje v stanovanju. V ta namen bodo nameščene centralne prezračevalne naprave v vsakem stanovanju, ki zagotavljajo idealno izmenjavo zraka, ob zelo majhnih toplotnih izgubah.

Skoraj nič-energijske stavbe predstavljajo bodoči standard gradnje vseh objektov. „Vsi skupaj se moramo zavedat, da bi morale takšne gradnje v bodoče predstavljat standard gradnje že zaradi manjšega obremenjevanja okolja, poleg zelo ugodnega in poceni bivanja za uporabnike“, poudarjajo v podjetju Knuplež nepremičnine d.o.o., Zgornja Velka 136a.

Novi blok bo imel pritličje in tri etaže, seveda z dvigalom

Notranjost stanovanj bodo urejali po želji novega lastnika ali standardno

Apaški župan, dr. Andrej Steyer je vesel nove pridobitve

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: