Skip to content

Bakos.si

Ustvarili so prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi

Radgonske gorice za svoj novi produkt prejele zlato priznanje za inovacije GZS

V torek je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), v okviru Dneva inovativnosti devetnajstič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Podelili so devet zlatih priznanj, 31 srebrnih priznanj in eno posebno priznanje za inovacijo, ki rešuje izzive covida-19. Kot so navedli v GZS, so inovatorji na regionalni ravni predložili 207 inovacijskih predlogov. Z regionalnih ravni se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 41 najboljših inovacij. Zlata priznanja so letos prejeli: Castoola za platformo za ciljano TV oglaševanje Castoola; Danfoss Trata za tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju; Domel za razvoj in industrializacijo motorja 721; Elan za zložljive, vsestranske karving smuči Voyager; Hidria za elektronsko komutirane ventilatorje EC R18; Iskra PIO za dekontaminacijski sistem; Radgonske gorice za prvo peneče vino na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi; Red Pitaya za napravo za zajem in obdelavo podatkov Signal lab 250-12 ter SIJ Metal Ravne za orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo.

Posebno priznanje za inovacijski izziv 2021, ki rešuje izzive covida-19, je prejel Varstveno delovni center (VDC) Zasavje, in sicer za projekt Gradimo vključujoče, inovativno in povezano Zasavje. VDC Zasavje je za omenjeni projekt prejel tudi priznanje za najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti. Slavnostni govorec na podelitvi priznanj minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je dejal, da so inovatorji nosilec prehoda iz komercializacije mišic v komercializacijo možganov. „Uspešen prehod v naprednejše gospodarstvo lahko zagotovimo samo na krilih inovacij. To je ključni dejavnik uspeha podjetij in konkurenčnosti držav v današnjem globalnem svetu in tekmi, ki se zelo zaostruje,“ je zbranim povedal minister, ki je izpostavil, da Slovenija v primerjavi z drugimi članicami EU sodi med zmerne inovatorje, kar moramo izboljšati. To je o njegovi oceni mogoče s pomočjo večje razširjenosti rabe informacijskih tehnologij, povezave med inovativnimi malimi in srednje velikimi podjetji ter izjemnega človeškega kapitala naše države. Predsednik GZS Tibor Šimonka je po podelitvi priznanj dejal, da je inovativnost proces, ki pripelje do novega izdelka, storitve ali rešitve, realizirane na trgu. A za uspešnost podjetij je potrebno še marsikaj drugega, tudi zavzeti ljudje z vizijo, ki vidijo kako naprej, je izpostavil.

Med prejemniki devetih zlatih nacionalnih priznanj so letos, poleg murskosoboškega tehnološkega podjetja Castoola s svojo platformo za ciljano TV oglaševanje, je iz Pomurja tudi podjetje Radgonske gorice s prvim penečim vinom na svetu, ki se proizvaja in okuša v temi. V Radgonskih goricah vse penine zorijo v temnih kleteh, pridelava posebne penine Untouched by Light pa poteka v popolni temi. Zato si morajo radgonski vinarji nadeti tudi posebno opremo. Pri svojem delu uporabljajo posebna očala, ki omogočajo tudi neko posebno vidljivost v temi, kot pravi glavna enologinja Klavdija Topolovec Špur, ki dodaja, da omenjena penina leta zori v posebnem, najtemnejšem delu kleti. Svetloba je izločena tudi pri vseh ostalih postopkih pridelave. Gre za posebnost in inovacijo, ki so redke v vinarskem poslu. „Šampanjeri in pridelovalci penin so ugotovili ali raziskali že celotno to področje in je zelo težko najti nekaj s čimer boš izstopal. Ampak mi, hvala bogu, smo to uspeli najti in na to zgodbo smo zares ponosni,“ pa dodaja Andreja Novak iz družbe Radgonske gorice.

Inovacija Radgonskih goric ni samo končni izdelek, temveč celoten postopek, ki že od trgatve naprej poteka v popolni temi. „Do faze, ko smo penino dejansko zapakirali in jo pripravili za potrošnika in je v tem smislu prva kot takšna inovacija na svetu,“ dodaja enologinja Klavdija Topolovec Špur. Njena sodelavka Andreja Novak, da vpliv svetlobe na okus penine preprečuje že temna steklenica, ki je še dodatno zavarovana s posebno črno folijo. Prvi letnik inovativne penine so uspešno prodajali tudi izven naših meja. V ZDA, po celi Evropi, Italija, Avstrija, Belgija, Velika Britanija, tudi na Kitajsko je šla ena pošiljka. ,« pravi Andreja Novak iz Radgonskih goric. Omenjena Penina je sicer že prvo leto osvojila zlato medaljo na tekmovanju Glass of Bubbly in srebrno medaljo Decanterja, kar pomeni, da so s posebnim procesom pridelave ohranili predvsem prijetnost in sadnost penine, in to je prepoznala tudi strokovna javnost.

V Radgonskih goricah svetujejo tudi pitje penine v temi, zato v svoji kleti pripravljajo tudi posebne degustacije. „Tukaj potem ugasnemo luči, čuti se izostrijo, fokus je dejansko na okusu, tako da smo bolj prisotni pri sami degustaciji,“ posebno izkušnjo predstavlja Andreja Novak, ki dodaja, da je prvi letnik v popolni temi pridelane penine že razprodan, od začetka oktobra pa je na prodajnih policah že drugi letnik, v kateri seriji je 2000 steklenic.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: