Skip to content

Učilnice v OŠ Ormož že odete v sveže barvne odtenke

Kar 130 slikopleskarjev je pleskalo učilnice na letošnji humanitarni akciji OZS; Državni prvak Slikopleskarstvo Mihael Bezjak iz Markovcev

Minuli konec tedna je v Osnovni šoli Ormož v organizaciji Sekcije slikopleskarjev pri Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) potekala tradicionalna humanitarna akcija in 21. državno tekmovanje slikopleskarjev, v kateri je moči združilo kar 130 slikopleskarjev, 80 domačih in 50 tujih. Po zgledu lanske se je akciji tudi letos pridružilo 5 članov Lions kluba Ljubljana Vega, tako da je v OŠ Ormož za valjčke in čopiče skupaj poprijelo kar 135 parov pridnih rok. Dejstvo je, da je humanitarna akcija zaradi unikatne promocije poklica med mladimi odmevna tudi v evropskem prostoru, kjer je že dobila posnemovalce. To navdušuje zlasti predsednika UNIEP Helmuta Schulza, ki se v mednarodnem združenju slikopleskarjev zavzema še za večjo prepoznavnost poklica in vzpostavitev enotnega, vseevropskega poklicnega standarda ‘evropski mojster’ v vseh EU državah.

Utrip na humanitarni akciji v Ormožu so si ogledali tudi ormoški župan Danijel Vrbnjak, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, nekdanja učenka te šole. V osrednjem delu avle so se vsi trije z nanašanjem akrilnih barv spretno lotili slikanja maskote in zaščitnega znaka osnovne šole Ormož, pobudo za tako poslikavo pa je dala učiteljica likovnega pouka Janja Rudolf. Dušan Presetnik je kot predsednik organizacijskega odbora akcije poskrbel, da je bila ta osrednja stenska površina pravočasno obdelana in prebarvana, na dan akcije pa barva suha in primerna za nanašanje obeh motivov. Maskota šole je vodni bivol, ki so ga pred leti v Ormož priselili iz Madžarske in je danes atrakcija Naravnega rezervata Ormoške lagune. Slikopleskarji so s pleskanjem učilnic in hodnikov prepleskali kar 5.000 kvadratnih metrov zidnih in stropnih površin, za barvito prenovo učilnic in hodnikov pa porabili kar 1.800 litrov barv in premazov iz družine JUPOL. Pri tem so uporabili še 1.000 valjčkov in čopičev, 29 kilometrov zaščitnih trakov, za 10.000 kvadratnih metrov pokrivnih folij in zaščitnega papirja ter druge fugirne in gladilne mase za finalno obdelavo zidov. Vsi skupaj so za prenovo opravili kar 1.600 delovnih ur. Vrednost vseh opravljenih del in materiala po prvih ocenah znaša več kot 80.000 evrov. Zato se je OZS na večerni slovesnosti zahvalila vsem sodelujočim in v tekmovalnem delu razglasila najboljše tri domače ekipe. Družba JUB, ki v akciji sodeluje že od vsega začetka, jim je za prva tri mesta podelila vrednostne nagrade, najboljša ekipa pa je poleg JUB-ove prejela še vrednostno nagrado družbe Saint-Gobain Rigips.

Kot je povedal ravnatelj Aleksander Šterman, tukajšnjo osnovno šolo obiskuje 396 otrok, ki se vsi po vrsti veselijo pouka v sveže prebarvanih učilnicah. Z željo, da bi se čim več šolarjev odločilo za poklic slikopleskarja, je sekcija slikopleskarjev pri OZS učencem 8. in 9. razreda predstavila še slikopleskarske tehnike in faze slikopleskarskega dela. Sekretar sekcije Igor Pipan je ob tem še pojasnil, da je po dolgih letih v obe srednji gradbeni šoli vpisanih bistveno več dijakov kot pretekla leta, z lanskim letom pa je bilo v to dejavnost uvedeno tudi vajeništvo. Kako zanimivo, barvito in kreativno je lahko delo slikopleskarjev, so tako ugotavljali tudi šolarji, ki so v osrednji avli z razpoložljivimi barvami in drugimi materiali pri ustvarjanju različnih motivov uživali tudi sami. Ambasador letošnje akcije je bil znani slovenski športnik, rokometaš Marko Bezjak, ki ima na svojo OŠ izjemno lepe spomine. Za barvito prenovo častitljivo starega šolskega objekta, ki datira v leto 1900, in novejšega, a tudi že 30 let starega prizidka, v katerem je sekcija slikopleskarjev pri OZS tokrat organizirala 21. državno tekmovanje, se je vsem slikopleskarjem za njihov trud zahvalil preko video posnetka, ki ga je v Ormož s poslanico poslal iz nemškega Magdeburga, kjer nadaljuje svojo bogato rokometno kariero.

Slikopleskarska akcija, ki že od leta 2010 poteka v organizaciji sekcije slikopleskarjev pri OZS, je bila v prvih petnajstih letih zaradi izvedbe državnih tekmovanj tradicionalno slovenska, z udeležbo tujih slikopleskarjev pa je v zadnjih šestih letih dobila močan mednarodni pridih. Inž. Matjaž Majdič, predsednik sekcije slikopleskarjev, pojasnjuje: „Naši mojstri prihajajo na to akcijo praktično iz vseh slovenskih regij, s svojimi mentorji pa se je redno udeležujejo tudi dijaki naših dveh srednjih gradbenih šol iz Kranja in Maribora, ki si tudi na ta način pridobivajo dragocene praktične izkušnje. Stanovski kolegi ter vajenci prihajajo letos iz 7 tujih držav – Avstrije, Velike Britanije, Češke, Slovaške, Nemčije, Madžarske in Hrvaške. V Ormož je letos prispelo že 50 udeležencev, kar je doslej rekordno število sodelujočih tujih humanitarnih slikopleskarjev pri nas.“ Pojasnil je še, da se je na 21. državnem tekmovanju letos pomerilo 6 slovenskih ekip z 12 slikopleskarji, v humanitarnem delu pa jih je skupaj pleskalo 118. Med njimi tudi 32 dijakov in vajencev, 14 domačih – 8 iz Maribora in 6 iz Kranja, 18 pa iz tujine.

Vsem, ki so sodelovali v akciji, se je za udeležbo ali podporo zahvalil tudi direktor OZS Danijel Lamperger, ki je poudaril, da je poleg druženja stroke s podmladkom ter izmenjave izkušenj akcija pomembna tudi zaradi promocije poklica med mladimi, pa tudi seznanjanja stroke z novimi materiali ter tesnejšega povezovanja s podjetji, proizvajalci gradbenih materialov. Pohvalil je organizacijo, ki jo uspešno vodi slikopleskarska sekcija in izpostavil veliko srčnost vseh sodelujočih. Dodal je, da so v OZS na svoje člane slikopleskarje izjemno ponosni, saj so s humanitarnostjo znotraj Obrtno-podjetniške zbornice spodbudili vrsto podobnih aktivnosti tudi med drugimi obrtniki. Ob tej priložnosti je za 20 let sodelovanja posebni priznanji dodelil sodniku Ivanu Bertonclju iz Maribora in slikopleskarju Antonu Lavraču iz Izlak.

Družba JUB je največja podpornica akcije že vseh 21 let. JUB-ovi arhitekti iz JUB Design Studia vsako leto pripravijo barvno študijo, ki je podlaga delu slikopleskarjem, podjetje pa za akcijo zagotovi vse potrebne barve in premaze iz družine JUPOL. ”Za OŠ Ormož smo letos prispevali 1800 litrov vseh barv in premazov,” je povedal mag. Željko Kovačevič, izvršni direktor družbe JUB. ”V 21. letih je to skupaj kar 27.000 litrov, kar zadošča za 100.000 kvadratnih metrov stenskih in drugih površin. JUPOL je naša najmočnejša in najuspešnejša blagovna znamka, na katero smo zelo ponosni, in v JUB-u že vse leto obeležujemo njegov 50. rojstni dan. Veseli nas, da je del tega jubileja tudi ta letošnja humanitarna slikopleskarska akcija ter da bodo do naslednje osvežitve naše barve razveseljevale otroke te šole, kot tudi njihove starše in učitelje.”

Akcijo so poleg družbe JUB podprla še podjetja, ki so preskrbela vse ostale potrebne materiale in orodja – to so družbe Žima, tesa tape in Saint Gobain – Rigips. Družba Imexa je zagotovila premične aluminijaste delovne odre za prenovo visokih stropov v starem delu šole, podjetje Abctour pa je znova poskrbelo za prevoze dijakov in tujih udeležencev. Pri organizaciji akcije je aktivno sodelovala OOZ Ormož, podprli sta jo še OOZ Novo mesto in Občina Ormož, s svojimi izdelki pa je na pomoč priskočilo tudi podjetje Mercator Cash&Carry. Osnovni šoli Ormož, ki so jo pomagali tudi prepleskati, so člani Lions kluba Vega donirali še 1.500 evrov za ureditev napisov za slepe in slabovidne.

Na sklepni slovesnosti, ki so jo popestrili z atraktivnimi glasbenimi vložki šolske skupine Gudalo in nastopom odlične violinistke Hermine Matjašič, so razglasili tudi nagrajence 21. državnega tekmovanja: 1. Slikopleskarstvo Mihael Bezjak s.p., Mihael in Stanko Bezjak, Bukovci 173B, 2281 Markovci; 2. Domplesk, Klemen Žvokelj, Admir Dizdarević in Dursum Dizdarević, Podolnica 51, 1354 Horjul; 3. Slikopleskarstvo Andrej Milan Roškarič s.p., Miran in Andrej Roškarič, Teharska cesta 4, 3000 Celje…

Fotografije: Anže Petkovšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: