Radgonske gorice na SLO olimpijadi z dvema šampionoma

Med šampioni sta Zlata radgonska penina in Traminec

Kot je znano, v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni je potekalo 46. odprto državno ocenjevanje vin, Vino Slovenija Gornja Radgona 2020. Vino Slovenija spada med najuglednejša mednarodno priznana ocenjevanja in ga mnogi imenujejo državno prvenstvo oz. Slovenska vinska olimpijada, ki je kljub težavam s koronavirusom in odpovedi Agre, bila zelo uspešna. V konkurenci 173 vinarjev s 639 vzorci iz petih držav, je družba Radgonske gorice, edina med vsemi sodelujočimi vinarji, osvojila dva naslova šampiona, 6 zlatih in 8 srebrnih medalj.

V kategoriji »peneča vina«, je ocenjevalno komisijo najbolj prepričala Zlata radgonska penina »Millésime« letnika 2008, ki si je prilastila laskavi naziv »šampion«. Izraz Millésime je francoski izraz, ki pomeni letnik, torej poudarja, da je peneče se vino – letniško. Hkrati gre za izraz, ki je pomembno merilo kakovosti določenega letnika, ki se z njegovo uporabo še bolj izpostavlja.

V kategoriji »mirna vina aromatičnih sort – polsladka«, je oznako šampion prejel Traminec, letnik 2019. Gre za aktualen letnik Traminca »s črno etiketo«, ki je potrošniku praviloma dostopen na policah vseh slovenskih trgovin. Buteljka Traminec proizvajalca Radgonske gorice je zagotovo eno najprepoznavnejših vin v Sloveniji. Že skoraj 70 let jo krasi črna etiketa, ki potrošniku ali ljubitelju že ob prvem pogledu pove, kaj se v steklenici skriva. Samo najboljše, ki nas zapelje in popolnoma očara. In ravno zato gre pri črnem tramincu iz Radgone za eno najljubših vin več generacij. Ker omami, vzburi in razburi, ker kroji najlepše trenutke in spomine.

Veliko za njim ni zaostajal niti Traminec letnika 1997 (izbor), ki je prejel veliko zlato medaljo. Zlato kolajno so prejele tudi po klasični metodi pridelane Zlate radgonske penine, in sicer Zlata radgonska penina suha 2016, Zlata radgonska penina polsuha 2016, Zlata radgonska penina Selection rose brut 2017 in Zlata radgonska penina Selection brut 2016. Posebej velja izpostaviti tudi Pet-Nat Renino, ki je med BIO penečimi vini, osvojila zlato medaljo. Omeniti kaže še nosilke srebrnih odličij, in sicer med peninami: Zlata radgonska penina brut nature 2014, Zlata radgonska penina rose suho 2017, Golden Pearls suho 2016, Silver Pearls polsuho 2018, Sweet Pearls polsladko 2019; ter med mirnimi vini: Tigrovo vino 2019, Sauvignon »Radgona« 2019 in Miklavževo vino letnik 2000.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: