četrtek, 2 aprila, 2020

Z „vodnimi doživetji“ želijo oživeti propadajoči radenski park

Že v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Zdravilišče Radenci in celotna današnja občina Radenci, slovela kot ena najlepših turističnih destinacij v bivši skupni državi. Žal pa je zlasti v letih po osamosvojitvi prišlo do „potopa“ radenskega turizma, nekoliko zaradi lastnikov zdravilišča, nekoliko zaradi neustreznega vodenja lokalne skupnosti, predvsem pa zaradi denacionalizacije, ko se milo rečeno dalj časa sploh ni vedelo kaj je čigavo in kdo lahko v turizem sploh vlaga. Namesto tega je vse skupaj, zlasti nekoč čudoviti radenski park, slednjega je žal prizadela tudi naravna katastrofa, bolj kot ne propadalo. A kot sedaj kaže, po večletni stagnaciji se spet obeta prebujanje zdraviliških in turističnih Radencev, saj med drugim, poleg vinske fontane in postajališča za avtodome, parkirišča za avtobuse…, na vinorodnem Račkem Vrhu, streljaj iz Radencev, trume turistov želijo Radenci privabiti tudi z vodnimi doživetji, kateri se obetajo na mestu, kjer je nekoč slovelo letno kopališče.

Roman Leljak, župan Občine Radenci ima namreč nove velikopotezne načrte za nekdanje letno kopališče in radenski park, ki sta nekoč bila ponos zdraviliškega kraja, zdaj pa že dolga leta propadata. Na omenjenem območju naj bi v prihodnosti zaživel Park vodnih doživetij. V javnosti so se že pojavile vizualizacije projekta in če ne bo kakšnih negativnih presenečanj, se Radenčanom in njihovim gostom obeta lepa turistična zgodba. Ob vsem je Roman Leljak na družbenih omrežjih za pomoč pri realizaciji projekta vrednega okoli dva milijona evrov, prosil tudi višje sile – boga. Kot pravi radenski župan, je zemljišče, na katerem se je doslej nahajal bazen, že pripravljeno na nadaljnja dela. Glede na načrte naj bi na tem območju zrasel avditorij v bazenu oziroma svojevrsten prireditveni oder z dvema prizoriščema, ki bi sprejel do 600 obiskovalcev.

Kar zadeva preostale površine v parku, pa bo občina najprej morala rešiti vprašanje lastništva. Po pojasnilih župana pogovori potekajo predvsem z družbo Sava turizem, lastnikom večine tamkajšnjih nepremičnin. V pripravi je menda že tudi predlog za zamenjavo zemljišč. „Mi smo na zelo dobri poti, dobro delamo in pričakujem, da se bomo letos dogovorili. In če to dogovorimo, gremo naslednje leto v izdelavo,“ razlaga Leljak, ki se zaveda, da nekoliko večji problem medtem predstavlja denacionalizacijski postopek, ki še vedno ni dokončan, a je župan tudi tukaj optimističen: „Denacionalizacijski postopek je seveda mala ovira, in to skušamo zdajle pravno s pravniki rešiti, da bi do novega leta to zamenjavo podpisali. Potem je občina pravnomočno lastnik in lahko začnemo delati.“ Ne smemo namreč prezreti, da ima Leljak dobre odnose z morebitnimi denacionalizacijskimi upravičenci in tako tudi tukaj dejansko ne bi smelo biti posebnih težav.

Zamisel je vsekakor zanimiva, a ne gre prezreti številne načrte za oživitev propadajočega območja v Radencih iz preteklosti. Zadevo so neuspešno reševali že več kot desetletje, a so žal največ naredili pred volitvami, potem pa s figo v žepu pogosto eni drugim nagajali. Še leta 2016 je bila predvidena obnova letnega kopališča, celo ureditev biološkega kopališča, a je nato vse potihnilo. Mogoče bo tokrat, pod novim županom, vendarle drugače? Sicer pa skupna vrednost nove investicije naj bi znašala približno dva milijona evrov, tako evropskih kot občinskih sredstev, vendar je točno finančno konstrukcijo moč pričakovati šele prihodnje leto. Z novo atrakcijo se v občini seveda nadejajo tudi večjega obiska turistov: „Občino Radenci želimo vrniti nazaj na turistični zemljevid Slovenije in to bomo tudi naredili,“ je odločen Roman Leljak, radenski župan s številnimi idejami.

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: