četrtek, 27 februarja, 2020

Pri nas v popolni temi nastala prva črna penina na svetu, za katero še pokušino priporočajo v temi

Z napredkom tehnologije ter tudi znanja na področju vinogradništva in vinarstva vseskozi prinaša različne nove eksperimente tudi pri pridelavi eliksirjev iz grozdnih jagod. In med slednje sodi tudi nova blagovna znamka penine Untouched by light (nedotaknjena s svetlobo), ki so jo pridelale Radgonske gorice, zagotavljajo tudi, da se najboljše stvari dogajajo v temi.. Raziskave namreč kažejo, da izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi lahko vpliva na njegovo aromo. Po mnenju upokojene profesorice Ann C. Noble, z UC Davis Oddelka za vinogradništvo in vinarstvo na Univerzi v Kaliforniji, izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi privede do tega, kar bi lahko označili kot »zaradi svetlobe spremenjeno aromo«. Zmanjša se intenzivnost arome citrusov in poveča se intenzivnost arom kuhanega zelja ali mokrega psa. Zato so se pri Radgonskih goricah pogumno odločili potopiti se v temo in v njej pripraviti novo peneče vino, ki naj bi „zažgalo“ tržišče.

V Radgonskih goricah so s penino iz teme, ki jo prodajajo po sto evrov za steklenico, obnoreli svetovne medije. S penino, ki se je ni dotaknila svetloba, so prišli v več kot 150 gastronomskih medijev in dobili novega distributerja iz Švice. Iz grozdja, obranega ponoči, je v popolni temi dozorela prva črna penina na svetu, ki jo bomo pili ob ugasnjenih lučeh. Posebnost črne penine je, da se je še ni dotaknila svetloba. Grozdje za penino, ki so jo poimenovali Untouched by Light, so namreč obirali ponoči, prav tako je v temi potekalo stiskanje in zorenje grozdja. Gre za prvo tovrstno penino na svetu, ki je že vzbudila veliko zanimanja, v Radgonskih goricah pa se dobro zavedajo pomena inovativnosti: „Vedno moramo nekaj novega ustvarjati, neke nove zgodbe dodajati in skupaj z zagrebško agencijo Bruketo dejansko smo prišli do te ideje in beseda je dala besedo in penina zori in komaj čakamo, da jo damo v prodajo,“ razlaga Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric, ki dodaja, da je osnovna sorta grozdja chardonnay, od običajnih penin pa se noviteta razlikuje v postopku nastajanja. Po pojasnilih direktorja se ta že od samega začetka odvija v temi – tako trganje in stiskanje kot tudi polnjenje v posebno črno steklenico, ki jo nato obdajo še s črno folijo. Trgatev grozdja je potekala zadnja tri leta, prvič leta 2017: „V vseh teh treh letih smo imeli veliko srečo, da nam je narava bila naklonjena in so bili vinogradi osvetljeni od lune. Tako smo čez dan nekako bolj ali manj odstranili liste v višini grozdja, zvečer pa smo tipali, gledali iskali in počasi trgali grozdje za Untouched by light. Sam zase moram povedati, da sem potem drugi dan spraševal, če sem koga porezal, s kom sem trgal, kajti dejansko se čez vrsto s sodelavci nismo mogli videti,“ pojasnjuje Cvetkovič svojo zelo zanimivo izkušnjo.

Da bi potrošnikom ponudili penino, kakršne še ni bilo, so proces izpilili do potankosti. Zato so, po Cvetkoviču, skušali res prvi na svetu dati tisto zadnjo piko na i, da poskusijo res narediti penino brez dotika svetlobe. V temi pa naj bi, če je le mogoče, potekalo tudi samo pitje te edinstvene penine, ki bo kmalu redno na trgu. Podvig izdelave takšne penine hkrati predstavlja tudi dobro marketinško potezo, s katero so želeli opozoriti nase in na svoje izdelke ter spodbuditi zanimanje doma in seveda v svetu. Po prvih odzivih pa jim je to uspelo. Prva polnitev bo sicer obsegala 2.600 steklenic, cena posamezne steklenice črne penine naj bi znašala sto evrov. Po besedah direktorja Cvetkoviča nameravajo penino v prodajo poslati aprila 2020, a sta natančen začetek in kraj prodaje zaenkrat še skrivnost. „Sedmega aprila letos oziroma takrat, ko bo v Londonu tekmovanje za najboljše penine Glass ob Bubbly, bomo začeli prodajati novo penino blagovne znamke Untouched by Light. To je prvo peneče se vino na svetu, ki je narejeno v popolni temi in ki do snidenja s kupcem ne bo videlo svetlobe. Prednaročila za novo penino že zbiramo in k nam prihajajo iz vsega sveta, od ZDA do Japonske, je še pojasni Borut Cvetkovič, direktor Radgonskih goric, ki je ponovil, da grozdje tudi za to penino seveda raste na soncu. Vse drugo pa poteka v temi, od trgatve, stiskanja, izdelave, šolanja in nenazadnje pitja.

Untouched by light je narejena iz grozdja chardonnay, pobranega ponoči, in starana v kleteh v popolni temi. Penina bo naprodaj v steklenicah, ki so odporne proti (sončni) svetlobi. Če je le mogoče, naj bi jo tudi spili v temi, svetuje Borut Cvetkovič in doda: „Untouched by Light je narejena iz ravno prav zrelega grozdja chardonnay z uporabo znane francoske metode vrenja v steklenici. To vino je edinstveno zaradi njegovega procesa staranja, saj se Untouched by light stara od dve do tri leta v naših kleteh, nedotaknjen od zunanjega sveta – brez svetlobe. V našem žargonu tej metodi pravimo ‘Crafted by Darkness’ (ustvarjena s pomočjo teme). Med trgatvijo, pretresanjem steklenic in pakiranjem uporabljamo očala za nočno gledanje. Ko vino zapusti klet, je zaščiteno v črni, za svetlobo neprepustni steklenici, pakirani v vakuumsko zaprti vrečki, ki prepreči dostop kakršnekoli dodatne svetlobe ali stik z zrakom.“

Za prvo polnitev so grozdje trgali pred tremi leti. In zakaj so se odločili za novo znamko penine, ki je narejena v temi? „Trg vin poganjajo dobre zgodbe. In verjamemo, da je naša Unotuched by Light taka, kar kaže tudi veliko zanimanje svetovnih medijev zanjo. Doslej je bilo o njej že prek 150 objav, kar je za nas daleč najbolj odmevna zgodba, ki nam povečuje prepoznavnost. Poleg prednaročil z vsega sveta nam je prinesla zanimanje distributerjev vin za vse naše penine. Prvemu, ki prihaja iz Švice in nas je obiskal v našem Domu penin v Gornji Radgoni, smo že prodali prve količine srebrne in zlate radgonske penine. Z drugimi pa imamo že dogovorjene sestanke,“ pojasni Cvetkovič, in dodaja, da jim pri novi penini pomaga hrvaška kreativna agencija Bruketa&Žinić&Grey, s katero sodelujejo zadnji dve leti. Skupaj so zasnovali novi izdelek, strategijo blagovne znamke, vizualno identiteto, embalažo pa tudi spletno mesto untouchedbylight.com, kjer zbirajo prednaročila in prek katere bo novo penino mogoče kupiti. Na voljo bo tudi v nekaterih gostinskih lokalih, na policah trgovin pa ne. Spletnim kupcem bodo penine pošiljali s hitro pošto. Radgonske gorice so sicer z zlato in srebrno radgonsko penino največji peničar v Sloveniji. S peninami ustvarijo okoli 60 odstotkov vseh prihodkov, poleg tradicionalnih imajo denimo tudi zlato radgonsko penino rose, med njihovimi najbolj znanimi vini pa sta janževec in traminec, med novimi pa penina muškata ter špricar janževca in radenske v pločevinki.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: