Poslej enotna cena vode in omrežnine od Apač do Razkrižja

Občine sistema C pomurskega vodovoda končno sklenile poravnavo; Nihče ne bo plačal več kot tri milijone evrov zahtevane odškodnine

Potem, ko je občinski svet Občine Sveti Jurij ob Ščavnici županu Antonu Slani soglasno dal zeleno luč za sklenitev sodne poravnave, so se vsi subjekti, torej osem občin in javno podjetje Prlekija, pobotali in sedaj naj bi bilo več reda pri oskrbi z vodo na desnem bregu reke Mure, vse od Trat do Gibine, tore od občin Apače, čez Gornjo Radgono, Radence, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevce, Ljutomer, Veržej do Razkrižja. Kot je znano na soboškem okrožnem sodišču je potekala obravnava tožbe sedmih občin sistema C pomurskega vodovoda zoper Občino Ljutomer in tamkajšnjo županjo Olgo Karba v višini dobrih treh milijonov evrov. Najprej so župani šestih občin, Karbova in JP Prlekija sklenili sodno poravnavo o vseh sporih in tožbah, povezanih z vodovodom. Dva tedna pozneje se je poravnavi pridružila še Občina Sveti Jurij ob Ščavnici poravnave, s čem je konec vseh sporov in tožb povezanih z vodovodom. Tako sedaj za celotni sistem veljata enotni ceni vode in omrežnine. Poravnavo je mimogrede podpisal tudi župan občine Radenci Roman Leljak, čeprav je ta občina od tožbe odstopila že pred časom.

Župan občine Razkrižje, najstarejši izmed vseh osmih v tem delu države, Stanko Ivanušič je v imenu vseh županov povedal, da so glede vodovoda uspeli doseči kompromis z veliko napora in odmika od lastnih stališč, ter se poravnati pri vseh odprtih vprašanjih pri vseh zadevah v celoti. „To je po naši skupni oceni neki novi temelj za dobro sodelovanje v prihodnje in vsa nesoglasja so dnem končana, tako da bo sistem C normalno funkcioniral, prav tako tudi druga področja, na katerih občine moramo sodelovati,“ je dejal Ivanušič. S tem je začel velja tudi elaborat o cenah, ki so ga potrdile občine. Sporov med občinami je bilo več, eden od njih pa se je nanašal na sprejetje elaborata o cenah, ki ga ljutomerska občina ni potrdila, zato cena vode ni mogla veljati. Sedem občin in JP Prlekija so zato tožili ljutomersko občino in njeno županjo za dobre tri milijone evrov, saj naj bi bila tolikšna njihova izguba, ker občanom niso mogle zaračunavati stroškov vode. Občine so se medsebojno tožile tudi zaradi odstavitve prejšnjega direktorja Prlekije Davorina Kurbosa, in zaradi imenovanja novega, dr. Petra Kralja, ljutomerska občina pa je medtem dobila milijonsko tožbo proti Prlekiji, ker ji slednja ni plačevala najemnine za vodovodno omrežje, čeprav je denar od občanov pobrala.

Zdaj, kot je poudaril Ivanušič, nobena občina nima do nobene zahteve do javnega podjetja več, enako velja obratno. Po sklepih sveta ustanoviteljic je že konec januarja stekel postopek za imenovanje novega direktorja. Če gremo nekoliko dalj nazaj je moremo prezreti, da je razlog za tožbo bil predvsem ta, da v Ljutomeru niso želeli podpisati elaborata o enotni ceni, ki ga je podpisalo preostalih sedem občin sistema. Razlog za to naj bi bila previsoka ocena vrednosti infrastrukture novega vodovodnega sistema. Županja Karbova je tedaj dejala, da bi se stroški stroški za vodo in omrežnino v ljutomerski občini za občane dvignili za 97 odstotkov. Po skoraj štirih urah in pol pa so vpletene strani, župani in odvetniki, le dosegle dogovor o poravnavi, kar naj bi bilo za občane najbolje. Torej rešili so vsa nesoglasja, nihče ne bo plačal odškodnine, ki je bila zahtevana v višini natanko 3.018.060,00 evrov. Podpisniki poravnave so prepričani, da je poravnava nov temelj za dobro sodelovanje med občinami…, vsaj do novih morebitnih skupnih projektov!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: