Perspektiva govedoreje v novem programskem obdobju

Odmevne okrogle mize se je udeležilo nad 150 govedorejcev in gostov na čelu z ministrico za KGP dr. Aleksandro Pivec na čelu

Rejsko društvo za lisasto pasmo Gornja Radgona, s strokovno pomočjo in sodelovanjem KGZ Murska Sobota, je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni pripravilo odmevno in dobro obiskano Okroglo mizo na temo „Perspektiva govedoreje v novem programskem obdobju“. Poleg velikega števila, najmanj 150 govedorejcev iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici ter njihovih gostov, predstavnikov kmetijskih organizacij, lokalnih skupnosti in drugih, so svoja razmišljanja o tej pereči problematiki podali: ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Šivec, državni sekretar na MKGP dr. Jože Podgoršek, poslanec Evropskega parlamenta, Franc Bogovič, direktor KGZ Murska Sobota, Franc Režonja, podpredsednik OE KGZ Murska Sobota in direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona, Danilo Rihtarič in predsednik rejskega društva za lisasto pasmo Gornja Radgona, Drago Cetl, ki je mimogrede ministrici Pivčevi uvodoma čestital in podaril šopek rož za zmago na volitvah za predsednico stranke DeSUS.

Na okrogli mizi, ki je govedorejcem in sploh kmetovalcem več kot dobrodošla, so prisotne uvodoma pozdravili predsednik radgonskega rejskega društva Drago Cetl, ter gostitelja, župan Stanislav Rojko in predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec. Udeleženci posveta, ki ga je strokovno vodil Janko Petrovič, direktor Mlekarske zadruge Ptuj, so predvsem predstavili stanje na področju govedoreje, odprte zadeve in težave, pri katerih se pričakuje tudi pozornost in podpora s strani države. Pozornost je bila posebej usmerjena na proizvodno vezana plačila v govedoreji, socialni status prenosnikov kmetij (zgodnje upokojevanje), ukrep dobrobit živali – govedo ter povečanje trošarin za energente porabljene za kmetijstvo. Ministrica, dr. Aleksandra Pivec je dejala, da je govedoreja v Sloveniji tradicionalna reja, prireja mleka in prireja mesa govedi pa sta najpomembnejši proizvodni usmeritvi slovenskega kmetijstva. S sodelavci je predstavila sektor skozi neposredna plačila in Razvoj podeželja za govedorejo v obdobju 2014-2019. V nadaljevanju je predstavila pogled na področje govedoreje skozi pripravo Slovenije na reformo Skupne kmetijske politike po 2020, pozornost pa je bila usmerjena tudi na govedoreji v luči emisij. Na dogodku je sodeloval tudi državni sekretar dr. Jože Podgoršek, ki je s sodelavko podrobneje predstavil določene aktivnosti države pri reševanju odprtih zadev v kmetijstvu, ki se nanašajo tudi na govedorejo.

Sledila je razprava, kjer so udeleženci postavili več vprašanj, preko katerih so z udeleženci okrogle mize želeli izraziti svoje razmišljanje, nejasnosti in morebitne bojazni ob prihajajoči spremembi kmetijske politike ter pridobiti razumevanje in podporo za vztrajanje pri tej panogi, ki nedvomno potrebuje subvencije, saj bo v nasprotnem s težavo preživela.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: