Skip to content

Bakos.si

Lani najmanj nezaposlenih oseb v Pomurju, v zadnjih petnajstih letih

V Pomurju lani kljub epidemiji korona virusa manjša brezposelnost

Na območni službi Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota so lani kljub epidemiji zaznali najnižje število brezposelnih v zadnjih 15 letih. Novih delovnih mest je bilo v primerjavi z letom prej sicer za petino manj, največji priliv brezposelnih pa je bil iz gostinstva in turizma, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Tako je konec leta 2020 bilo v Pomurju 6011 brezposelnih, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Stopnja registrirane brezposelnosti je znašala 11,7 odstotka in je višja od slovenskega povprečja, vendar so tudi tu zaznali trend upada za 0,2 odstotne točke. Ugodnim podatkom navkljub je bil lani priliv brezposelnih večji za 12,3 odstotka, tako se je v obdobju od januarja do decembra v evidenco brezposelnih prijavilo 6718 oseb oziroma 889 več kot leta 2019.

Priliv se je po besedah vodje območne službe Zavoda za zaposlovanje Murska Sobota Stanislave Perčič najbolj povečal zaradi priliva presežnih delavcev – teh je bilo za kar 120,5 odstotka več kot leto prej, in zaradi poteka zaposlitve za določen čas. Manj je bilo lani prijav iskalcev prve zaposlitve, in sicer za 4,1 odstotka. Kar zadeva dejavnosti, je bil največji priliv brezposelnih iz gostinstva in turizma, ki se je več kot podvojil. Po besedah Perčičeve je epidemija Pomurju vsaj na področju zaposlovanja nekoliko prizanesla. Številni Pomurci so zaposleni v dejavnostih, ki so kljub epidemiji delovale nemoteno – kmetijstvu, predelovalnem sektorju, gradbeništvu in živilski industriji – oziroma so delodajalci ob pomoči koriščenja interventnih ukrepov za premagovanje epidemije ohranjali delovna mesta.

Na območni enoti zavoda za zaposlovanje so ,o podatkih STA, v prvem valu epidemije zaznali tudi precej prenehanj zaposlitev v sosednji Avstriji, vendar je šlo za prekinitve krajše narave, saj so se delavci kmalu zatem ponovno zaposlili v Avstriji. V drugem valu je bilo teh primerov nekoliko manj. Opazna je tudi razlika v primerjavi z letom 2019 na področju objave prostih delovnih mest. V letu 2019 so jih delodajalci objavili 6326, lani pa petino manj oziroma 4995. Največ prostih delovnih mest lani je bilo lani s področja predelovalnih dejavnosti, zdravstva, socialnega varstva in gradbeništva.

Zanimiv je tudi podatek, da se je lani iz evidence brezposelnih odjavilo 4999 oseb, kar je 13,3 odstotka več kot leto prej. Treba pa je dodati, da je bilo lani več primerov, ko so se iste osebe dvakrat zaposlile na isto delovno mesto – najprej takoj po novem letu, s prvim valom epidemije je sledila odpoved in prijava na zavod, po koncu prvega vala epidemije pa ponovna zaposlitev…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: