petek, 21 februarja, 2020

Na predvečer sv. Miklavža bodo razglasili naj obrtnika in naj podjetnika leta v Sloveniji; Med nominiranci za podjetnika leta Peter Podlunšek

Tako kot že vrsto let, bo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) tudi letos razglasila naj obrtnika in podjetnika v Sloveniji, in med tokratnimi nominiranci najdemo v obeh kategorijah po enega Pomurca, kar za druge regije še zdaleč ne velja. Izbor za obrtnika leta je 17. po vrsti, za podjetnika leta pa 27. Letošnja podelitev priznanj bo še bolj svečanja, saj bo potekala v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice OZS, ki bo 5. decembra v Unionski dvorani v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bodo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome, je predsednik republike Borut Pahor. Kot poudarjajo na OZS, prestižni priznanji bosta prejela posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tudi na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov.

Med nominiranci za najboljšega obrtnika najdemo Gorazda Kocbeka iz Oljarne Kocbek (ta mimogrede letos praznuje 90-letnico delovanja op.p.), ki trži prleško bučno olje po vsem svetu.

Gorazda Kocbek, ki se ga mnogi spomnijo kot odličnega strelca z zračnim orožjem, danes predstavlja že tretjo generacijo v družini Kocbek in nadaljuje tradicijo svojega deda in očeta ter tako ohranja dobro ime in vrhunsko kakovost. Od leta 1994 se v oljarni kot edini, seveda s svojo ženo Mihaelo Mišo Margan Kocbek, novinarko, pisateljico televizijsko voditeljico in leta 2005 Sanjsko žensko, ukvarjajo s hladnim stiskanjem, kjer se semena ne obdelujejo (meljejo, pražijo in stiskajo), temveč se s posebno stiskalnico olje iztisne neposredno iz semen. Poleg tega velja omeniti, da so v oljarni Kocbek in skupaj s Steklarno Hrastnik poskrbeli, da v najvišji stolpnici na svetu, Burdž Kalifi v arabskih emiratih, postrežejo s prleškim bučnim oljem. Gorazd Kocbek, ki je njihovo bučno olje ponesel v ZDA, Slovaško, Taiwan, Hong Kong/Kitajska, Rusija, Anglija, Italija, Dubai, Quatar. Pošiljajo pa olje strankam dejansko po celem svetu.

V kategoriji najboljših podjetnikov je iz Pomurja nominiran še en športnik, aktobatski letalec, Peter Podlunšek iz soboškega Medicopa, ki je ravno pred kratkim odprl nove in prenovljene prostore. Peter Podlunšek je direktor uspešnega podjetja Medicop,ki proizvaja medicinsko opremo in reševalna vozila, njihove produkte uporabljajo bolnišnice in zdravstveni domovi v šestdesetih državah po vsem svetu. Pred kratim so v Murski Soboti odprli nov skladiščno razvojni center, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Nov razvojni center jim bo omogočal še boljše rezultate, hkrati pa je prišlo tudi do novih zaposlitev.

Vsi nominiranci za Obrtnika leta 2019 so: Aleksander Gorečan, Penzel, slikopleskarstvo, oblaganje tal in sten, Aleksander Gorečan s.p., Šenčur; Gorazd Kocbek, Gorazd Kocbek s.p., Stara Gora, Sveti Jurij ob Ščavnici; Stanislav Smrkol, Gostilna in pizzeria Furman, Stanislav Smrkol s.p., Lukovica. Vsi nominiranci za Podjetnika leta 2019 so: Helena Krevh Zorec, NEONART svetlobni in reklamni napisi Krevh d.o.o., Maribor; Iztok Stanonik, POLYCOM predelava plastičnih mas in orodjarstvo Škofja Loka d.o.o., Škofja Loka; Peter Podlunšek, MEDICOP – specialna oprema d.o.o., Murska Sobota. Na prireditvi v Ljubljani bodo na predvečer sv. Miklavža, nagradili tudi najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome 19. generaciji mojstric in mojstrov, ki so sinonim za strokovnost in odličnost. Od leta 2000, ko je OZS začela izvajati mojstrske izpite, do danes je mojstrski naziv pridobilo skoraj 3000 mojstric in mojstrov.

Zgodovina OZS sicer sega v leto 1969, ko je 7. decembra tistega leta, dvanajst združenj obrtnikov z območij Celja, Cerknice, Jesenic, Kopra, Kranja, Ljubljane, Ljutomera, Murske Sobote, Novega mesta, Radovljice, Tržiča, društvo posavskih obrtnikov iz Krškega in društvo avtoprevoznikov iz Maribora ustanovilo Zvezo združenj samostojnih obrtnikov Slovenije, ki je predhodnica današnje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: