Skip to content

Bakos.si

Dijakom deficitarnih poklicev mesečno 102,40 evrov štipendije

Slovensko gospodarstvo potrebuje veliko mladih za različne zanimive poklice

 Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je pred dnevi objavil razpis za pridobitev štipendij za dijake deficitarnih poklicev za šolsko leto 2021/2022. Te so namenjene za dijake, ki se izobražujejo za poklice: pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar – polagalec keramičnih oblo, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva… Poleg tega pa so še tovrstne štipendije razpisane za dvojezični izobraževalni programi v italijanskem jeziku: ekonomski tehnik, avto serviser, predšolska vzgoja, mehatronik ter v madžarskem jeziku operater strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.
Štipendijo za deficitarne poklice bodo v naslednjem šolskem letu lahko pridobili dijaki, ki bodo takrat prvič obiskovali 1. letnik ali bodo pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene. Višina mesečne štipendije znaša 102,40 evrov, dijaki pa jo bodo prejemali za celotno obdobje izobraževanja in jo bodo lahko prejemali hkrati z državno ali Zoisovo štipendijo. V zadnjem letniku izobraževanja bo zadnja štipendija izplačana v mesecu juniju. V primeru, da dijak ponavlja isti letnik oziroma ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik, lahko štipendijsko razmerje miruje, a ne več kot eno leto. Vrednost razpisa znaša 3.600.000 evrov. Vlogo za dodelitev štipendije za deficitarne poklice smejo dijaki oddati med 14. junijem in 24. septembrom 2021.

Omeniti tudi kaže, da iz tega razpisa prejeta štipendija ne vpliva na višino otroškega dodatka in tudi ne na višino plačila dohodnine. (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: