Skip to content

Bakos.si

Certifikat Voda iz pipe novim 21 okoljsko osveščenim organizacijam

Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS je podelila nove certifikate Voda iz pipe

Na drugi podelitvi certifikata Voda iz pipe, ki je potekala na Gospodarski zbornici Slovenije, je 21 slovenskih okoljsko osveščenih organizacij pridobilo certifikat Voda iz pipe, ki ga podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva. S tem so se pridružili prvim organizacijam v Sloveniji, ki so s certifikatom izkazale svoja prizadevanja za zmanjšanje porabe plastike in spodbujanje pitja vode iz pipe kot dragocenega bogastva, ki je v Sloveniji v ustavo zapisano kot temeljna človekova pravica.

Slovenija ima številne vodne vire ter se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Kljub temu da imamo v Sloveniji privilegij zdrave in kakovostne pitne vode iz pipe, ki jo zagotavljajo slovenska komunalna podjetja, številni posamezniki prednostno posegajo po predpakirani vodi, torej po vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki okolje obremenjuje veliko bolj kot voda iz pipe.

Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS je letos okoljsko osveščenim organizacijam pričela podeljevati certifikat »Voda iz pipe«, s katerim organizacije izkazujejo, da v svojih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujajo pitno vodo iz pipe in k njenemu pitju spodbujajo tudi zaposlene, partnerje in ostale deležnike. S tem širijo zavedanje, da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi, prispevajo k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa ter prispevajo k zdravju in dobrobiti zaposlenih. Certifikat lahko pridobijo vse družbeno odgovorne organizacije, od javnih in zasebnih podjetij do združenj in nevladnih organizacij, izobraževalnih in kulturnih ustanov ter vseh drugih organizacij, ki si prizadevajo za skrb za zaposlene in okolje.

Na drugi podelitvi certifikata Voda iz pipe so predstavniki organizacij podpisali Zavezo certifikata Voda iz pipe, s katero so se zavezali, da bodo v poslovnih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujali pitno vodo iz pipe v steklenih vrčih in kozarcih, da bodo k pitju pitne vode iz pipe spodbujali svoje zaposlene, partnerje, podizvajalce in ostale deležnike, da bodo zaposlene in ostale deležnike ozaveščali, da imamo v Sloveniji zdravo in kakovostno pitno vodo ter da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi. Tokrat so certifikat Voda iz piše prejeli: Občina Laško; Komunala Nova Gorica d.d.; BASS d.o.o., Celje; Občina Cerklje na Gorenjskem; JP Komunala Slovenj Gradec d.o.o.; Abanka d.d.; Grajska ploščad d.o.o.; ETA d.o.o. Cerkno; JP Komunala Vodice, d.o.o.; Thermana d.d.; Inštitut za vode RS; OŠ Toma Brejca; JP – Azienda pubblica Rižanski vodovod Koper d.o.o. – s.r.l.; JP Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o.; OŠ Simona Jenka, Kranj; JP Prlekija d.o.o.; AstraZeneca UK Limited, Podružnica v Sloveniji; JP Kraški vodovod Sežana d.o.o.; JP Komunalno stanovanjsko podjetje Litija, d.o.o.; Komunala Ribnica d.o.o.; Deichmann d.o.o.

Na podelitvi je zbrane nagovorila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je poudarila pomen odgovornega ravnanja z vodo kot našim največjim bogastvom. »Čas je, da v Sloveniji začnemo spreminjati odnos do vode. V Sloveniji imamo nekoliko mačehovski odnos do te najpomembnejše dobrine, saj imamo vode v izobilju, vendar ne bo vedno nujno tako. Zato izjemno pozdravljam odločitev podjetij, organizacij in posameznikov za pitje pitne vode iz pipe in spodbujanje k takšnemu ravnanju s pridobitvijo certifikata Voda iz pipe,« je povedala. Prav tako je prejemnike nagovoril podpredsednik Zbornice komunalnega gospodarstva Antun Gašparac, ki je podčrtal skrb slovenskih komunalnih podjetij za zagotavljanje čiste in kakovostne pitne vode iz pipe in prejemnikom iskreno čestital za pridobitev certifikata.

Iniciativa za podelitev certifikata je nastala na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva in je del vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo. Podpornika iniciative sta Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za zdravje. In kakšne so prednosti pridobitve certifikata za podjetja in organizacije? Pokazali bodo, da jim skrb za okolje in ohranjanje naravnih virov ni samo vrednota, temveč način delovanja; Prispevali bodo k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa tako znotraj podjetja kot tudi na dogodkih, ki jih organizirajo; Prispevali bodo k zdravju in dobrobiti vaših zaposlenih; Izpostavljeni bodo kot primer dobre prakse na spletni strani Zbornice komunalnega gospodarstva in na dogodku ob podelitvi certifikatov; Pridobili bodo paket materialov (plakati, nalepke, spletna gradiva), ki jih lahko uporabijo v komunikaciji z deležniki in jim bo v pomoč pri spreminjanju politike zagotavljanja pitne vode v njihovih poslovnih prostorih; Prejeli bodo začetni paket v obliki vrča in paketa kozarcev Steklarne Hrastnik z logotipom pobude ter popust pri vseh nadaljnjih nakupih vrčev in kozarcev…

Med prejemniki certifikata je tokrat tudi Javno podjetje Prlekija, že prej pa ga je prejelo tudi podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota. JP Prlekija d.o.o., ki je med tokratnimi prejemniki certifikata, je sicer bilo ustanovljeno s strani občin: Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje in je v 100% lastni omenjenih osmih občin. Pred nekaj mesecih se je o podjetju veliko slišalo… Sicer pa naslednja podelitev certifikata bo predvidoma potekala spomladi 2020.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: