sobota, 4 aprila, 2020

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ob 50-letnico razglasila obrtnika in podjetnika leta

V dvorani hotela Union v Ljubljani je potekala posebna slovesnost ob 50-letnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), na kateri je predsednik republike Borut Pahor stanovski organizaciji podelil red za zasluge. Predsednik OZS Branko Meh pa je na slovesnosti poudaril, da tudi po pol stoletja ena prvih tovrstnih zbornic v tem delu Evrope uspešno zasleduje takratni cilj, na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bodo ti lažje živeli in delali. V obrazložitvi za podelitev reda za zasluge je med drugim zapisano, da se je 7. decembra 1969 dvanajst združenj obrtnikov iz vse Slovenije povezalo in ustanovilo Zvezo združenj samostojnih obrtnikov Slovenije, predhodnico današnje OZS zaradi potrebe po organiziranem in enotnem delovanju. Naloga OZS ostaja nespremenjena, zastopanje interesov članov v partnerskem dialogu z državo. Tako zbornica z zastopanjem, obveščanjem, svetovanjem, izobraževanjem, spodbujanjem in povezovanjem svojim članom zagotavlja ugodnejše pogoje poslovanja. Pod okriljem OZS je 62 območnih zbornic in 30 strokovnih sekcij z okrog 25.000 prostovoljnimi člani, obrtniki in podjetniki. Zbornica zagotavlja poklicno in strokovno izobraževanje in usposabljanje na srednji poklicni, srednji strokovni in višji strokovni ravni, kar je temelj za obstoj obrtništva ter vpliva na kakovost izdelkov in storitev.

Obrtnike po besedah predsednika Branka Meha odlikuje predrznost, pogum in odličnost, ustanovitev zveze združenj pa je bila, parafrazirano po Neilu Armstrongu, ki je istega leta 1969 stopil na luno, “majhen korak za posameznika, a velik skok za malo gospodarstvo”. Danes pa predstavlja malo gospodarstvo kar 99,3 odstotka celotnega gospodarstva, sto šestnajst tisoč podjetij pa zaposluje 366 tisoč oseb, zato Branko Meh brez zadržkov trdi, da je malo gospodarstvo hrbtenica in gonilna sila naše države.

Na slovesnosti je OZS podelila priznanje obrtnik leta 2019, in sicer Aleksandru Gorečanu, ki vodi podjetje Penzel iz Šenčurja. Podjetnik leta 2019 pa je postal Peter Podlunšek, lastnik družbe Medicop iz Murske Sobote, ki se ukvarja z medicinsko opremo in reševalnimi vozili. Gorečan je slikopleskar, ki od leta 2009 vodi podjetje, v katerem opravljajo vse storitve s področja slikopleskarstva in vgradnje štukatur, še posebej pa se posvečajo dekorativnim tehnikam. V desetih letih so si ustvarili ugled in stalne stranke, ki cenijo korekten odnos in kakovost opravljenega dela, so v OZS zapisali v obrazložitvi. Za obrtnika leta sta bila nominirana še Gorazd Kocbek, ki vodi Oljarno Kocbek iz Svetega Jurija ob Ščavnici, in Stanislav Smrkol, ki vodi gostilno in picerijo Furman na Lukovici. Podlunškova Družba Medicop iz Murske Sobote med drugim proizvaja medicinsko opremo in opremlja reševalna vozila. Podjetje sta pred 40 leti ustanovila Podlunškova starša, v zadnjih letih so doživeli velik razvoj s širitvijo na tuje trge, letos so odprli tudi nove proizvodno-poslovne prostore. Imajo dve diviziji, prvo za izdelavo medicinskih aparatov, drugo za opremljanje specialnih vozil, predvsem reševalnih. Medicop je navzoč na več kot 60 trgih sveta, vsi njihovi aparati so plod domačega znanja oziroma razvojnikov podjetja. Podlunšek, ki je tekmoval tudi v akrobatskem letenju, podjetje vodi od leta 2012. Za podjetnika leta sta bila nominirana še Helena Krevh Zorec, ki skupaj z možem Stankom vodi podjetje Neonart iz Maribora, in Iztok Stanonik, ki vodi podjetje Polycom iz Škofje Loke. Na prireditvi so nagradili tudi najstarejšega obrtnika leta in podelili mojstrske diplome 19. generaciji mojstric in mojstrov. Od leta 2000, ko je OZS začela izvajati mojstrske izpite, je mojstrski naziv pridobilo skoraj 3000 mojstric in mojstrov.
Tokrat so dobili tri mojstrice in 44 mojstrov. Med 47 novimi mojstricami in mojstri je sedem avtomehanikov, dve frizerki in en frizer, trije zidarji, en mojster splošne elektromehanike, devet mojstrov strojnih instalacij, slaščičarska mojstrica, mojster tapetnik in dekorater, šestnajst elektroinštalaterjev, po en slikopleskar in klepar-krovec ter po dva kamnoseška in kuharska mojstra.

Podobno kot vsako leto so podelili tudi naziv „Najstarejši obrtnik 2019“, in to je prejel Ludvik Kavčič iz Kranja, katerega popoldanska obrt je od leta 1967 prerasla v podjetje, družbo z omejeno odgovornostjo, ki danes na področju merilne tehnike sodeluje z različnimi industrijami, od avtomobilske do farmacevtske, doma in v tujini…

Fotografije s podelitve: Roman Š.

Tags: , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: