Skip to content

Bakos.si

Mandat članom župnijsko pastoralnih svetov podaljšan do jeseni

Pandemija korona virusa ovira tudi volitve v ŽPS po slovenskih župnijah

Danes je potekala 27. seja Stalnega sveta Slovenske škofovske konference, na kateri so se škofje seznanili z izvajanjem pastorale v času epidemije ter potekom priprave na prva sveta obhajila in birme po slovenskih župnijah. Škofje so sprejeli izjavo glede cepljenja proti Covid-19, v kateri so izrazili podporo vsem, ki se bodo, po posvetu s svojim osebnim zdravnikom, odločili za cepljenje.

Posebno pozornost so namenili letu svetega Jožefa ter letu družine, ki se bo začelo 19. marca letos. Škofje so sklenili, da bo letošnji Teološki tečaj posvečen tej temi. Tečaj bo potekal v sredo, 10. marca 2021, preko spleta v obliki enega predavanja in pogovora. Tema teološkega tečaja pa bo Vloga očetov in moških v družinah ter njihova duhovnost v luči sv. Jožefa.

Med drugim so škofje sprejeli tudi sklep, da se članom župnijsko pastoralnih svetov (ŽPS) po vsej Sloveniji podaljša mandat do letošnje jeseni. Volitve članov ŽPS bi sicer morale biti že 21. marca 2020, a so iz znanih razlogov povezanih s Covid-19, bile preložene na letošnjo pomlad. Žal pa tudi tokrat ne bo šlo in škofje so tokrat sprejeli novo odločitev, ob tem so dodali, da se naj župnijsko pastoralni svet po vseh župnijah v naprej redno srečujejo in delujejo po programu. Torej se članstvo sedanjih ŽPS po vsej Sloveniji podaljšan do jeseni letošnjega leta. Škofje pa bodo nato določili datum volitev novih članov ŽPS.

Na območju Škofije Murska Sobota je v vseh 36 župnijah kar 771 članov župnijsko pastoralni svetov. Sicer pa dodajamo, da so v rimsko katoliških župnijah verniki (te cerkev imenuje laiki) pridobili po odloku o laiškem apostolatu drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962 – 1965) kar nekaj pomembnih nalog oz. vlog. Ena teh vlog je izvolitev v župnijsko pastoralni svet posamezne župnije. Gre za posvetovalno in delovno telo v pomoč župniku, ki preučujejo, načrtujejo, usklajujejo, spremljajo in preverjajo izvajanje pastoralnega dela v posamezni župniji. V okviru teh svetov pa se smejo po župnijah ustanavljati še razne komisije. Člani župnijsko pastoralnih svetov so izvoljeni za dobo petih let…

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: