Skip to content

Bakos.si

Julija 1907 je bilo ustanovljeno skavtsko združenje

Pred 80 leti je umrl ustanovitelj skavtov Robert Baden Powell

Včeraj je minilo 164 let od rojstva ustanovitelja skavtskega združenja Roberta Bade-Powella. Anglež, rojen v Londonu, je namreč že kot otrok mnoge ure preživljal v naravi. Imel pa je tudi velike risarske spretnosti, saj je denimo z eno roko risal, z drugo pa senčil sliko. Pravijo, da je na sprejemnem izpitu za vojaka pokazal tako splošno znanje, da so mu takoj dodelili čin podporočnika. Z vojsko je prepotoval veliko sveta. Med svojimi vojaškimi sotovariši je bil zelo priljubljen. Spoznal pa je, da so mladi sposobni marsikaj opraviti, le zaupati jim je treba in jim dati ob tem svobodo. Med drugim so mladi zelo radi brali njegovo knjigo o izvidništvu. Zato je opustil vojsko in se posvetil vzgoji mladih. 25. julija 1907 je pripravil prvi skavtski tabor in to na otoku Brownsu na jugu Anglije. To je dan, ki velja za začetek skavtstva. Od tu naprej se je Robert Baden Powell ukvarja le še s skavtsvom.

Tudi njegova 32 let mlajša žena Olave, je bila rojena 22. februarja. Sedaj skavti vsega sveta, teh je več kot 40 milijonov, praznujejo 22. februar kot dan skavtov in skavtinj. Robertu in njegovi ženi Olavi, se je v letu 1909 pridružila še Robertova sestra Olave. V letu 1913 so bili v okviru skavtskega združenja ustanovljene volčice in volkuljice. V letu 1917 pa so bili ustanovljeni popotniki in popotnice. Robert je umrl 8. januarja 1941 v 84. letu starosti in to pod goro Kilimandžaro. Tako je pred kratkim poteklo 80 let od njegove smrti.

Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj je bilo ustanovljeno v letu 1990, to je torej lani obeležilo 30 letnico delovanja: V Sloveniji je v skavstko združenje vključeno okrog 5.200 članov in članic. Volitve vodstvenih opravljajo vsaka tri leta. Na 58. Svetu združenja, ki je bilo v začetku septembra lani v Studencu pri Krtini, so za načelnico slovenskega skavtskega združenja izvolili Tjašo Sušin iz Škofjeloškega območja in za načelnika Nejca Kurbusa iz lenarškega območja.Generalni duhovni asistent pa je ob teh volitvah ostal Janez Kobal, župnik v Izoli. Skavti v starosti 6 do 7 let nosijo ime bobri in bobrovke, med 8 in 10 let volčici in volkuljice, med 11 in 15 let so izvidniki in vodnice med 16 in 21 let so popotniki in popotnice. Tudi v župniji svetega Petra Gornja Radgona deluje skavtsko združenje. V to so vključeni mladi še iz nekaterih sosednjih župnij. Tako letos radgonski skavti obeležuje 30 letnico. Na kak način bo svečanost zaradi ukrepov korene, še ni znano. (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: