Skip to content

Bakos.si

Avtoremont iz Gornje Radgone je prvi avtobus nabavil okrog leta 1958

Izsledili smo fotografijo avtobusa podjetja Avtoremont Gornja Radgona, ki je ob mejnem prehodu z Avstrijo, pričel delovati v letu 1950 kot Okrajna splošna mehanična delavnica. Podjetje je okrog leta 1958 nabavilo avtobus za prevoz dijakov iz Gornje Radgone v Mursko Soboto in nazaj. Glede na to, da je Avtoremont Gornja Radgona, pozneje tudi Avtoradgona, bil v letu 1990 preimenovana v Arcont, smo na jim pred meseci poslali fotko avtobusa z namenom, da nam posredujejo podatke o avtobusnih prevozih njihove predhodne firme. Kaže pa, da pri Arcontu ne razpolagajo s kakšnimi podatki, saj nismo dobili nobenega odgovora.

Znano pa nam je, da je takratni direktor Avtoremonta Drago Kočar namenil veliko pozornost tudi igranju nogometa v Gornji Radgoni, v času svojega poslovodstva pa je namenil avtobusnim prevozom kar nekaj pozornosti. Poleg avtobusa, ki je na sliki (ob njem sta voznik Petek in sprevodnik Klobasa oba iz Radencev – osebno sem se z avtobusom vsaj dve leti vozil iz Gornje Radgone v Mursko Soboto, kjer sem obiskoval gimnazijo, in nazaj) je namreč podjetje nekaj let za tem, nabavilo še nekoliko večji avtobus. Toda z leti se je začel Avtobusni promet Maribor, ki je sicer opravljal določene prevoze na našem območju, širiti. Zato je avtobusni vozni park in zaposlene pri Avtoremontu prevzelo mariborsko podjetje. Žal so delavci, ki so opravljali prevoze pri Avtoremontu, že umrli. Po uvedbi TOZD-ov, pa je nastalo v Murski Soboti novo avtobusno podjetje.
Ob tem dodajamo, da je iz Gornje Radgone v letu 1932 pričel voziti prvi zasebni avtobus za Ljutomer in v letu 1933 pa za Maribor. Prevozi so bili opravljeni na relaciji Spodnji Ivanjci – Sveta Trojica – Lenart in naprej v Maribor. Namreč vse do leta 1960, ko je bila urejena asfaltna cesta med Mariborom in Gornjo Radgono je ves promet vodil po cesti za Spodnje Ivanjce. Dokaz temu je tudi imenovanje ulic po Gornji Radgoni, saj je še vedno Mariborska cesta v smeri proti Spodnjim Ivanjcem in ne proti Podgradu…(F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: