Župan gasilcem za delovanje zveze ne bo dal niti enega evra!

Gasilci in še nekateri občani v občini Kuzma razočarani nad svojim županom Jožefom Škaličem, ki vse očitke zavrača; Predsednik gasilske zveze grešni kozel?

Čeprav brez težav zmaguje na vse županskih volitvah, prvega moža občine Kuzma na Goričkem, Jožefa Škaliča, občani ne „božajo“ preveč. Še več; nekdanji ravnatelj domače osnovne šole, ki je veliko sedanjih volivcev tudi poučeval, in strastnega ljubitelja nogometa, napadajo z vseh strani. Eni niso zadovoljni, ker da se preveč mladih občanov izseljuje v sosednji Avstrijo in drugam po Sloveniji, drugi bi radi imeli boljše ceste, boljšo kanalizacijo, ulično razsvetljavo, nekoliko več denarja iz občinskega proračuna za svoje delovanje in podobno. In dokler so naj še lani streljali iz vseh topov zaradi neupravičeno izračunanega previsokega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), ko so nekateri morali plačati tudi 700 evrov in več, se je Škalič letos očitno zameril gasilcem. Lani je sicer krivdo za napačen izračun NUSZ prevzel nase in celo ponudil odstop, ki pa ni bil sprejet. Občani so to očitno pozabili, saj so Škaliča jeseni spet izvolili za 柆pana, tokrat pa je jeza gasilcev vedno hujša, a župan vse očitke zavrača in trdi, da bo stanje drugače, ko gasilci sami zadeve uredijo pri sebi.

Kaj se pravzaprav dogaja? Nekateri občani trdijo, da se pri njih mora končati kalvarija, ki da traja že več let v občini Kuzma, zaradi katere se mladi izseljujejo, vsi ki tam živijo pa se ne želijo izpostavljati in se zameriti „občinskim šerifom“ oz. določenim zaposlenim na občini. Prepričani so tudi, da so zadnje težave z Gasilsko zvezo Kuzma v kateri je šest prostovoljnih gasilskih društev, podtaknili „občinarji“. Trdijo, da je zveza dobro in transparentno delovala, dokler „je bil blagajnik gasilec in član PGD. Zveza je delovala normalno in denar ni manjkal, ravno nasprotno, zveza je delovala finančno pozitivno. Denar je začel manjkati, ko je blagajniške in računovodske zavede prevzela oseba, ki je zaposlena na občini Kuzma. Ta oseba naj ne bi bila niti član gasilske organizacije. Mogoče je dosedanji predsednik samo grešni kozel“? se sprašujejo. Županu očitajo tudi, da je pred volitvami obljubljal zagotoviti sredstva za nakup nove gasilske cisterne, ker da je trenutno edina cisterna v občini stara nad 40 let. Aktivnosti z nakupom cisterne pa naj bi župan ustavil zaradi zapleta s finančnim stanjem b gasilski zvezi katero preiskujejo kriminalisti, ki so menda že ovadili osumljeno osebo.

Naši viri trdijo, kako je obveljalo, da je nesreča enega voda na lasten mlin župana. „Že prej občina ni imela posluha za gasilce, toda doslej ni imela utemeljenega razloga, kako bi preprečila delovanje gasilske zveze. Zdaj pa ga naenkrat ima. Zakaj predsednik zveze ne upa povedati kaj je z denarjem? Kdo ga rži v šah mat poziciji“? se žalostno sprašujejo. Po zagotovilih nekaterih gasilcev, naj niti vsi operativci ne bi imeli veljavnih ognjevarnih oblek, gasilska društva, sploh osrednja enota PGD Gornji Slaveči pa naj ne bi bili opremljeni po standardih, kot ji določa zakonodaja. Članstvo v gasilskih organizacijah ni vprašljivo, saj je tudi podmladka veliko, a so naši viri razočarani, da niti župan niti direktor občinske uprave nista prišla na nedavno občinsko tekmovanje v Matjaševcih, kjer bi se lahko prepričala, da gasilci dobro delajo. Dalje naši viri trdijo, da gasilci v občini Kuzma nimajo urejene niti dostave pitne vode s cisterno, ker da je to prepovedalo občinsko vodstvo. Še bolj so razočarani, da nogometaši v sušnih obdobjih igrišče zalivajo iz občinskega vodovoda, kar da ne bi smeli, ker da so si sami uredili hidrant.

„Lahko se samo vprašamo, kako bodo gasilci pogasili požar, če komu zagori hiša, če nimajo opreme niti cisterne s katero bi vodo pripeljali na pogorišče. Kljub vsemu se v občini strinjamo, da si naši gasilci zaslužijo vse pohvale, saj se res maksimalno trudijo“, trdijo viri iz Kuzme, ki so razočarani, da o vsem v občini odloča le peščica ljudi, vse naj bi se delalo skrivnostno in niti sej občinskega sveta, da o drugih sestankih, kjer se odloča o usodi občanov, niti ne govorimo, ne snemajo in ne predvajajo kot naj bi to bil primer v sosednjih občinah. Včasih naj bi se kaj pojavilo na FB, ker omrežja menda ne uporablja velika večina starejših občanov. Naši viri trdijo, da je župan zamenjal tudi poveljnika civilne zaščite, ker da si je upal kritizirati njegovo delo. Sedaj naj bi civilna zaščita spet začela delovati na pobudo poveljnika GZ Kuzma, toda delovanje naj bi bilo težavno. „Spet se moramo dotakniti razdelitve občinskih sredstev med društva v občini. Sploh nogometni klubi prejemajo veliko sredstev, bistveno več kot gasilska društva. Torej ob klicu 112 nam bo na pomoč prišlo nogometno društvo. Sosednja občina Rogašovci je za obnovo gasilskih domov začela sredstva črpati iz Evropskih skladov, zakaj to ne počnejo tudi v občini Kuzma? Žalostno je, da imamo v občini s približno 1560 prebivalci enako veliko občinsko upravo kot v marsikateremu večjemu slovenskemu mestu“, so ogorčeni zaskrbljeni občani Kuzme.

Takšne očitke smo preverili tudi pri županu Jožefu Škaliču ter računovodkinji Jasni Benko Jakupčić, ki sta nam temeljito razložila potek razdelitve sredstev iz občinske blagajne. Vse naj bi teklo zakonito in zato župan Škalič zavrača vse očitke svojih občanov. Trdi, da so si gasilci sami skuhali kašo katero bodo morali pojesti sami. Zato trenutno dobijo le najnujnejša sredstva za sprotno delovanje. „Takoj, ko smo odkrili nepravilnosti pri poslovanju gasilske zveze sem povabil člane upravnega in nadzornega odbora ter disciplinske komisije, da naj ugotovijo, kako je prišlo do nepravilnosti in kje je denar. Rok se izteka in pričakujem, da bodo sami urediii stanje pri sebi, šele takrat bomo začeli drugače gledati na celotno zadevo. Jaz sem odgovoren za delovanje civilne zaščite v občini in mi ne more biti vseeno, kaj se dogaja z javnim denarjem. Sploh pa je občinski proračun omejen in čeprav bi radi, vseh želja ne moremo izpolniti. Očitki, da NK Tromejnik dobi preveč denarja ne držijo, saj dobijo le kar jim pripada po pravilniku, ki ga pripravlja posebna komisija. Sploh pa se denar deli po dosežkih in članstvu, tako da res dejansko dobi NK Tromejnik“, pravi Škalič, ki je prepričan, da so gasilci užaljeni, ker je občinska računovodkinja razkrila nepravilnosti. Razložil je tudi, da bo „sporni“ predsednik GZ Drago Lovenjak ostal član občinskega sveta, dokler ga sodišče ne sankcionira. Zavrnil je tudi očitek, da je on kriv izseljevanja mladih iz občine Kuzma, ker da se to dogaja tudi v sosednjih občinah, ker imajo težave z urejanjem OPN, če si kdo želi graditi mora čakati sedem in več let.

„Nekateri odhajajo zaradi dvojnega obdavčevanja in so se izselili v Avstrijo, a se nekateri že vračajo. Seveda je tažava tudi v tem, da mladi gredo v večja mesta, kjer se lažje zaposlijo. Ob nastanku občine, leta 1998 smo imeli 1800, letos pa 1560 občanov, čemur v veliki meri prispeva tudi visoka umrljivost. Letos smo praznovali 100 letnico pridružitve Prekmurja matični domovini, a me je strah za Prekmurje v naslednjih stotih let. Predvsem je ogroženo podeželje…“, je dejal Škalič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: