sobota, 4 aprila, 2020

Gornja Radgona, mesto sejmov in penin s celotno občino v veselem decembru 2019 ponuja niz različnih prireditev za vse okuse in vse generacije; Drsališče tudi v Gornji Radgoni

Že danes, z zadnjim novembrom, se je v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni začel pravljični december, v katerem bodo postavili peto pravljično mesto s praznično in kulinarično ponudbo, na Meleh pa so na ogled čudoviti svet Arktike v „Polarni deželi“ in skrivnosti nočnega neba v najmodernejšem mobilnem planetoriju. Vse skupaj so v Vrtnem centru Kurbus predstavili radgonski župan Stanislav Rojko, direktorica Zavoda za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur, Tatjana Kotnik Karba, in direktorica Vrtnega centra Kurbus, Simona Kurbus. Tako mesto sejmov in penin s celotno občino v veselem decembru 2019 ponuja niz različnih prireditev za vse okuse in vse generacije. Del prireditev je sofinanciran iz evropskih sredstev v okviru projekta City Cooperation II oziroma sodelovanje mest, ki ga izvaja Razvojna agencija PORA Gornja Radgona.

Po besedah direktorice Kultprotura Tatjane Kotnik – Karba bodo glasbeni nastopi na določenih mestih, ki so navedena v občinskem koledarju prireditev na zloženkah v TIC-u in na spletnih straneh zavoda Kultprotur. »Posebej bi izpostavila že tradicionalno, 5. pravljično mesto, ki bo na praznično okrašenem Trgu svobode od 16. do 18. decembra med 16. in 18. uro. Z izvrstnimi nastopi – glasbo, recitali, igro, plesom in še čim – ki jih pripravljamo občinski zavodi, se bodo predstavili posamezniki in skupine,« je povedala Tatjana Kotnik Karba, ki je dodala, da se bodo 16. decembra predstavili Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona, Zasebna glasbena šola Maestro, Folklorna skupina Gornja Radgona in Otroška folklorna skupina KD Peter Dajnko. Naslednji dan, 17.12. se bosta predstavili Osnovna šola Gornja Radgona in Glasbeni atelje Bach, 18. decembra pa OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova in Kultprotur s koncertom Alye. Sklepni koncert pa bo 21. decembra bo v Mladinskem centru Gornja Radgona. Vsak dan bo prizorišče obiskal Božiček v spremstvu maskot Apolonije in Boža , na stojnicah bo bogata praznična in kulinarična ponudba. Delavnice za otroke bodo v knjižnici Gornja Radgona, dogodki pa tudi v Domu penine. Na predvečer Miklavža, 5. decembra ob 17. uri, smo za otroke v Domu kulture Gornja Radgona pripravili lutkovno predstavo Prigode palčka Obdarovalčka. Direktorica Kultprotura je razveselila tudi z napovedjo, da bo Gornja Radgona prvič imela tudi drsališče, ki bo med 13. decembrom in 31. januarjem urejeno na Trgu svobode, torej na tržnici v središču mesta.

Že od sobote 30. novembra pa je v Vrtnem centru Kurbus na Meleh na ogled nekaj nepozabnega, mrzla Arktika v družbi polarnih medvedov, pingvinov in mrožev. Torej bo možen ogled arktičnega sveta in virtualno potovanje v vesolje. Poseben projekt, ki so ga pripravljali okoli kar 1500 ur, predstavlja arktični svet in njegove prebivalce ter tudi problem globalnega segrevanja in posledicah za naše življenje, kar ponazarja video predstavitev znotraj polarne dežele. »Pripravili smo tudi iglu, v katerem je čarobna mini božična vasica, skozi katero vozi vlak, za družine in posameznike pa smo pripravili tudi arktični ambient za fotografije, ki jih dobite takoj,« je pojasnila direktorica Vrtnega centra Kurbus Simona Kurbus, ki dodaja: „Poleg polarne dežele bo ob sobotah in nedeljah v najmodernejšem mobilnem planetariju v Sloveniji mogoče tudi virtualno potovanje vesolje, na katerem bodo obiskovalci spoznali planete, galaksije, zvezde in ozvezdja ter severni sij“.

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, ki je ponosen na svoje sodelavce in vse, ki pripravljajo te projekte, pa je ob predstavitvi dogodkov dejal, da najmlajši v občini in njeni zavodi občane in druge obiskovalce že petič zapored skozi pesem in glasbo nagovarjajo, da se splača. „Splača se imeti rad, splača se objeti, splača se vsem zaželeti vse dobro v prihajajočem novem, ki naj prinese obilo lepega, obilo pozitivnega, zlasti pa osebne sreče in miru. Če sporočilo dobrih želja nadgradimo s sporočilom, ki ga prinaša za verne novorojeni, potem je obisk planetarija v času pričakovanja prava stvar in doživetje, polno dobrih občutkov. Da bi jih bilo čim več,“ je poudaril Rojko in se v imenu občine pridružil čestitkam ob prihodu novega leta, čeprav za to, kot je dejal, bo še veliko časa, v glavnem, da bodo vsi občani med dogajanji našli nekaj zase…