Žalost do neba: Do smrti stisnil najboljšega prijatelja!

Za 66-letnega Stanka Šorija je bilo usodno obračanje s kombajnom njegovega 72-letnega prijatelja in soseda, ki ga je zaradi hudih poškodb umrl

Lep in sončen je bil minuli četrtkov popoldan, ko se je ob 13.30 uri na lokalni cesti Levanjci–Dolič, na območju občine Destrnik, zgodila huda prometna nesreča. Kmalu za žalostnim dogodkom med njivami, kjer so pridni domačini izkoristili lepo vreme in pospravljali sadove svojega dela, so žalostne sirene prestrašile mnoge domačine, ki jim je bilo jasno, da se je nekomu zgodilo nekaj žalostnega. Nadaljnje vesti s prizorišča so najbolj šokirale Šorijeve iz Levanjcev 33, le nekaj sto metrov nižje v dolini. Zgodila se je nekoliko nenavadna prometna nesreča v kateri je 72-letni voznik kombajna, pri vzvratni vožnji trčil v 66-letnega pešca, ki je stal ob ustavljenem osebnem avtomobilu ob robu vozišča. Nesrečnemu pešcu, ki ga je kombajn stisnil ob osebni avtomobil, so reševalci NMP Ptuj nudili prvo pomoč, nato pa je bil odpeljan v bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj, kjer je kasneje, približno okoli 16. ure, kljub naporom zdravnikov, da bi ga rešili, podlegel hudim poškodbam. Da bo tragedija še hujša, sta osrednja akterja nesreče bila velika prijatelja in soseda, kjer je starejši, po ugotovitvah policistov, kriv za smrt šest let mlajšega 66. letnega Stanka Šorija.

Kot so pozneje sporočili s PU Maribor, je 72-letni moški na njivi v naselju Dolič s kombajnom spravljal koruzo, in je v enem trenutku zapeljal vzvratno, pravokotno proti vozišču lokalne ceste Levanjci – Dolič, z namenom da poravna kombajn za pričetek žetve nove vrste. „Med vzvratno vožnjo je z zadnjim delom kombajna trčil v 66-letnega pešca, ki je stal ob desnem robu vozišča in se pogovarjal z 72-letno voznico osebnega avtomobila, ki je sedela v vozilu in se je ustavila zgolj zato, da je pozdravila opisanega pešca. Voznik kombajna je pešca po trčenju, z zadnjim delom kombajna stisnil ob desni bok osebnega avtomobila, in ga z osebnim avtomobilom vred potisnil proti sredini vozišča. Pešec se je ob tem hudo telesno poškodoval in so ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB Ptuj. Tam je nekaj po 16. uri, zaradi prehudih poškodb, umrl“, je povedal tiskovni predstavnik PU Maribor, Miran Šadl, ki je dodal, kako je elektronski indikator alkohola je pokazal, da je imel voznik kombajna v organizmu še dovoljenih 0,19 mg/l alkohola, brez upoštevane tolerance. Policisti so mu odredili strokovni pregled, s katerim se bo ugotovila natančna stopnja alkohola v njegovem organizmu. Ogled kraja prometne nesreče, ki so ga opravili mariborski prometni policisti, je vodila dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča Ptuj, ki je odredila tudi nekatera nujna preiskovalna dejanja, med drugim tudi obdukcijo. Navzoča je bila tudi dežurna okrožna državna tožilka iz ODT na Ptuju. Lokalna cesta je bila za ves promet zaprta med 13.30 in 18.40. Policisti bodo voznika kombajna kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

Po prespani noči smo v lepi dolinici ob gozdu, na naslovu Levanjci 33, obiskali tačas najbolj žalostno družino v tem delu Slovenskih goric. Življenjska sopotnica pokojnega Stanka, s katerim je poročena 44 let, Marija Šori, nujni trije otroci, pet vnukov in en pravnuk, nikakor niso mogli dojeti, da se jim je morala zgoditi takšna tragedija. „Ko so me poklicali in povedali kaj se je zgodilo, sem nemudoma skozi gozd odhitela na kraj, kjer je moj Stanko še ležal. Videla sem, da je hudo in da bo težko preživel, kar se je pozneje, žal tudi uresničilo“, nam je med glasnim jokom razlagala Marija, ki je dodala, da ni bila na kraju ko se je nesreča zgodila, nikakor pa ne more obsojati niti družinskega prijatelja – kombajnista. „Še huje je, da ga je stisnil najboljši prijatelj, s katerim praktično vse delamo skupaj, na njivi, v gozdu, okrog hiše. Dejansko sta vseskozi bila zelo povezana in sedaj se je moralo to zgoditi.“

Žalostna pokojnikova vdova nam je o svojem možu razlagala samo pozitivno. Kako tudi ne, ko pa sta s skupnimi močmi ustvarila pridno družino, ter lepo domačijo, kjer bi sedaj lahko lepo živela in uživala sadove svojega dosedanjega dela. Kako priden je bil pokojni Stanko se je videlo na vsakem koraku na domačiji in okrog, kjer je največ delal zadnjih šest let, odkar se je leta 2014, po 40 letih dela v Ptujski pekarni, upokojil. „Bil je priden pek in je seveda pomagal tudi na domačiji, kjer sem jaz skrbela za družino in gospodinjstvo. Čeprav nisem hodila v službo je bilo doma veliko dela, a sva s skupnimi močmi uspela. Pomagala sva tudi otrokom, da so si ustvarili domovanja. Sedaj, ko bi lahko lepo uživala in počasi vodila to majhno kmetijo, je kruta usoda pbrala mojega Stanka“, je žalostno dodala Marija, ki seveda ne bo ostala sama, saj ji bodo gotovo ob strani stali njeni najdražji, otroci, vnuki, pravnuki… Povedala nam je še, da bodo Stanka v teh dneh pokopali v družinskem krogu na pokopališču v Destrniku.

Mimogrede se je še en žalosten dogodek pripetil družini Šori, in sicer je Stankov brat, pred nekaj leti ravno ko je praznoval Abrahama, prišel v službo, delal je v Perutnini Ptuj, kjer ga je nenadoma objela slabost, domnevno srčni infarkt, in je umrl.

Pokojnega Stanka in njegovo žalostno soprogo Marijo je pohvalil tudi župan občine Destrnik Franc Pukšič, ki ga je nesreča zelo razžalostila. „Hudo mi je vedno, ko se zgodi takšna tragedija, še posebej ko gre za moje znance. In prav to se je tokrat zgodilo, ko nesrečno umrl moj dober znanec, priden in prijazen domačin. S svojo ženo Marijo, mojo sošolko iz osnovne šole, je vse življenje pridno delal in ustvarjal, sedaj ko bi lahko uživala sadove svojega dela, se je Stanko žal moral posloviti“, nam je delaj župan Pukšič.

Lani devet, letos že 14 mrtvih

Od začetka letošnjega leta, do 23. okrobra je na območju PU Maribor, v 13 prometnih nesrečah, umrlo že 14 ljudi. V primerljivem obdobju lanskega leta je v devetih prometnih nesrečah umrlo devet ljudi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: