četrtek, 2 aprila, 2020

Moj pogled/Branko Žurman

Spoštovani! Oglašam se še enkrat in verjamem, da zadnjič, saj je že čas, da odgovorni v politiki, policiji in sodiščih ter seveda v medijih postavijo stvari na mesto, ki jim pripada. V noči na 10.12.2019 so bila so bila v občini Gor. Radgona (verjetno tudi drugje v Pomurju) republiške ceste posipane s soljo. Potreba po posipu je bila tokrat na meji (da ali ne), občinske ceste v Gornji Radgoni so ostale neposipane in verjamem, da ni bilo večjih težav. Ne želim kritizirati izvajalca (Pomgrad), saj po mojem mnenju težava obstaja v človeški lakomnosti, da hoče imeti pozimi iste razmere za vožnjo kot poleti. Pri tem so delavci zimskih služb velikokrat v nemilosti kršiteljev cestnega reda, ki jih s pomočjo spretnih odvetnikov izsiljujejo.

Spremeniti je treba zahteve po navadi prehitrih voznikov, ki z odvetniki ala Čeferin celo uspejo tožiti zimske službe za odškodnino njihovih osebnih napak in težav! Tudi policija bi morala striktno pri cestnih nezgodah v zimskih razmerah (zdrsih) uporabljati dejstvo: »NISI PRILAGODIL HITROSTI RAZMERAM NA CESTI!« Povzročitelja nezgode pa dodatno kaznovati (vsaj s testom varne vožnje). Novinarji pa naj raje kot da kukajo v skladišča, koliko je soli, voznike opozarjajo, da so pozimi drugačne vozne razmere kot poleti! Ne samo v zimskih razmerah, nasploh hoče človek podrediti naravne zakonitosti v svojo korist oz. dobiček ne oziraje se na posledice za poznejše rodove!

Sol kot posipni material je tudi za na novo položeni asfalt škodljiva, na večinoma naših razpokanih oz. uničenih cestah pa se sploh ne bi smela uporabljati! Zato je še kako pomembno te nevarne posipne materiale skrbno uporabljati v skrajno težkih vremenskih razmerah (sneg nad 10 cm ali totalna poledica), ki jih današnje vremenske napovedi z veliko verjetnostjo uganejo. Kjer je uporabljena sol, se vlaga v razpokah zadrži še več tednov in težki tovor jih pospešeno uničuje. Za popravilo pa spomladi običajno zmanjka denarja. V zimi 2018/2019 bi brez težav na našem področju v Pomurju lahko vzdržali brez enega kg soli na cestah, saj je bila izredno mila zima.

Lepo vas pozdravljam! Branko Žurman, Negova 4

V vednost:

Občine Gornja Radgona, Radenci, Sv. Jurij ob Ščavnici in Apače

Policijska policija Gorornja Radgona

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: