Za zdravje in zdrave odnose brez alkohola in telefona

Začenjata se postni akciji: 40 dni brez alkohola in 40 ur brez telefona

Jutri, na pepelnično sredo, se v katoliški cerkvi začenja postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Ob tej priložnosti Slovenska karitas pripravlja številne pobude in dejavnosti kot možnost za poglobitev postnega časa. Tako bo poleg posta pri prehrani potekala tudi preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola. Tokratna postna spodbuda se tudi začenja na pepelnično sredo, 26. februarja in se zaključila na veliko soboto, 11. aprila 2020. Letos spodbuda nosi podnaslov »Za zdravje in zdrave odnose«. Geslo vsakega izmed nas vabi, da smo doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorni brez alkohola in drugih drog. Želimo si zdravja in zdravih odnosov v družinah. Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih. Kot poudarjajo pobudniki: Vsak dan in vsak korak šteje! Vsak lahko sodeluje osebno, z družino, kot skupina, župnija in v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, v postu ne uživa in ne streže alkohola.

Pri organizaciji letošnje akcije 40 dni brez alkohola, pod naslovom »Za zdravje in zdrave odnose«, poleg Slovenske karitas, sodelujeta tudi Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavod Med.Over.Net, ki že petnajsto leto spodbujajo k osebni udeležbi v preventivni akciji 40 dni brez alkohola. V akciji sodelujejo tudi NIJZ – projekt SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Kot gost se je letos pridružil tudi Družinski inštitut Bližina, zraven pa so tudi ambasadorji letošnje preventivne akcije, pevci a cappella gospel zbora Bee Geesus.

Postna akcija 40 ur brez telefona

Poleg posta od alkohola pa v Škofijskem odboru za mlade Koper že šesto leto zapored vabijo k akciji kontrolirane rabe mobilnega telefona. K akciji prvotno vabijo mlade, sedaj pa jo širijo med vse uporabnike mobilnih telefonov. Cilj akcije je, da bi vsak dan v postu za eno uro odložil pametni telefonu in ta čas porabil za »resnične stvari«. Pobudniki akcije predlagajo, da je ta ura odpovedi poteka med 19.00 in 20.00, ko je statistično na spletu največ uporabnikov. Na facebook profilu akcije #resnicnostjelepsa bodo sproti objavljali spodbude in dejavnosti, s katerimi lahko nekdo »pridobi eno uro resničnosti«.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: