Vsi so se brez težav „povzpeli“ na prekmurski Triglav!

Na tradicionalnem, 21. Valentinovem pohodu so se družili, zabavali in kurili kalorije

Čezmerno sladkanje ob Valentinovem praznovanju dneva zaljubljenih je dobra stotnija (natanko 102) ljubiteljev gibanja, rekreacije, zdravja in narave, na 21. Valentinovem pohodu, izkoristilo za kurjenje čezmerno vnesenih kalorij v telo. Tradicionalni pohod skupne dolžine okoli 10 kilometrov, ki ga je v sodelovanju s PGD Sotina, organiziral Zavod za turizem, kulturo in promocijo (ZTKP) Goričko iz Svetega Jurija, je potekal iz Sotine v občini Rogašovci, do Sotinskega brega (ali kugle kot ga imenujejo domačini), čudovitega hriba na skrajnem severnem delu Goričkega, ob meji z Avstrijo, ki je s 418 metri nadmorske višine najvišji vrh Prekmurja. Gre za zanimivo izletniško destinacijo, za nekatere je to prekmurski Triglav, ki je med domačini ter turisti iz vse Slovenije ter sosednje Avstrije, priljubljena izletniška in pohodniška točka, in je tudi kontrolna točka Pomurske planinske poti.

Seveda je je dobremu vzdušju na pohodu veliko prispevalo tudi izjemno lepo in sončno vreme, predvsem pa čudovita okolica, kjer se narava že počasi prebuja. Že ob štartu (10,00) je samodejna vremenska postaja Krajinski park Goričko, pokazala sončno vreme, 7 stopinj C, 62 % vlažnost, veter z juga 10 km/h. Vse skupaj se je sicer tradicionalno začelo pri gostišču Valec v Sotini in že dobre pol ure pozneje so se pohodniki, po naravni poti, ob potoku z naravnim izvirom slatine, znašli pri 17-metrskem razglednem stolpu na Kuglu (Sotinskem bregu), kjer jih je na nekoliko daljšem postanku čakal prigrizek in okrepčilo, kar so ponudili lokalni ponudniki domačih proizvodov. Za slednje so poskrbeli na Kmetiji Kozelin, ter kmečke ženske iz okolice, za domačo vodo Cana in toplo ter okrepčilno pijačo pa PGD Sotina. Po okrepčilu, razgled v okolico in kratkem počitku, so se pohodniki odpravili do zanimivih točk po okolici, s prijetnim klepetom in spustom po severni strani Sotinskega brega v dolino Klavžnega potoka k meji s sosednjo Avstrijo in zasuk nazaj proti jugu v dolino Ledave.

Ob slatinskem vrelcu Nuskove so pohodnike pričakali s prigrizki iz sirarne Kmetije Zavec in pecivom Zveze kmečkih žena Rogašovci. Pohodniki so srknili še naravno slatino, ki je naravna vrednota državnega pomena, navdušeno poslikali stare vrbe in se odpravili še na zadnji kos deset kilometrov dolge poti do gasilskega doma v Sotini. „Valentin, ki je dan prej odklenil korenine od rastlin je pohodnikom dan kasneje nedvomno pokazal zaklade, ki jih skriva narava Goričkega in so jih ljudje doslej znali ohraniti ter jim ob tej priliki ponuditi dobrote goričkih kmetij, ki se trudijo preživeti v severovzhodni Sloveniji med dvema mejama“, nam je povedala Stanka Dešnik, direktorica Krajinskega parka Goričko, ki je enako kot tudi Gabrijela Gider iz Zavoda za turizem, kulturo in prosti čas Goričko Rogašovci, vesela, da se veliko ljubiteljev narave, tako domačinov kot gostov od drugod, vsako leto, ne glede na vreme, odloča za gibanje v naravi po javnih poteh, opazovanje narave med hojo, druženje, spoznavanje…

Valentinovega pohoda na Goričkem se je spet udeležilo nad 100 ljubiteljev narvae (Foto: Stanka Dešnik, Krajinski park Goričko)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: