Skip to content

Bakos.si

V sredo goduje sveti Matija, apostol

V Sloveniji se 24. februarja praznuje god sv. Matija, apostola. Drugod njegov god praznujejo 14. maja.

Potem ko jih je na nesrečen način zapustil Jezusov izdajalec Juda Iškarijot, so apostoli, da bi dopolnili apostolski zbor, izmed dvainsedemdesetih učencev, ki so tudi spremljali Jezusa, izbrali dva najprimernejša kandidata. Pogoja sta bila: da je bil med Jezusovimi učenci od začetka njegovega javnega delovanja ter da je videl vstalega Gospoda. Žreb, za katerega so se apostoli odločili, je bil naklonjen Matiju. To, kar je zapisano ob njegovi izvolitvi, je tudi vse, kar vemo o tem »nadomestnem apostolu«. 

Legende in razna izročila pa govorijo, da je bil rojen v Betlehemu pobožnim in bogatim staršem, ki so ga še mladega dali v šolo starčku Simeonu v Jeruzalem. Kot deček naj bi bil v družbi tistih pastirjev, katerim je angel oznanil Jezusovo rojstvo. Pozneje se je Jezusu pridružil in bil eden izmed dvainsedemdesetih učencev, ki jih je Jezus »poslal pred seboj po dva in dva v vsako mesto in kraj, kamor je hotel sam priti«. 

Odlikovali naj bi ga predvsem dve kreposti: ponižnost in ljubezen. O njegovem poznejšem delovanju govorita dva apokrifna spisa: Dejanja Andreja in Matija ter Evangelij po Mateju; oba so si izmislili krivoverci. Bolj stvarna so nekatera druga izročila. Tako Zlata legenda pripoveduje, da je misijonaril v Makedoniji, kjer je storil veliko čudežev in nazadnje umrl kot mučenec. Po drugih virih pa naj bi oznanjal krščanstvo najprej v Judeji, nato pa v Etiopiji, kjer je ustanovil tudi škofijo. Na mučeniško smrt naj bi ga obsodil veliki duhovnik Anan II., ki je dal umoriti tudi Jakoba mlajšega: najprej so ga pobili s kamenjem, nato pa obglavili s sekiro.

Rodil se je v 1. stoletju Betlehemu, umrl pa mučeniške smrti v Etiopiji okrog leta 63. 

Upodobitve: upodabljajo ga kot apostola s knjigo in svitkom, tudi s čelado, kamni, najpogosteje pa z mečem oziroma helebardo (tudi sekiro ali sulico). 

»Predlagali so dva, Jožefa, ki se je imenoval Barsaba, z vzdevkom Just, in Matija … In žrebali so zanju, žreb pa je določil Matija, in pridružili so ga enajstim apostolom« (Apd 1, 23.26).

Pregovor pravi: Matija led razbija, če ga ni ga naredi.

Sicer pa je v Sloveniji kar 4.325 moških z imenom Matija. To ime je v vsej Sloveniji na 60. mestu med moškimi imeni. Po letu 2011 so starši dali na območju vse Slovenije kar 763 novorojenčkom ime Matija. Na območju Pomurja ima ime Matija 157 moških. Gre za ime, ki je pri nas na 90. mestu med moškimi imeni. Izpeljanka imena je Matijas. To ime ima v vsej Sloveniji je 17 moških in tako je to ime na 1.798. mestu med moškimi imeni v vsej Sloveniji. Po letu 2011 so v vsej Sloveniji starši dali ime Matijas le 7 novorojenčkom. Na območju Pomurja so trije moški z imenom Matijas. Izpeljanka je še Matjaž. To ime ima v vsej Sloveniji le 10 moških in kot tako je na 3.441 mestu med slovenskimi moškimi imeni. Podatka o številu Matjažev v Pomurju, statistika ne beleži.

Ženska imena so Matija. Teh je v Sloveniji 13. Po letu 1970 tega imena ni »dobil« noben otrok rojen v Sloveniji. Je pa v Sloveniji kar 10.326 žensk z imenom Mateja. To ime je med ženskimi imeni v Sloveniji na 7. mestu. Po letu 2011 so starši dali 42 dojenčkom ime Mateja. V Pomurju je 538 žensk z imenom Mateja. Ime je na 11. mestu med ženskimi imeni. (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: