Skip to content

V Radencih poizvedujejo, ali je sploh možno odstaviti župana

Občani in opozicija ostro nad župana Romana Leljaka, ki se shoda zoper njega, ni udeležil

V „deželi srčkov“ ni in ni miru in sožitja, kajti namesto umirjanja se stopnjujejo trenja med županom Romanom Leljakom ter „njegovimi…“, kot jih imenuje opozicija, na eni strani ter šibko opozicijo, civilno iniciativo „Enotni za občino Radenci“ in vedno večjim številom občanov, na drugi strani. Tako so se minuli petek v lovskem domu Jež v Boračevi zbrali občani, ki so nezadovoljni z županovanjem Romana Leljaka. To je bil drugi shod nasprotnikov župana po lanskem septembru, ko so pred radensko občino protestirali zaradi visoke odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). Tokrat so Leljaku poleg NUSZ očitali še domnevno nezakonito prodajo občinskih stanovanj, domnevne nepravilnosti pri prodaji optike, gradnji telovadnice v Kapeli, slabo izvedbo določenih projektov, nerealizirane obljube, konflikte in spore ter nefinanciranje društev. Že pri izvedbi shoda je prišlo do določenih zapletov, saj je Leljak lovski družini očital domnevno škodljivo najemno razmerje z občino za lovski dom.

Prav nedavna prodaja neprofitnih občinskih stanovanj, v katerih so živeli socialno šibkejši občani, je le dolila olje na ogenj, tako da se je shoda udeležilo okoli sto ljudi. Organizatorji so prepričani, da bi jih bilo še več, če jih „ne bi bilo strah župana“, ki naj bi na vse načine skušal shod preprečiti. Kljub temu so shod pripravili in so CI zadovoljni. „Župan je shod hotel preprečiti na vse načine, z izsiljevanji, grožnjami in na koncu še s pritiski na Lovsko družino Radenci, ki je organizatorjem dala v najem (seveda po ceniku) prostor za shod. Razlogov za odpoved ni,“ so pred začetkom shoda občanom sporočali iz CI. Na samem shodu, ki ga organizatorji ocenjujejo „nad pričakovanji“, so nekateri občani predlagali podpise peticije s predlogi za zakonske možnosti odstavitve županov. Po zdajšnji zakonodaji namreč župana praktično ni mogoče odstaviti. Peticijo bodo pobudniki poslali v parlamentarno presojo.

Udeleženci shoda so sicer bili složni v ugotovitvi, da si „tako razdiralnega, manipulativnega in sovražnega župana do vseh, ki se ne strinjajo z njim, ne moremo več privoščiti, ker sobivanje v občini postaja vse bolj zastrupljeno.“ Kot je bilo za pričakovati, glavna tema tokratnega shoda so bila pod ceno prodana občinska neprofitna stanovanja in nasploh hitra in neupravičena županova razprodaja občinskega premoženja. Po uvodnih besedah občana Sandija Jereneca, ki je nanizal kar nekaj županovih dejanj, ki so razdelila občane, in nekatere močno razburil, sta problematiko predstavila najemnik prodanega stanovanja Vinko Žigert in opozicijski svetnik Drago Kocbek. Prvi je predstavil svoje „bližnje srečanje“ z županom v prostorih občinske uprave, ko je želel pobarati, kako je potekala prodaja stanovanj, med drugimi tudi tistega v katerem sam živi. Po drugi strani pa je Kocbek dejal, da po vseh občinah gradijo neprofitna stanovanja, s katerimi bi pomagali socialno šibkejšim občanom, v Radencih pa so „pod sumljivimi okoliščinami prodali 20 občinskih stanovanj“.

Sledila je razprava, v kateri je sodelovalo veliko število občanov, ki so se dotaknili mnogih spornih dogajanj v tem mandatu. „Župan je na shod pričakovano poslal svojega ‘izvidnika’, ki je ‘zgrešil’ nekaj govorcev in odšel še pred zaključkom shoda, njegovo poročanje velikemu šefu pa je bilo temu primerno. Župan je v objavi na fb tokrat “priznal” 80 udeležencev, a jih je bilo seveda krepko več, zagotovo pa 30 krat več, kot jih je bilo na shodu proti prejšnjemu županu, katerega pobudnik je bil on sam. Napolnili so prostor znotraj lovskega doma, veliko jih je bilo še zunaj… Sicer pa ga razumemo. Težko se je sprijazniti z vse večjim uporom občanov, ki jih moti njegovo izjemno sporno in razdiralno avtokratsko županovanje, zato je prisiljen vedno znova svojim (vse redkejšim) podpornikom zategniti plašnice in jim za tarčo ponuditi primerne soobčane… Med njegovimi pristaši je po komentarjih sodeč nekaj takih, ki bi bili zelo radi ‘prisesani’ na občinske pipice, pa jih očitno župan ne pusti blizu,“ poudarjajo organizatorji shoda. Zanimivo pa je bilo tudi razmišljanje občanke Irene, ki je med drugim dejala, da bi v primeru nove zmaga Leljaka na jesenskih lokalnih volitvah, bilo najbolje, če bi občino Radenci ogradili z bodečo žico z velikimi napisi – Pozor nevarnost, okuženo območje!

Župan Roman Leljak medtem vse očitke zavrača. „Mi smo veseli, da v občini Radenci dobro delamo. Lani smo bili izvoljeni, izbrani kot najbolj transparentna občina, ki je poslovala na območju Pomurja. Želim delati dobro za ljudi, na nivo gostilniških debat pa da se ne bom spuščal,“ poudarja Leljak, ki se večinoma odziva pred družbenega omrežja FB, kjer je tudi zapisal: „Poslali bodo g. Golobu, oziroma v parlament predlog, da se me razreši še pred volitvami. Nič nimam proti. Do takrat pa bom delal tako kot do sedaj.“

Čeprav je šlo za legitimen shod, ki je potekal po vseh pravilih, Leljak pravi, da se ne želi spuščati na „gostilniški nivo“, čeprav je tudi sam občanom javno sporočil: „G. Vinko Žigert vas vabi na shod proti meni v imenu skupine občanov. Pravica vsakega je, da demonstrira, da se politično aktivira. Pozdravljam takšne dogodke. Žalosti me pa, da je organizator g. Vinko Žigert. Oseba, ki mu občina plačuje stanarino, ki mu je občina vsa leta namenjala razne pomoči. Vlogo za pomoč vsakokrat na občino pripelje z mercedesom. Občina Radenci bo uradno odgovorila na vse trditve v vabilu, preizkusila morebitno kazensko odgovornost organizatorja zaradi navajanja zlaganih trditev. V mojem mandatu delamo v korist vseh občanov enako. Nihče ni privilegiran. Rezultati so vidni. Tako bo tudi v bodoče. Do volitev seveda! Upam pa, da bomo občino uspešno vodili še štiri leta.“ je zapisal radenski župan na družbenem omrežju še pred shodom občanov.

Do volitev očitno ne bo miru…

Kakorkoli že, žalostno je, da v „deleži srčkov“, v občini Radenci, ni in ni sožitja, kajti če bi bilo nekoliko več razumevanja in sodelovanja, med županom Romanom Leljakom in njegovimi somišljeniki, ter t.i. opozicijo, bi gotovo vsem občanom bilo boljše in lepše. Nihče sicer ne more zanikati, da se v občini Radenci v minulih treh letih in pol ni nič naredilo za izboljšanje kakovosti življenja občanov, toda če bi bilo več enotnosti in tolerance, bi bilo še veliko več.

Zapleti v Radencih so se najbolj začeli s poskusom župana, da bi v kraju ukinil Titovo ceste, kar je po dobrih dveh letih sedaj še vedno v „mirovanju“, sledili so zapleti s čistilno napravo, telovadnico pri OŠ Kapela, z gasilskimi društvi, športnim centrom, nekaterimi malonogometnimi klubi in drugimi društvi, težave z domačimi podjetji (ASD, SIM, GMW, JP Prlekija…), kmetom in podjetnikom se je župan še posebej zameril z astronomskim dvigom plačila NUSZ, kar je pozneje preklical. Vrhunec arogance in avtokratskega vladanja je Leljak dosegel, ko je prodal kakšnih 20 zasedenih občinskih najemniških stanovanj, posebnost pa je tudi kljubovanje mladi podjetnici Petri Weindorfer (GMW), kjer je ignoriral tudi ugotovitve KPK o kršenju integritete, a tudi to ni bilo zadnje, kar so občutili v obeh osnovnih šolah v občini, kjer je župan ukinil nekatere domnevne bonitete zaposlenih…, do konca mandata pa bo gotovo prišlo še kaj. Leljak ne misli odnehati, saj nenehno poudarja, da se „bo vedno boril proti nepravilnostim, ki so se ukoreninile iz preteklosti…“ Prepričan je namreč, da so se mnogi „iz drugega tabora“ navadili na različne „bonitete, podedovane iz prejšnjega sistema“.

Fotografije: Jure Zaunikar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: