petek, 21 februarja, 2020

Veliko artiklov je zamenjalo lastnike na prvi obletnici izmenjevanja oblačil in obutve

Ob prvi obletnici delovanja oz. organizacije prve izmenjevalnice, ki jo sedaj po Pomurju in širše že redno pripravlja Zavod Rastišče, je v Mladinskem centru Gornja Radgona, potekala še ena Izmenjevalnica oblačil, obutve in knjig, ki je tokrat bila tudi kot zelena alternativa črnemu petku, mnogi izmed nas, po neumnosti veliko zapravljamo, kot pravijo v Rastišču. Izmenjevalnica oblačil namreč omogoča trajnostno in odgovorno posodobitev garderobe, ki je ob tem še prijazna do denarnice, saj je popolnoma zastonj. Je alternativa hitri modi in potrošništvu, ki neodgovorno in po nepotrebnem izkoriščata tako naravne kot človeške vire. Dogodek na vsake toliko časa organizira društvo Rastišče – poligon za zelene ideje, tako v Gornji Radgoni, Murski Soboti, Ljutomeru, Tratah in še kje v Pomurju. V Rastišču spodbujajo blagovno menjavo in ponujajo alternativo potrošništvu, ki so ga trgovci minule dni, še posebej poudarjali. „Jesen že je, zima pride kmalu. Zato smo izmenjevali vse toplo – od šalov, puloverjev, bund in kap, hlač, majic in dolgih gat. Pa kakšne rokavice in nogavice so se tudi našle. Kot vedno: za vse spole in starosti“, poudarjajo organbizatorji, ki so bili tudi tokrat v Gornji Radgoni, z obiskom zadovoljni, saj je obiskovalcev vseh starosti na tovrstnih dogodkih vedno več, zato je tudi v Pomurju zaznati trajnostne spremembe in razmišljanja ljudi, ki so v današnjih časih še kako pomembne.

Po besedah vršilke dolžnosti direktorice Zavoda Rastišča, Nike Škof, je obisk bil zelo dober, ob tem je tudi vedno več ljudi, ki prinesejo oblačila in obutev, ter knjige in podobne reči, ki jih ne potrebujejo več. Žali si samo, da bi „darovalci“ bili malo bolj previdni in da ne prinašajo reči, ki so neuporabe in se jih posamezniki samo želijo znebiti. Takrat so organizatorji predvsem veseli, da so več deset ljudi, zlasti žensk prepričali, da so pri oblačila in obutev prišle v mladinski center ter si brezplačno in v korist narave obnovili lastno garderobo, ter garderobo svojih družinskih članov. S tem so se izognili zavijanju v nakupovalna središča, kjer so obljubljali tudi do 70 odstotkov cenejše artikle. „Naš namen je prav v tem, in sicer smo tokrat ponudili alternativo ‘črnemu petku’, torej brezumen zapravljanju“, poudarjajo v radgonskem zavodu Rastišče.
V zavodu so prepričani, da je blagovna menjava oblačil kot alternativa hitri modi in potrošništvu

„Izmenjevanje oblačil je odgovorno dejanje do narave in soljudi, saj gre za alternativo hitri modi, ki stremi k temu, da lahko vsak posameznik pomaga pri zmanjševanju velikih količin tekstilnih odpadkov, s tem pa se tudi prepreči nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila. Če nove kose izmenjujemo namesto kupujemo, tudi manj prispevamo k izkoriščanju delavcev v tekstilni industriji v državah v razvoju, ki so izpostavljeni zdravju škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam, med katerimi so tudi številni otroci. Z izmenjavo se tako prizadeva k zmanjševanju povpraševanja po hitri modi, vzpodbuja blagovno menjavo in tako ustvarja t. i. alternativo množičnemu potrošništvu, dobro pa je tudi za denarnico, saj se tako brezplačno posodobi garderoba,“ poudarjajo pri Rastišču.

Kako deluje izmenjevalnica? Na izmenjevalnicah se izmenjujejo vsa oblačila, modni dodatki in obutev za vse starosti in vse spole, ki so še uporabna, v poštev pridejo tudi blago, stare zavese, posteljnina ter prti, ki jih je še mogoče ponovno uporabiti. Kosi, ki se izmenjujejo so večinoma sezonski, dobro ohranjeni in čisti, tokrat pa so se izmenjevale tudi knjige. Vsi kosi, ki jih prinesejo obiskovalci so čisti in celi, ob prihodu pa oblačila prevzamejo prostovoljci društva Rastišče, ki jih glede na kategorijo ustrezno razporedijo po izmenjevalnici, obiskovalci pa nato lahko pričnejo z brskanjem po že razporejenih kosih, kjer si jih poljubno število tudi odnesejo. Oblačila, ki ostanejo, v društvu podarijo v dobrodelne namene, nekaj pa jih tudi prihranijo za naslednje izmenjevalnice.

Kot rečeno Rastišče že eno leto na vsake toliko časa organizira izmenjevalnice v Pomurju ter tudi druge dogodke (izmenjevalnice sadja in zelenjave, izdelovalnice čistil in mil, trajnostnih sveč, predavanja ter druge ustvarjalne in dekorativne delavnice), ki vzpodbujajo trajnostno rabo dobrin in tako pozitivno vplivajo na naše okolje. „Izmenjujemo tudi knjige in vse ostalo, kar se da brati pozimi, pod deko, na kavču, s čajem v šalčki…, poudarjajo in vedno znova ponavljajo, da izmenjavalnica oblačil omogoča „trajnostno in odgovorno posodobitev osebne garderobe, ki je ob tem še zastonj. Je alternativa hitri modi in potrošništvu, ki neodgovorno in po nepotrebnem izkoriščata tako naravne kot človeške vire“. Ker je odgovorno do narave in soljudi pa še poceni. Gre za alternativo hitri modi. Z izmenjavo oblačil pomagaš zmanjševati količino tekstilnih odpadkov in preprečiš nepotrebno izkoriščanje naravnih virov ter surovin za izdelovanje novega tekstila. Če zase nove kose izmenjaš, namesto kupiš, tudi manj prispevaš k izkoriščanju delavcev v tekstilni industriji v državah v razvoju. Izpostavljeni so zdravju škodljivim kemikalijam, nevarnim razmeram dela in zlorabljajočim urnim postavkam, med njimi so številni otroci. Z izmenjavo si tako prizadevamo nižati povpraševanje po hitri modi, vzpodbujati blagovno menjavo in tako ustvarjati alternativno potrošništvu. Dobro pa je tudi za tvojo denarnico, saj brezplačno posodobiš svojo garderobo…

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: