Skip to content

Tudi radgonska občina podprla Društvo distrofikov Slovenije

Marjan Hribljan nadaljuje dobrodelni kolesarski projekt „212 občin“ za ALS obolele

Na svoji poti izvajanja 13-dnevnega kolesarskega dobrodelnega projekta »212 občin«, ki poteka v času od 19. do 31. julija 2022, je kolesar Matjaž Hribljan, peti dan svojega napornega potovanja obiskal tudi občino Gornja Radgona. V imenu radgonske občine ga je, po pooblastilu župana Stanka Rojka, sprejel Branko Klun, član občinskega sveta, s spremstvom, ter mu izročil simbolično donacijo občine Gornja Radgona, v znesku 300,00 €, za Društvom distrofikov Slovenije, in sicer za namen delovanja Odbora za obolelel z amiotrofično lateralno sklerozo (ALS). Ob tem je Klun, kolesarju Matjažu zahvalil na njegovem dobrodelnem podvigu. Društvo distrofikov Slovenije je reprezentativna invalidska organizacija, ki deluje na področju celotne Slovenije. V društvo, kjer izvajamo 12 posebnih socialnih programov, se včlanjujejo osebe z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji. Matjaž kolesari za ALS obolele, ki so hitro pristali na invalidskem vozičku.

Že pred dvema desetletjema, leta 2002 se je Vinku Rozmanu porodila ideja, da poveže obolele z ALS in njihove svojce. Želel si je spoznati druge obolele, se z njimi o obolenju pogovarjati in deliti izkušnje, gnala pa ga je tudi iskrena želja narediti nekaj dobrega za širšo skupnost, saj zdravilo Rilutek (Riluzol), ki nekoliko upočasni napredovanje bolezni, v Sloveniji takrat še ni bilo dostopno. Ko je na enem izmed zdravstvenih pregledov spoznal soobolelega Andreja Čampo, so se skupaj s soprogrami Slavko Rozman in Metko Habič obrnili na društvo in na zdravnike, prof. dr. Janeza Zidarja, prof. dr. Antona Zupana in asist. mag. Aleša Pražnikarja. Takratni predsednik društva Boris Šuštaršič je pobudo podrl in v okviru društva se je oblikoval posebni Odbor za ALS, ki tako v letošnjem letu praznuje 20. obletnico ustanovitve, kar so slavnostno obeležili na Svetovni dan ALS, 21. junija 2022.

Eden izmed namenov društvenega Odbora za ALS je tudi ozaveščanje širše javnosti o ALS obolenju in o težavah, s katerimi se srečujejo oboleli in svojci. Zato so se v društvu odzvali povabilu Matjaža Hribljana in Kolesarskega kluba Jan Sport iz Vrhnike, da sodelujejo v dobrodelnem projektu „212 občin“. Matjaž Hribljan je mlad cestni kolesar, ki bo v 13 dneh prekolesaril vseh 212 slovenskih občin. Matjaž s kolesarjenjem ozavešča o tem hudem nevrološkem obolenju, ki zaenkrat še ni ozdravljivo in povzroča hitro pešanje mišične moči, odvisnost od fizične pomoči pri vseh življenjskih opravilih, pogosto tudi težave pri dihanju, govoru in hranjenju. Akcija je namenjena tudi zbiranju sredstev za ALS obolele. Zbrana sredstva bodo namenjena za sofinanciranje fizične pomoči na domu, nakupu električne postelje in stropnega dvigala. V akciji »212 občin« lahko sodelujejo tudi oboleli z ALS, svojci, prijatelji, sodelavci in znanci, tako da predstavijo svojo zgodbo o življenju z ALS, se udeležijo Matjaževega postanka v določeni občini ali kraju. V dobrodelni akciji, poleg občini, lahko sodeluje vsakdo, in sicer z donacijo, z nakazilom prek položnice (IBAN SI56 0313 4100 0000 534 – Prejemnik: Društvo distrofikov Slovenije, Linhartova 1, 1000 Ljubljana, Sklic: SI00 967 502, Namen: delovanje Odbora za ALS).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: