Trije vzorci šampion, zraven še 15 prvakov sort!

Radgonski vinogradniki pridelali odlično kapljico; Kar 80 odstotkov vzorcev prejelo zlato medaljo

Podobno kot tudi prejšnjih 24 let, so v Društvu vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric tudi letos pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje vina – prerez, tokrat letnika 2019. Skupina priznanih slovenskih enologov, pod vodstvom vinskega viteza in specialista za vino, mag. Antona Vodovnika, zraven pa še: Ivan Mijošek, Franc Škrobar, Alojz Filipič in Milan Kolarič, ki je tudi predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-kapelskih goric, je tokrat vina ocenjevala na Vinogradniški kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih. Pred začetkom ocenjevanja, kjer so s z minuto molka spomnili preminulega viskega kolega in nekdanjega podpredsednika društva Jakoba Kocuvana, sta prisotne pozdravila predsednik društva Kolarič, ter predsednik komisije, Vodovnik, ki je tudi razložil potek ocenjevanja. Spregovorili pa so tudi ostali člani komisije, in prav vsi so bili enotnega mnenja, da je vino na tem območju iz leta v leto kakovostnejše, čemu posebej prispeva izobraženost vinogradnikov in tudi delovanje v društvu. Prav tako je prisotne pozdravila tudi aktualna društvena vinska kraljica Katja Klobasa, kateri so te dni potrdili še en enoletni mandat.

Na 25. tradicionalnem ocenjevanju, kjer je komisija ocenjevala vino, ki so ga lani pridelali zasebni vinogradniki z območja Radgonsko – Kapelskih goric, torej iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, so člani komisije morali poskusiti 72 vzorec izvrstne kapljice, in sicer 15 različnih sort tihih in penečih vin. In po ocenah strokovnjakov so imeli radgonsko – kapelski vinogradniki lani, v celoti izvrstno vinsko kapljico, in to so odlične bile prav vse sorte. Zanimivo je omeniti, da niti enega vzorca niso morali izločiti, kar tudi potrjuje, da vinogradniki in kletarji na tem območju delajo zelo dobro. Daleč največ (79,17 %) ocenjenih vzorcev je prišlo v ‘razred’ vrhunskih vin, kar pomeni, da so jim strogi ocenjevalci, po evropskih ocenjevalnih normativih, podelili povprečno oceno nad 18. Letos sta sicer najvišji (19,27 in 19,23) oceno sploh osvojila dva vzorca laškega rizlinga – jagodni izbor, znanih podjetnikov Pavlinjek. Sploh pa je povprečna ocena vin bila zavidljivih 18,14 (lani: 18,09). Skupne ocene so torej potrdile, da je vino letnik 2019 v radgonsko-kapelskih goricah izvrsten. Da gre za odlično kapljico potrjuje tudi dejstvo, da je med 72 vzorci bilo podeljenih kar 55 zlatih medalj, torej več kot 18 točk, 15 vzorcev je ocenjeno z več kot 17 točk, in so dobili srebrne medalje, dva vzorca nad 19 točk pa sta si prislužili veliki zlati medalji. Podeljenih je bilo kar 15 naslovov prvak sorte, trije vzorci, ki so trikrat zapovrstjo osvojili najmanj zlato medaljo pa so postali šampioni.

Naravne danosti so čedalje bolj izobraženi in šolani vinogradniki in kletarji izkoristili in uspeli narediti ter došolati v še boljše in kakovostnejše vino o katerem letniku se bo gotovo govorilo še v prihodnjih letih. Po besedah predsednika komisije Vodovnika je bil letnik 2019 izvrsten. Sam je tudi poudaril, da so v vsem skupaj pomembno vlogo naredili ljudje, torej kletarji, kajti narava brez teh lahko samo napolni sode, ne more pa narediti, da bo tisto v sodih kakovostno. »Zelo smo zadovoljni, da zasebni vinogradniki ne zaostajajo za velikimi vinogradniškimi gospodarstvi, kot je to bilo pred leti. Vina na teh območjih so zelo dobra in njegova kakovost iz leta v leto nenehno narašča. Vse namreč napreduje in se izboljšuje, čeprav še vedno obstajajo določene rezerve. Dobro je, da je konkurenca vedno večja, kajti to bo še dodatno izboljševalo delo vseh in s tem tudi kakovost, edino proti naravi se ne more«, ni s pohvalami varčeval Vodovnik.

Sicer pa, vsem svojim članom in drugim vinogradnikom, ki so sodelovali na tokratnem ocenjevanju bodo v Društvu vinogradnikov radgonsko – kapelskih goric podelili posebna priznanja, hkrati pa bodo podelili tudi naslov šampion, prvake sort, ter zlate in srebrne medalje, za dosežke na ocenjevanju in to na tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki bo v mesecu aprilu. Omeniti tudi kaže, da so članom komisije pomagali tudi vinska kraljica Katje Klobasa, ter člani društva: Drago Puklavec, Alojz Mauko, Janko Kniplič, Iztok Rožman, Zvonko Fleisinger…, zraven pa je bilo še kar nekaj degustatorjev, ki so tudi ocenjevali vino izven konkurence.

Kakorkoli že, šampionski naslovi so pripadli: vinu sivi pinot (Aleksander Kolarič, Norički Vrh – ocena 18,33), vinu traminec (Vina Breznik, Komarnica – ocena 18,33) ter vinu laški rizling – jagodni izbor (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh – ocena 19,27), prvaki sort pa so: Modri pinot (Irena & Štefan Pavlinjek – ocena 18,23) Zvrst (Vina Fleisinger, Spodnji Ivanjci – 18,17); Šipon (Vina Fleisinger, Spodnji Ivanjci – 18,27); Ranina (Kmetija Fleisinger za dva vzorca – oba 18,27); Laški rizling (Irena & Štefan Pavlinjek – 18,13); Sivi pinot (Aleksander Kolarič, Norički Vrh – 18,33); Renski rizling (Marjan Puklavec, Radenci – 18,30); Sauvignon (Vina Fleisinger – 18,20); Muškat otonel (Irena & Štefan Pavlinjek – 18,30); Traminec (Vina Breznik – 18,33); predikati – laški rizling – jagodni izbor (Irena & Štefan Pavlinjek, Aženski Vrh – 19,27); Penine (Aleš Slana Vino Tempus, Gornja Radgona in Kmetija Fleisinger – oba 18,27).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: