Tina nasledila Tjašo in okronana za Martino XX.

Na Jeruzalemu so okronali novo Vinko kraljico Ljutomera, kar je je postala 21-letna študentka Tina Pregrad iz Ljutomera

Le slab teden dni pred uradnim kronanjem 24. Slovenske vinske kraljice, kar se bo zgodilo v petek, 10.1.2020 v Radencih, je v Vinskem hramu Brenholc na Jeruzalemu potekalo kronanje Ljutomerske vinske kraljice, Martine XX. Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Martina, sta namreč okronala Vinsko kraljico Ljutomera za leti 2020 in 2021, krono pa bo naslednji dve leti nosila študentka agronomije in hortikulture 21-letna Tina Pregrad iz Ljutomera, ki je z vinogradništvom v stiku že od malih nog. Na svečani prireditvi kronanja in druženja, v gostišču Vinski hram Brenholc na Jeruzalemu, je najprej o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice, Marine XIX, spregovorila dosedanja ljutomerska kraljica Tjaša Kovačič, ki se je ozrla na prehojeno pot v preteklih dveh letih ter med drugim dejala, da odlaga le krono in lento, v vinogradništvu in vinarstvu pa ostaja tudi v prihodnje.

Na prisrčnem dogodku, ki so ga med številnimi vinoljubi, vinskimi vitezi in drugimi gosti, spremljale tudi številne aktualne vinske kraljice iz celotne Slovenije, na čelu z Vinsko kraljico Slovenije, Meto Frangež iz Gornje Radgone, ki bo svojo krono predala ta konec tedna, je predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič nato, v družbi prve ljutomerske vinske kraljice Sonje Lipič iz leta 1986, snel krono dosedanji kraljici ter jo nadel novi Ljutomerski vinski kraljici, kater je na oder pospremil podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič. Nova vinska kraljica je s tem prevzela tudi številne obveznosti, predvsem promocijo prleških vin kot zastopnica prleških vinogradnikov in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina.

Nova kraljica Tina, ki jo pot najraje zanese med jeruzalemske vinske griče, prihaja iz prleške prestolnice Ljutomera in združuje vse tisto, kar odlikuje tudi dobro vinsko kraljico. Rada ima glasbo in še danes igra klarinet v pihalnem orkestru KD Ivan Kaučič Ljutomer. Trenirala je tudi odbojko. Kar se izobrazbe tiče, se je najprej podala na farmacevtsko pot, trenutno pa je študentka 3. letnika Biotehniške fakultete v Ljubljani, na visokošolski smeri Agronomija in hortikultura. Z vinogradništvom je v stiku že od malih nog, saj imajo doma vinograd. Družina je Tini že od nekdaj pomagala pri razumevanju vpliva, ki ga ima vinska trta kot kulturna rastlina v prleškem okolju. Aktivna je tudi pri vinogradniških dogodkih Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer. V prostem času Tina rada tudi bere, kolesari in plava, a še najraje jo pot zanese med jeruzalemske vinske griče.

Na kronanju so spregovorili podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič, predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič ter nekatere prisotne vinske kraljice. Nato so novi Ljutomerski vinski kraljici čestitali tudi številni prisotni, vinske kraljice, vinski vitezi evropskega reda ter ostali. Sledilo je še družabno srečanje z večerjo in kraljičin ples z živo glasbo, kjer so novo vinsko kraljico z ustaljenim ritualom v svoj Klub Martina, sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje. Za kulturni del so poskrbeli dijakinji GFML Tjaša Karas in Neja Štampar ter domači Oktet Arion. V Prlekiji sicer vinske kraljice kronajo že od leta 1986, ko je bila Sonja Lipič okronana za prvo vinsko kraljico na območju nekdanje Jugoslavije. Že pred 148 leti, davnega leta 1872 pa je bilo v Ljutomeru ustanovljeno kot prvo Vinorejsko društvo Ljutomer.

Tina Pregrad, nova Ljutomerska vinska kraljica je ob svojem prvem uradnem nagovoru in pozdravu prisotnih, tudi svečano zaprisegla z besedami: Jaz, Ljutomerska vinska kraljica Martina 20. (XX). Obljubljam, da bom s spoštovanjem in polno odgovornostjo, nosila krono vinske kraljice, kot simbol odličnosti naših vin. Obljubljam, da bom širila védenje o ljutomerskih vinih, in si prizadevala za širjenje kulture pitja vina. Obljubljam, da bom sledila in zastopala, prizadevanja ljutomerskih vinogradnikov, pri uveljavljanju in promoviranju ljutomerskih vin.

Fotografije: Sara Vinkovič in M.Š.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: