Sveti Vincencij je rezal trte v Lendavskih goricah!

Vitezi s slovenskega severovzhoda in madžarskega jugozahoda pripravili rez in blagoslov vinske trte; Pravilna rez vinske trte za boljši pridelek!

V Lendavskih goricah – v kljunčku slovenske ‘kokoške’ – kjer domuje fantastična Hiša vina Cuk, je bilo slovesno na tudi praznik svetega Vincencija, ko so opravili vinsko rez in blagoslovili vinsko trto. Pri vinskemu vitezu Ludviku Cuku, ki je v letu 2018 pridelal najboljše belo vino zvrst (Zwei Geld), in so ga ocenjevalci – vitezi iz cele Slovenije razglasili za “Viteško vino 2018”, niti nekoliko megleno in turobni vreme prisotnih vitezov, vitezinj in drugih gostov oziroma ljubiteljev vina nista mogla spraviti v slabo voljo. Na tokratni Vincencijevi rezi vinske trte, katero je opravil madžarski vinski vitez, dr. Palfi Deneš, so se sicer zbrali viteški prijatelji z obeh strani meje, iz Madžarske, pod vodstvom dr. Deneša, in iz Slovenije, pripadniki Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov pod vodstvom konzula Štefana Pavlinjeka in tajnika Zlatka Boraka, zraven pa še nekateri ljubitelji vina, ki se hkrati zanimajo tudi za ohranjanje tradicije vinogradnikov, h kateri sodi tudi Vincencijeva rez, namenjena tej žlahtni rastlini, katera daje sladko vince.

Še pred rezom je trte v Cukovem vinogradu in tudi v okolici blagoslovil župnik iz madžarskega kraja Tornyiszentmiklós Jozsef Tüske, ki je tudi narezal klobase in špeh (slanino), kot je nekoč bil običaj, da so si vinogradniki, ki so obrezovali trte v žep dali malico. Hkrati je vinogradnikom iz obeh sosednjih držav zaželel dobro letino. Dejal pa je, da morajo ob skrbi za dobro rez in druga opravila v vinogradu, ob tem tu in tam pri teh opravilih zmoliti tudi kak očenaš in letina bo tako še boljša. „Na dan sv. Vincenca, je po starem kmečkem verovanju, prehajamo v drugo polovico zime. Takrat je kmet pogledal, koliko ima še krme »na štali«, da bo lahko živina preživela. Vinogradnik pa je šel v vinograd in iz trsa odrezal rozgo, ter jo dal na toplo, da je pognala poganjke. Po poganjkih je vinogradnik ugotavljal, kašna bo tisto leto vinska letina, po količini pridelanega grozdja“, je razložil tajnik pomurskega omizja slovenskih vitezov Zlatko Borak, ki je dodal še rek, ki menda popolnoma drži: „Če na Vincencijevo trto sonce greje, potem se v jeseni ob dobrem pridelku vinogradnik zadovoljno smeje“.

Čeprav je prvo rozgo odrezal omenjeni vodja vitezov iz Madžarske, dr. Palfi Deneš, nam je strokovni in praktični prikaz rezi vinske trte predstavil strokovnjak za rez, sicer nekdanji direktor Radgonskih goric, tudi sam vinogradnik in vinski vitez Franc Škrobar: „Vem, da vsi, ki ste tukaj in imate zasajeno vinsko trto, obvladate rez, pa vendar je potrebno posebej strokovno obrezati mlado in starejšo trto“, je dejal Škrobar, ki je dodal, kako v vinogradu zaužite domače klobase, hkrati ponazarjajo čas kolin, kot še en domači praznik podeželskih ljudi na severovzhodu države. On tem je eden najstarejših slovenskih vinskih vitezov dodal kako je „rez prvo in najpomembnejše opravilo v vinogradu in če to opravimo kot je potrebno, potem bo tudi jesen bogata, kleti pa polne kakovostne kapljice“. Tudi splošno mnenje prisotnih vinskih vitezov in drugih poznavalcev vina, je bilo vinski letnik v največji meri odvisen od kakovostne rezi. V pojasnilu pomena zimske rezi v vinogradu nam je Škrobar tudi povedal, da treba biti posebno pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. „Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni dobro prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravimo kar sami. Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu“, je še dejal Škrobar.

Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj, katera ‍želijo v društvu prenesti na svoje člane. In zato tudi pripravljajo tovrstna srečanja ob godu sv. Vincenca, ko je treba, kot to veleva dolgoletna tradicija, obrezati prve trte v vinogradu. Poleg vinogradniške malice ob koncu rezi, pa je vse skupaj potrebno dobro zaliti, najprej malo na trto oziroma njeno korenino, ostalo pa v grlo. Sicer pa, če je verjeti starim pregovorom, se nam letos spet obeta obilna letina, tako da bodo trte spet bogato obrodile, čeprav ni bilo veliko sonca. Sv. Vinko je sicer eden od petih zapovedanih vinogradniških praznikov ob katerem je točno določen obred katerega se priporoča. Tudi, če je globok sneg ali pa pravo blato se moramo podati do trsa. Lastnik odreže nekaj rozg, ponavadi tri rozge s tremi poganjki, katere potem postavi nekje na okno v hiši. Ko rozge poženejo se ugiba kakšna bo kaj letina v vinogradu tisto leto. Obrezani trs se obredno poškropi-krsti s starim vinom ter se obesijo klobasice, ki simbolizirajo željo po plodnosti in dobro letino…

Sveti Vincenc

Dva tedna in dva dni po Treh Kraljih, 22. januarja goduje sv. Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. In po običaju, ki izvira že iz 18. stoletja, se na prvo nedeljo po njegovem godu v vinogradih začne z rezjo vinske trte. Praznik sv. Vincenca na skrajnem severovzhodu države povečini imenujejo Vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa Vincekovo, povsod pa pomeni začetek del v vinogradih. Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot nekateri rečejo, spustijo kri vinogradu. Zjutraj na Vincencovo oz. Vincekovo se uradno začne novi vegetativni ciklus vinske trte. Sokovi začno znova teči po trsu, s čimer mu vlijejo novo življenje. V kontinentalnem delu Hrvaške se recimo neguje stari običaj, da se vinogradniku zaželi srečno novo vinogradniško leto. Ne ozirajoč se na vremenske razmere se vinogradnik v spremstvu prijateljev odpravi v vinograd, kjer se odvija ceremonija odpiranja nove sezone del v vinogradu. Nobena kmetijska panoga namreč ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška, velja rek že od nekdaj. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Zavoljo tega so vinogradniki na Vincencovo polni upanja, želja in molitev za nadpovprečno trgatev…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: